Poeta Doina Uricariu îi cere probe lui Vasilcău, în caz contrar va cere retragerea premiului

5806doina_uricariu-(2)-copy

Poeta Doina Uricariu poeziile căreia au fost reproduce în revista Orizontul nr. 4/ 1988, fiind semnate de Traian Vasilcău, îi solicită acestuia dovada prin care ar demonstra că nu este autorul acestor poeme, în caz contrar, va solicita retragerea premiului acordat unei persoane penale. Plagiatul a fost semnalat de Gheorghe Erizanu, directorul editurii Cartier.

„Îl rog pe dl Gheorghe Erizanu să-mi trimită revista în care au apărut toate poemele mele plagiate. Îl rog pe plagiator să-mi trimită imediat dovada publicată de revistă prin care ar demonstra că nu este autorul acestor poeme. Altfel este un caz penal și voi cere nu doar să vi se retragă Premiul. Am nevoie de revista scanată și de dovada că plagiatorul a anunțat revista prin mesaj tipărit că nu este autorul. Au trecut 25 de ani, cel puțin”, a comentat Doina Uricariu într-o postare plasată pe Facebook.

Totodată, scriitoarea mai scrie că ar vrea să vadă solidaritatea scriitorilor din R. Moldova față de legile dreptului de autor și morala creației. „Până acum nimic. Se adeverește zicala ‘Cine fură azi un ou mâine fură un bou’. Sper ca boul să nu fie Premiul național acordat de R. Moldova unui plagiator”, a spus scriitoarea.

Amintim că bloggerul Traian Vasilcău a fost desemnat unul dintre laureaţii Premiului Naţional, ediţia 2016. Mai mulţi internauţi şi-au manifestat nemulţumirea faţă de faptul că acesta a fost desemnat la Premiul Naţional. În ce priveşte acuzaţiile de plagiat, acesta susține că ar fi fost vorba de o ƒ„acțiune urâtă, realizată de unii colegi de studenție racolați de KGB-ul de atunci cu scopul de a-l scoate din viața social-politică și literară”, fiindcă nu ar fi acceptat să colaboreze cu această structură în perioada Mișcării de eliberare națională din Basarabia.

Potrivit scriitorului Gheorghe Erizanu, bloggerul Traian Vasilcău ar fi publicat în 1988 poezia „O fărâmă de bine”, care ar face parte din volu­mul „Ochiul Atroce” semnat în 1985 de Doina Uricariu. „Membrii Guvernului Filip, membrii Comisiei Premiului Naţional, justiţia de la Chişinău pot să demonstreze că Traian Vasilcău a fost întâiul care a scris poemul ‘O fărâmă de bine’. În 1988, Doina Uricariu l-a furat şi l-a pus ca propriul poem în cartea ei. De la 1985”, spune Gheorghe Erizanu.

Potrivit cabinetului de miniştri, poetului Traian Vasilcău i-a fost decernat Premiul Naţional pentru trilogia psalmodică „Regăsit în cer”, promovarea literaturii naţionale peste hotare şi organizarea evenimentelor culturale de susţinere a tinerelor talente.