„Poate a venit timpul să formăm un partid al migranţilor?”

Interviu cu Alexandru Cazacu, fondator al Asociaţiei moldo-italiene „Dor” din Parma, fondator al Centrului de Limbă și Civilizație Elenă din Comrat

– Alexandru, susţii într-un interviu că moldovenii ar trebui să înveţe de la italieni în primul rând patriotismul. Sunt cetăţenii noştri insuficient de patrioţi, ce înseamnă pentru tine această noţiune?

Patriotismul este atunci când îți iubești țara, indiferent de situația politică, economică sau socială a acesteia. Atunci când vrei să schimbi lucrurile în bine, chiar dacă ești plecat demult. Patriotismul înseamnă să fii mereu cu ochii pe ceea ce se întâmplă acasă. Și da, actualmente, chiar și plecarea sutelor de mii de concetățeni peste hotare este un act de patriotism. Din păcate, majoritatea moldovenilor emigrați au fost constrânși să apuce căile Rusiei, Italiei și ale altor țări, din considerente economice. Nu e neapărat o tragedie. Toate țările din lume au trecut prin astfel de dificultăţi economice. Au emigrat pentru o viață mai bună și italienii și grecii cândva, iar procesul migraţiei a contribuit ulterior la dezvoltarea economică și culturală a acestor ţări.

Datorită emigranților, astăzi, şi în R. Moldova ajung milioane de euro. Tinerii din Moldova lucrează în companii cot la cot cu englezi, francezi, americani și nu sunt cu nimic mai prejos din punct de vedere profesional. Patriotismul nu înseamnă doar să strigi că îți iubești baştina, asemeni multora dintre politicienii noştri, patriotismul, în majoritatea cazurilor, înseamnă să contribui la bunăstarea oamenilor.

Sper că vom avea și noi parte, odată și odată, de niște politicieni care își iubesc țara cu adevărat şi vor contribui la reabilitarea sistemului, la readucerea lucrurilor în albia normalităţii, la creşterea bunăstării cetăţenilor.

– Ai trăit un timp în Grecia, apoi – în Italia, ce ar avea cetăţenii din Moldova de învăţat de la europeni?

Avem multe de învățat. În primul rând, cum să ne cerem respectarea drepturilor la muncă, la odihnă, la servicii medicale de calitate etc. Ar trebui să dăm dovada unei culturi mai înalte a bunelor maniere în societate. Şi totodată, să fim mai toleranţi.

Deseori, mă întreb de ce nu avem parte de politicieni oneşti, cu viziuni strategice aplicabile pe durata mandatelor în care sunt la guvernare, nu doar cu interese personale şi de partid. Sunt de părere că avem nevoie de politicieni noi, pentru care să conteze populaţia acestui stat

Am crescut într-un regim de tip dictatorial. Sovieticii ne-au înăbușit timp de zeci de ani voinţa de a crea ceva singuri și de a fi stăpânii propriului destin. Avem nevoie de timp ca să trecem peste acest handicap. Dar e îmbucurător faptul că tot mai mulţi emigranţi, tineri din Moldova învaţă azi meserie în țările europene și o aduc acasă. Eu, de exemplu, ca absolvent al Facultății de Litere a USM, unde am studiat filologie română și greacă, am ajuns bursier al Academiei din Atena. Revenind din Grecia, cu suportul unor prieteni greci, am deschis la Universitatea de Stat din Comrat specialitatea de limbă și literatură română – limba greacă și primul Centru de Limbă și Civilizație Elenă din R. Moldova, astfel, timp de patru ani, am activat acasă în calitate de lector universitar. Ulterior, după ce am venit în Italia, am făcut un masterat în economie și business internațional la Reggio Emilia, în nordul Italiei. Aceste studii, dar și experiențele din trecut, m-au ajutat să intru mai ușor în piața muncii din Italia. Astăzi, sunt director comercial, responsabil de gestionarea afacerilor în sectorul din Europa de Est, într-o companie de top din Italia. De la italieni am învăţat să fiu mai temperat şi să am răbdarea să analizez o situaţie din mai multe unghiuri de vedere.

