Podul de flori, stropit cu lacrimi

DUPĂ 20 DE ANI // Pe 6 mai 1990, românii de pe ambele maluri ale Prutului s-au revăzut după jumătate de secol de separare

Pe 6 mai 1990, frontiera dintre România şi Republica Sovietică Socialistă Moldovenească s-a deschis, ceea ce a permis românilor de pe ambele maluri ale râului Prut să se întâlnească după mai mult de 50 de ani de despărţire. Peste un milion şi jumătate de români au trecut Prutul, pentru a ajunge de o parte sau de alta a râului. Unii au trecut cu trenul, alţii, cu autobuzul. Au fost şi temerari care au trecut râul înot, iar la mijlocul râului au jucat Hora Unirii. Autorităţile româneşti şi moldoveneşti au negociat atunci să fie deschise punctele de frontieră Miorcani-Pererâta, Stânca-Costeşti, Sculeni-Sculeni, Ungheni-Ungheni, Albiţa-Leuşeni, Fălciu-Ţiganca, Oancea-Cahul.

Fără paşaport în URSS

Fluxul cel mai mare de persoane a fost prin punctul de frontieră Ungheni-Ungheni, pe unde au trecut aproximativ 250.000 de oameni, de pe ambele maluri ale Prutului. Numai din gara Iaşi au plecat între orele 6:00 şi 12:00 şase garnituri de tren, cu câte 17 vagoane fiecare! Trenul accelerat Timişoara-Iaşi a trecut graniţa pe la Ungheni, transportând mii de ardeleni care doreau să se vadă cu “fraţii de peste Prut”.

Despre 6 mai 1990 s-a vorbit puţin în ultimii ani. Victor Captari, unul din organizatorii evenimentului din partea stângă a Prutului, susţine că atunci a avut loc o acţiune extraordinară, deoarece hotarele temutului imperiu s-au deschis şi, pentru prima dată, românii au intrat pe teritoriul Uniunii Sovietice fără paşaport”, spune acesta cu o voce plină de emoţie.

„Ideea vine din partea unui disident român, scriitorul Gheorghe Gavrilă-Copil, care o purta în gând din 1956”, a declarat, pentru JURNAL Victor Captari, doctor în filozofie, pe atunci membru al Comitetului executiv al Frontului Popular din Moldova şi unul din organizatorii evenimentului. „Atunci când a ajuns în Republica Moldova, dl Gavrilă-Copil ne-a împărtăşit ideea de a organiza un Pod între cele două maluri ale râului Prut, dar nu de flori cum a fost, ci de lacrimi”, îşi aminteşte organizatorul.

Două luni s-a lucrat la organizarea Podului de flori. Frontul Popular şi Liga românilor de pretutindeni au semnat o declaraţie, prin care puneau la punct toate detaliile. „Această declaraţie, semnată de către preşedintele FPM, Ion Hadârcă, şi preşedintele Ligii românilor de pretutindeni, Victor Crăciun, are aceeaşi valoare istorică ca şi Declaraţia de Independenţă”, consideră dl Captari. „Data de 6 mai nu a fost întâmplătoare, era prima duminică din această lună a primăverii, anotimpul renaşterii naturii a coincis cu renaşterea naţională. Mai mult decât atât, 6 mai este ziua Sfântului Gheorghe, ocrotitorul Moldovei”, povesteşte Captari.

„Delegaţia Frontului Popular din care am făcut parte s-a ocupat de organizarea evenimentului la Ungheni şi am avut marea şansă să vizitez oraşul Iaşi, deşi nici nu bănuiam că voi avea această ocazie”, spune bărbatul.

Icoana Podului de Flori

Victor Captari scoate o icoană din sacoşă, trece cu mâna peste imaginea Sfântului Gheorghe, de parcă ar vrea să şteargă şi cele mai mici fire de praf şi deapănă amintiri de acum 20 de ani. „Icoana aceasta a fost pictată în noaptea de cinci spre şase mai şi era vopseaua umedă când mi-a fost înmânată”, spune Victor Captari. „Călugărul de la Catedrala Metropolitană din Iaşi „Sfânta Parascheva”, Costică Chiril, ne aştepta de la ora 10 dimineaţa cu icoana în mână, iar noi am ajuns la ora două după-masă. „Ştiu că astăzi este ziua dumneavoastră de naştere şi am comandat pictorului să picteze această icoană special pentru dumneavoastră, încă nu a reuşit să se usuce vopseaua bine”, îşi aminteşte Captari, care ne spune că ziua lui de naştere e pe 6 mai.

După 20 de ani de la Podul de flori, Caprtari crede că este puţin probabil să se mai repete încă un 6 mai. „Este imposibil să imaginezi un Pod de flori în prezent. Atunci eram tineri şi visători, dornici de libertate, sensibili. După 20 de ani de independenţă, vedem totul mai pragmatic. Acesta a fost un vis realizat în acea zi”, spune fostul membru FPM. „Şi totuşi cred că a avut dreptate Gheorghe Gavrilă-Copil, deoarece pe 6 mai a avut loc un Pod de flori stropit cu multe lacrimi care au făcut să crească albia râului”, conchide Victor Captari.

Marina Liţa

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)