Pocăinţa procurorului

După mai bine de cinci ani de urmărire penală şi peste 200 de şedinţe de judecată, Procuratura îşi toarnă cenuşă pe cap şi recunoaşte nevinovăţia fostului secretar al Consiliului municipal Chişinău, Vladimir Şarban, acuzat de depăşirea atribuţiilor de serviciu la procurarea mai multor ambulanţe pentru Spitalul de Urgenţă şi la eliberarea autorizaţiei de construcţiei SRL ”Mann”.
„Dat fiind faptul că pe acest capăt de acuzaţie (cu privire la ambulanţe – n.r.) există o hotărâre definitivă a instanţei de judecată (hotărârea în privinţa lui Serafim Urechean – n.r.) se constată existenţa temeiului de încetare a procesului penal din motivul lipsei în acţiunile lui Vladimir Şarban a elementelor infracţiunii”, se arată în concluzia citită de procurorul Marcel Tumuruc pe 21 ianuarie, curent, în cadrul şedinţei de judecată. Cam aceeaşi este explicaţia pentru încetarea urmăririi penale şi în cel de-al doilea dosar în care era cercetat Şarban.
Pocăinţa procurorului vine însă prea târziu.  ”Sigur că m-aş fi bucurat dacă aceste afirmaţii procurorul le-ar fi făcut cu peste 5 ani în urmă, după ce ar fi studiat, aşa cum îi cere statutul de procuror, imparţial şi subordonându-se doar legii, dosarele cusute cu „aţă roşie”, la comanda „împăratului roşu”. Cum să mă bucur însă, dacă anume acest procuror, atunci când mă aflam în arest la domiciliu, m-a ademenit, prin înşelăciune, la CCCEC, pentru a fi reţinut, în mod repetat, la 19 noiembrie 2004?”,  şi-a exprimat Şarban atitudinea faţă de noua poziţie a procurorului în cadrul unui discurs rostit la  şedinţa de judecată de luni. Amintim că actualul pretor al sectorului Centru al capitalei s-a aflat în detenţie mai bine de 11 luni pentru aceste învinuiri pe care procurorul şi le retrage acum. El a fost eliberat din arest în toamna lui 2005, abia după ce CEDO a cerut eliberarea funcţionarului.
Tumuruc a încercat să dreagă busuiocul şi în dosarele penale deschise pe numele lui  Vladimir Modârcă, Alexei Cebanenco, Ion Paladi  şi Gheorghe Răilean, foşti angajaţi ai primăriei. Doar că în aceste cazuri, procurorul susţine că bănuiţii chiar dacă nu au comis acţiuni care ar fi adus prejudicii materiale primăriei, se fac vinovaţi abuz de serviciu. Dar, spune Tumuruc, termenul de prescripţie pentru tragerea la răspundere pentru acest timp de infracţiune a trecut, de aceea cei patru urmează a fi eliberaţi.
Cum vor reacţiona cei patru la această solicitare a procurorului vom afla luni, 15 februarie, când urmează să fie continuată şedinţa de judecată de la Judecătoria sectorului Centru. Aceasta a fost întrerupta la solicitarea avocatului lui Gheorghe Răilean, pe motiv că clientul său s-a îmbolnăvit. Şedinţa de luni va fi, cel mai probabil, ultima înainte de pronunţarea sentinţei de judecată.