– Te simţi acasă oriunde ori acesta rămâne a fi locul unde te-ai născut, un loc de neînlocuit?

Acasă e doar la Ciutuleşti, Florești, localitatea mea de baştină. Acolo este locul unde mi-am petrecut copilăria, unde e pâinea coaptă de mama, unde rămân a fi feciorul mai mic al lui Ion și al Galinei Cazacu. Pământul care ne-a născut ne atrage din toate părţile lumii. Și nu contează câți bani ai, cât de bine o duci sau că ești plecat de zece ani. Asemeni mie, orice om de-al nostru pe care îl întâlnesc aici, poartă în suflet dorul de casă şi o speranță că va reveni în curând la baştină.

– În Italia, există un monument dedicat emigranţilor care au contribuit în trecut la reabilitarea economiei acestei ţări. Crezi că în RM ar fi binevenit un astfel de monument?

Un monument al emigrantului? Pentru toate suferințele prin care a trecut pentru a-și salva familiile, neamul? Da. Ar fi binevenit. Periplul acestora ar putea fi simbolizat de un Hermes cu aripi, poate de figura unui copil sfâşiat de singurătate ori de o mamă care îmbrățișează golul…

– Cât de des vii la baştină, ai remarcat că ar fi avut loc schimbări între timp?

Vin în fiecare an acasă. De la o vizită la alta, constat, cu tristeţe, că anterior satele erau mai vesele, cu mai mulţi tineri, dar pe măsura trecerii timpului devin tot mai pustii. Nu vreau să par pesimist. Poate, sunt şi schimbări în bine, dar sunt minuscule şi trec neobservate în comparaţie cu nivelul de trai pe care îl vedem în statele europene. Deseori, mă întreb de ce nu avem parte de politicieni oneşti, cu viziuni strategice aplicabile pe durata mandatelor în care sunt la guvernare, nu doar cu interese personale şi de partid. Sunt de părere că avem nevoie de politicieni noi, pentru care să conteze populaţia acestui stat. Urmăresc atent jocurile politice de acasă. Uneori sunt tentat să mă implic şi eu în politică. Dar îmi dau seama că avem un sistem corupt până la oase. Poate a venit timpul să creăm un partid al migranţilor? Să venim la Chişinău și să punem țara la cale așa cum știm noi mai bine? Las gândul deschis…

– La ce proiecte lucrezi la momentul actual?

Pe lângă faptul că sunt responsabil comercial pentru zona Europei de Est într-o companie de nivel internațional din Italia, în momente de inspirație, scriu versuri, proză. Am editat cu câţiva ani în urmă, în Italia, o carte de versuri: „Cuvintele ascund mai multe decât spun…”, pentru un cerc restrans de persoane. Lucrez acum la o nouă carte, sper să o pot edita în timpul apropiat acasă, în Moldova, pentru toti cei pasionaţi de poezie.

– Ce mesaj ai avea pentru conaţionali?

Avem dreptul şi obligaţia de a cere rezultate concrete de la cei pe care i-am ales. Doar astfel putem schimba lucrurile în bine acasă. Dacă politicianul fură, nu respectă legea, duce țara spre prăpastie, el trebuie luat în furci. Dacă nu-ți pasă de sărăcia din sate, dacă nu recunoști limba și istoria neamului tău, dacă ai nesimțirea să mergi în mașini de milioane procurate din bani publici într-un stat cu pensii de 70 de euro, nu meriți să decizi soarta acestui stat.

Un gospodar adevărat nu poate adormi până nu și-a făcut ordine în curte. Eu aștept ziua când acel gospodar va păși pragul parlamentului.

Interviu realizat de Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu