POCITANIILE // Asistența socială din Criuleni s-a trezit din sforăit. Jasmina a fost plasată într-o altă familie

La câteva zile după ce soarta Jasminei, 9 ani, de la Boșcana, Criuleni, a fost cunoscută de toată lumea, angajații Direcției asistență socială și protecție a familiei Criuleni au reacționat. Potrivit acestora, de astăzi, 10 octombrie 2017, Jasmina este plasată, pe un termen nedeterminat, în asistență parentală profesionistă, la o familie din Criuleni, unde cresc alți doi copii. Până acum, fetița trăia într-o familie măcinată de beţie şi mizerie, fiind neglijată de autorităţi.

La 9 octombrie curent, la Primăria Boșcana a fost convocată o ședință la care au participat primarul localității, Svetlana Racu, asistenta socială Maria Platonov, asistenta socială pentru bătrâni, Galina Staci, consilierii locali Larisa Bounegru și Ecaterina Cazacu și directoarea Liceului Teoretic „Mihail Stratulat”, Viorica Stăvilă.

Autoritățile locale au reacționat totuși la un sunet de la centrul raional pentru ca Jasmina să fie plasată după această ședință într-o casă de tip familial din Criuleni, ne-a informat asistenta medicală Ecaterina Cazacu de la Boșcana. Potrivit lucrătorului medical, la primărie a fost și bunica fetei din partea mamei, Ecaterina Mironov, care a plâns că i-a fost luată nepoata. „I-am spus că a trebuit să nu bea, pentru că din cauza ei a murit și fiică-sa, și nepoata i-a fost luată”, ne-a mai spus Cazacu, care ne-a mai spus că fetița a fost transportată cu mașina primăriei. Minora va sta într-o familie cu doi copii.

Spusele lucrătorului medical au fost confirmate de către asistentul social de la Boșcana, Maria Platonov, care ne-a declarat că Jasmina a fost transportată luni, 9 octombrie 2017, la Spitalul Raional Criuleni, unde a fost supusă unor investigații medicale. „Direcția Asistență socială și protecție a familiei Criuleni va decide soarta ei. Noi am scos-o din mediul în care trăia și am transportat-o la Criuleni”, ne-a spus Maria Platonov.

Șeful Direcției asistență socială și protecție a familiei Criuleni, Valeriu Burcă, a confirmat pentru JURNAL de Chișinău că Jasmina este la Spitalul din Criuleni, „dar azi (10 octombrie) va fi plasată în asistență parentală profesionistă la o familie din raionul Criuleni, care au copii biologici. Femeia din această familie lucrează educatoare la o grădiniță”.

Valeriu Burcă ne-a informat că fata este bine și că au mers azi după-amiază după ea la spital, după care o vor plasa pe un termen nedeterminat în asistență parentală profesionistă. El a mai afirmat că fata nu poate să stea în prezent în familia biologică deoarece condițiile de acolo nu permit acest lucru.

Atunci când l-am întrebat pe Burcă de ce abia acum a reacționat asistența socială din raionul Criuleni, după ce a apărut în presă articolul despre viața acestui copil, funcționarul a motivat că „familia respectivă trăia de puțin timp în sat și că acest copil era în vizorul asistenței sociale, un copil aflat în situații de risc. Situația Jasminei era cunoscută, dar nu se vedea că mama fetiței consuma alcool zilnic, dar, până la urmă, s-a văzut acest lucru și s-a reacționat”, a precizat el.

The following two tabs change content below.
Victoria Popa

Victoria Popa

Victoria Popa

Ultimele articole de Victoria Popa (vezi toate)