„Pod european, pe bani americani”

central3„Un primar al unui sat care se află de-a lungul drumului Sărăteni–Soroca ne-a spus că, într-un an de zile, au ieşit din Uniunea Sovietică şi au intrat în Uniunea Europeană”

Cea mai mare intersecţie denivelată din Republica Moldova construită în ultimii 20 de ani a fost inaugurată la Sărăteni. Construcţia obiectivului a costat 2 milioane de dolari şi este parte a proiectului de reabilitare a drumului Sărăteni–Soroca (93 de km), care va fi inaugurat pe 27 august curent. Bugetul total al proiectului constituie 100 de milioane de dolari oferiţi de SUA prin intermediul fondului „Provocările Mileniului”. La eveniment au participat prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi ambasadorul SUA la Chişinău, William Moser.

Valoarea totală a granturilor pentru asistenţa tehnică oferită de guvernul american este de 260 de milioane de dolari, bani oferiţi pentru reabilitarea drumurilor şi restabilirea sistemelor de irigare pe râurile Nistru şi Prut. Intersecţia reprezintă un pod de 60 de metri lungime, 13,5 metri lăţime, 7 metri înălţime. Podul a fost construit de compania turcă ONUR Taahhnut Tasimacilik Ve Ticaret Ltd. Sti. O altă companie turcă a monitorizat calitatea lucrărilor.

Pascal M., şeful de şantier din partea companiei turceşti, nu spune că podul este construit conform standardelor internaţionale: „Am lucrat în multe regiuni în Europa, Asia, ţările arabe. Acest proiect corespunde celor mai înalte standarde, este o calitate foarte înaltă. Pentru pod, dăm garanţia de 100 de ani, iar drumului – o garanţie mai mare de 20 de ani”.

central2Fără accidente şi ambuteiaje

Intersecţia Sărăteni constituia odinioară o intersecţie de tip „T”, unde aveau loc multe accidente rutiere, era considerată un punct negru pe şosea. Preşedintele raionului Teleneşti, Boris Burcă, ne relatează că vede pentru prima dată un proiect de o asemenea calitate în raionul său natal şi că această construcţie va asigura în primul rând securitatea rutieră.

„Se spune că drumurile sunt ca vasele sangvine într-un organism. Dacă prin vase circulă bine sângele, organismul e sănătos. Consider că odată ce statul nostru a ieşit din izolare după 2009, am devenit mai credibili pentru alte popoare. Construcţia are importanţă din punct de vedere al securităţii circulaţiei, vor fi şi beneficii economice. Am trăit 64 de ani în raionul Teleneşti… În această intersecţie au avut loc multe accidente. Vor dispărea ambuteiajele care se făceau de Paşti, de exemplu”, spune Boris Burcă.

Locuitorii satului Sărătenii Vechi îi exprimă bucuria pentru construcţia acestui pod. „Suntem foarte bucuroşi! Ne mândrim! Pe timp de sărbători se făceau ambuteiaje mari. Ne pare bine că Europa se construieşte la noi acasă”, spune Alexei Pascaru.

central1Drumuri şi irigare

În afară de această intersecţie denivelată, în cadrul grantului, de-a lungul drumului Sărăteni-Soroca, au fost construite şase poduri, inclusiv un pod de cale ferată în apropierea orăşelului Ghindeşti, iar alte opt poduri de interes local au fost reconstruite.

Iurie Leancă este sigur că pe 27 august curent vom asista la inaugurarea drumului Sărăteni–Soroca. „Aduc sincere mulţumiri poporului american. Finisarea construcţiei acestei intersecţii denivelate este un eveniment foarte important. Este cel mai mare proiect de asistenţă tehnică, bani care au fost aduşi în Republica Moldova pentru societatea noastră. Este vorba de 262 de milioane de dolari. Bani cheltuiţi pentru drumuri şi irigare. Pe 27 august, vom reveni la acest segment şi vom merge spre Soroca ca să vedem un drum de calitate europeană pe bani americani. Sunt foarte fericit să fiu astăzi la acest eveniment. Este primul pod de acest gen după 1991 încoace. Dar este nevoie de 20 de astfel de intersecţii denivelate în Republica Moldova”.

Va încuraja comerţul

William Moser, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, ne-a spus că următorul proiect mare pe care îl va finanţa guvernul american ţine de reabilitarea sistemelor de irigare de pe Nistru şi Prut. „Un primar al unui sat situat de-a lungul drumului Sărăteni–Soroca ne-a spus că, într-un an de zile, au ieşit din Uniunea Sovietică şi au intrat în Uniunea Europeană. Vreau să vă spun că, doi ani în urmă, am mers cu bicicleta pe acest drum înainte de a începe proiectul şi era oribil. Acum avem condiţii extraordinare, care vor încuraja comerţul. Acest grant este acordat de corporaţia ‘Provocările Mileniului’ şi sper că vom asista în curând la implementarea celui de al doilea proiect care constă în reabilitarea sistemelor de irigare atât pe Nistru cât şi pe Prut”, a spus ambasadorul american.

The following two tabs change content below.