POCITANIILE // Cazul decedatei de la Boşcana: Jasmina, 9 ani, un copil lăsat ca un pai în mâinile unor alcoolici

 

Foto simbol

O situație tragicomică a ajuns săptămâna asta în atenţia publicului. Membrii unei familii din Boşcana, Criuleni, s-au prezentat cu un sicriu şi cu o cruce la morga spitalului raional pentru a lua corpul neînsufleţit al soţiei unuia dintre ei în timp ce aceasta mai era în viaţă. Înnebuniţi de băutură, bărbaţii au bănuit că femeia e moartă, ridicând în picioare toate rudele lor, medicii şi preotul din localitate, ca să îi ajute să o îngroape. Femeia de 31 de ani transportată la spital la 25 septembrie în comă alcoolică s-a stins în noaptea de marţi spre miercuri, 4 octombrie, însă nu asta este cel mai grav. Cel mai serios e faptul că în această familie măcinată de beţie şi mizerie creşte, uitată CONŞTIENT de autorităţi, o fetiţă de nouă ani, Jasmina.

Victoria POPA

Irina Cebotari are doi copii minori, un băiat de şase ani, care trăiește cu primul ei soț, și o fată de nouă ani aflată sub tutela bunicii sale din partea mamei, Ecaterina Mironov, pentru că mama lor a fost tratată de alcoolism de trei ori. „Fetița merge la școală, dar vorbește cu dificultăţi, i-am dus o geantă, hăinuțe, o mai hrănește lumea din sat, dar ai săi o trimit după băutură”, a afirmat lucrătorul medical Ecaterina Cazacu, vecină a acestei familii.

Casa cu paharul

Medicul de familie din localitate, Svetlana Șendrea, ne-a declarat că şi bunica fetiței, Ecaterina Mironov, a fost tratată de alcoolism, „dar acum şi ea s-a apucat de băut”. Ecaterina Cazacu ne-a mai spus că familia respectivă trăiește foarte greu, venitul lor se obţine doar din munca zilieră pe la săteni, dar și la acest lucru nu merg toți. „Lucrează doar fratele geamăn al Irinei și, câteodată, mama ei, restul beau, beau de rup. În aceeaşi casă se adună zilnic doar prietenii de pahar. Am fost aseară [3 octombrie 2017] la ei, când se înnopta, Irina era în comă la spital, ușile erau deschise, toți erau beți, dormeau în acelaşi pat. Fetița însă era la bar, singurică, aștepta să îi dea cineva de mâncare”, povesteşte femeia.

Ignoranța de neiertat a autorităţilor

La insistența acesteia, asistenta socială Maria Platonova a făcut o vizită familiei respective pentru a se convinge că aceşti oameni au nevoie de un ajutor social, mai ales, pentru fetița de 9 ani. Platonova a spus în cele din urmă că membrii familiei nu sunt în evidența autorităţilor locale, nu au acte şi, prin urmare, nu pot să beneficieze de indemnizație socială.

În plus, Maria Platonova s-ar comporta, potrivit sătenilor, „foarte urât” cu familiile dezavantajate. Asistenta socială nu a vrut să discute cu noi, motivând că este concediu și ne-a închis telefonul. Primarul localității, Svetlana Racu, nu a călcat niciodată în casa în care trăiește minora și nu ştie nimic despre familia respectivă. Ne-am convins din discuția telefonică pe care am avut-o că acest primar nici nu ştie de când părinţii acestui copil locuiesc în satul pe care îl conduce.

Foto simbol: Nadea Roşcovanu

Biserica este refugiul Jasminei

„Eu nu am fost acolo, a fost asistenta socială, am decis să îi acordăm un ajutor umanitar. Primarul nu îi urmăreşte pe toţi ce fac, este atâta de lucru!… Voi credeți că!… Şi școala a strâns haine pentru această fată”, ne-a reproşat ea, fiind deranjată că îi telefonăm în timp ce este la volan și în concediu. Am întrebat-o pe Svetlana Racu ce acțiuni are de gând să întreprindă pentru o copilă fără mamă, rămasă cu o bunică şi un unchi alcoolici: „Ei… o voi lua la mine acasă. Iaca ce voi face”, ne-a răspuns ea ironic.

