Poeți basarabeni contemporani pe LiterNet

Poezi basa LiterNetUnul dintre cele mai importante și accesate portaluri culturale din România, LiterNet.ro, publică de aproape trei luni, la rubrica „Poezia săptămânii”, poeme ale unor autori contemporani din Republica Moldova.

Accesați „Poezia săptămânii”

Pănă la această dată, au fost postate poeziile „dimitrie” de Dumitru Crudu, „un metru de vodcă la cub” de Emilian Galaicu-Păun, „Apel” de Eugen Cioclea, „Poem despre sau Poate că ai și murit” de Alexandru Vakulovski, „Poemul inimii” de Iulian Fruntașu, „Rusoaica” de Ștefan Baștovoi, „Ostatic” de Ion Buzu, „mai bine tu” de Mihail Vakulovski, „Nu am, moarte, cu tine nimic” de Grigore Vieru, „strada” de Ana Donțu și „bruce lee” de Anatol Grosu. Între 1 octombrie și 31 decembrie, curator al rubricii „Poezia săptămânii” este poetul sibian Radu Vancu.

Radu Vancu: „Critici de primă mână dovedesc o necunoaștere profundă a poeziei basarabene”

La întrebarea de ce propune pentru LiterNet anume texte ale autorilor din Republica Moldova, Radu Vancu a răspuns pentru JURNAL de Chișinău: „Poezia basarabeană, atât de vie, de inteligentă și de emoțională, este nedrept de puțin cunoscută în România. Până și critici de primă mână, precum Nicolae Manolescu, atunci când pomenesc de ea (foarte în treacăt), dovedesc o necunoaștere profundă. Or, asta e cu atât mai revoltător cu cât poeții din Basarabia sunt foarte populari și influenți în rândul poeților tineri din România. Așa încât mi-am spus că trebuie făcut tot ce e posibil pentru a remedia această situație injustă: am scris în repetate rânduri despre poeții basarabeni, i-am invitat la festivalurile internaționale de poezie de la Sibiu ale revistei „Transilvania” (anul acesta, i-am invitat pe Emilian Galaicu-Păun și Dumitru Crudu, însă, din păcate, Dumitru nu a reușit să ajungă; rămâne pentru la anul), iar acum, iată, vreme de câteva luni, din octombrie până la finele lui decembrie, prezint săptămânal câte un poet din Basarabia la rubrica din LiterNet”.

Poezie basarabeană pe LiterNet, de la Grigore Vieru la Ion Buzu

Radu Vancu însă nu consideră că, gata, și-a făcut datoria față de poezia contemporană din stânga Prutului. El ne-a anunțat că relația „romantică” a poeziei basarabene cu LiterNetul va continua: „Tocmai l-am convins pe Răzvan Penescu, excelentul spirit rector al LiterNetului, să acorde încă trei luni rubricii de poezie basarabeană – care va continua până în martie. După cum se vede deja, există mult interes pentru această rubrică. Ceea ce mă îndreptățește să cred că injustiția cu pricina e în curs de rezolvare”.

Așadar, poeții basarabeni vor mai fi găzduiți de LiterNet până în martie. Lectură plăcută!