Poeme de Irina Nechit, văzute prin parbrizul „Maşinii galbene”

În poezie, cruzimea devine mai suportabilă

„Copilul din maşina galbenă” de Irina Nechit, o carte scrisă cu energie şi din viteza senzaţiilor, revelaţiilor, amintirilor, a fost lansată de „Editura Cartier” la Librăria din Centru. Emilian Galaicu-Păun, moderatorul lansării, afirmă că noua carte e adaptată rigorilor zilei de astăzi şi că i-a plăcut „discursul fără menajamente, fără asezonări, fără ocolişuri” al autoarei.

Cunoscutul critic literar Eugen Lungu a felicitat „Editura Cartier” pentru că a avut inspiraţia de a publica această carte pe care o consideră „foarte interesantă şi, în multe momente, apucătoare de inimă şi de suflet”.

„În poezie se poate reflecta realitatea, uneori foarte crudă. Dar atunci când căutăm componenta poetică, această cruzime devine mai suportabilă. Maşina galbenă este un vehicul care ne scoate dintr-o încercuire interioară şi ne propulsează spre exterior. Cartea e adresată celor care citesc poezie şi celor care n-au citit, dar vor să încerce. Scriind versurile, am descoperit nişte lucruri, mi-am împrospătat formula poetică. Volumul e un mod de a arăta cum călătorim şi cum ne călătorim”, a menţionat autoarea la lansare.

Cum călătorim şi cum ne călătorim

Arcadie Suceveanu a observat că realitatea fenomenologică a cotidianului este nota distinctă în poezia Irinei Nechit: „Spre deosebire de alţi colegi de generaţie, Irina evită excesul de livresc şi adoraţii culturale, imprimând astfel poeziei sale senzualitate, sangvinitate, fermecătorul dramatism al sentimentelor. Un sunet curat de trăire autentică”. Potrivit lui Arcadie Suceveanu, Irina Nechit are ştiinţa cuvântului care, dincolo de comunicare, conţine şi forţa sugestiei. „Ea nu complică inutil poezia. Natura, de regulă, este decorul pe care se profilează imaginile lăuntricului. Zăpada, copacii, ploile, noroiul, sunt expresia simbolic materială a senzaţiilor, iar peste toate acestea flutură eşarfa graţioasă, inocent amară a unei tristeţi metafizice”, a remarcat scriitorul.

În opinia criticului literar şi dramaturgului Mircea V. Ciobanu, „în această carte versurile sunt conceptualizate spre o poezie în liberă plutire, spre aria expresionismului cotidian”. Au mai vorbit criticul literar Lucia Ţurcanu, tânărul poet Hose Pablo, reprezentant al generaţiei douămiiste, iar în finalul manifestării autoarea a susţinut un recital.

„Copilul din maşina galbenă” este al şaselea volum de poezie al Irinei Nechit şi a apărut în colecţia „Rotonda” a Editurii „Cartier” care în acest an marchează 15 ani de la înfiinţare.

Cornelia Donţu