Parohul bisericii din aceeaşi localitate, Serghei Golovaci, ne-a declarat că Jasmina merge la biserică și se împărtășește de fiecare dată. „Mănâncă din pomana femeilor, îi dăm hăinuțe, când sunt… Biserica îi primește pe toți”, a spus el. Potrivit învățătoarei Tatiana Iacob, Jasmina are nouă ani, este o fetiță veselă, chiar dacă comunică greu. „Mai lucrează cu ea un alt învățător din cauza că are dificultăți mari în vorbire. Cu toate acestea, nu lipsește de la școală, este energică, îmbrăcată curat, participă la activităţi, vrea să danseze”, ne-a relatat angajata şcolii din localitate. Aceasta ne-a mai spus că vorbeşte mai mult cu bunica elevei din cauza că mama ei nu era în stare adecvată.

Cronica mortului viu

Zvonul că Irina Cebotari a murit la 28 septembrie a ieşit din bulboana minţii unuia dintre membrii acestei familii. Noi am aflat că pacienta a fost spitalizată la 25 septembrie, în urma unui apel al asistentei medicale, Cazacu. Sâmbătă, 30 septembrie, la ora 13.00, ne-a anunţat medicul Svetlana Șendrea, au venit la punctul medical trei bărbați: concubinul pacientei, fratele acesteia și „încă unul”. „Toți erau clei. Au venit după certificatul de deces. Le-am explicat că acest document este emis numai la morgă, după expertiza medico-legală. Când i-am întrebat unde a murit femeia, au ridicat din umeri, uitându-se unul la altul.”

Morți la beție

Rata mortalității legată de consumul de alcool în R. Moldova este de circa 222 de cazuri la 100.000 de locuitori, una din cea mai înaltă din lume. Studiile efectuate de Organizația Mondială a Sănătății evidențiază alcoolul ca factorul nociv numărul unu pentru sănătatea populaţiei din R. Moldova.

 

„Niciun angajat al Spitalului raional Criuleni nu a vorbit cu reprezentanţii familiei femeii spitalizate. Sunt nişte alcooli irecuperabili, nu știu când e ziua și când e noaptea. Avem înregistrate 20 de astfel de familii, dar de fapt sunt mult mai multe”, observă Şendrea.

Medicul consideră că acest caz este unul ruşinos pentru localitate şi că nu este unul de râs, întrucât întreaga R. Moldova suferă de acest viciu. „Imediat ce acest caz a fost transmis la televizor, feciorul meu mi-a telefonat şi m-a întrebat: ‚Mamă, ce-i cu voi acolo, nu ştiţi care e mort şi care e viu?!’”, ne-a povestit jenată ea.

„Toți erau în stare de ebrietate”

Parohul Serghei Golovaci ne-a povestit că, la 30 septembrie, înainte de liturghie, a venit la biserică plângând mama decedatei, Ecaterina Mironov. „Mi-a spus că i-a murit fiica și m-a rugat să îi dau steagurile, sfeșnicul, iconița, toate lucrurile bisericești necesare unei înmormântări. I-am dat tot ce trebuie. Cine glumește cu așa ceva?!”, s-a scuzat preotul.

După slujbă, o creștină a mers la casa răposatei să citească Psaltirea și să stabilească ziua înmormântării. Gazdele i-au spus femeii să nu mai vină, căci „mortul a înviat”, ne-a relatat părintele. După spusele acestuia, familia se pregătise serios de înmormântare, au mers și la cimitir să sape groapa.

Între timp, medicii de la Criuleni au confirmat că aceștia nu și-au vizitat ruda la spital, prezentându-se la 30 septembrie curent cu crucea și sicriul, când pacienta era în terapie intensivă. Toți erau în stare de ebrietate. Femeia a murit marţi, 4 octombrie, din cauza mai multor patologii cronice.

The following two tabs change content below.