Poartă ie cu mândrie!

 

Atina din Norvegia învaţă cum se fac ulcioarele moldoveneşti

Eveniment grandios dedicat portului naţional

„Mă simt mai româncă!”, au exclamat tinerele îmbrăcate în ii, care au venit să-şi etaleze bluzele naţionale la târgul de modă și gastronomie tradițională „IA mania”, organizat de Jurnal TV şi vinurile MIMI. Cuprinşi de euforia muzicii lăutăreşti, bucatelor „ca la mama acasă”, dansurilor care nu te lasă să stai locului, toţi cei care s-au adunat în curtea studioului „Buciumul” au avut parte de o sărbătoare de zile mari. Şi deşi a turnat cu găleata de dimineaţă, imediat ce a început cheful, ploaia s-a oprit.

La poarta studioului „Buciumul” fac coadă zeci de chișinăueni dornici să sărbătorească IA. Ajunşi în faţa domnişoarelor care vând biletele de intrare, cei îmbrăcaţi în bluze naţionale au parte de o surpriză. „Aveţi reducere de 50 de procente”, îi bucură tinerele binevoitoare. Nu reuşim să intrăm pe poarta imensă de lemn că auzim sunetul fluierelor. „Cum sunt oamenii diferiţi, şi fluierele doinesc diferit”, ne spune meşterul popular Grigore Posternac. Acesta le arată vizitatorilor cum, dintr-o vărguţă mai groasă, cu ajutorul unui cuţit, i-a naştere un instrument muzical.

Ţărăncuţele din Bardar

„Cât de frumoase sunt”, spun tinerele, admirând iile expuse pentru vânzare. Deşi preţul acestora este cam usturător, meşteriţele populare remarcă munca migăloasă depusă pentru confecționarea unei bluze tradiţionale. „Este o haină pentru o viaţă. Şi fiica, şi nepoţelele dumneavoastră o să le poarte”, îndeamnă meşteriţele cumpărătorii.

Elizaveta Marina a venit la târg pentru a prezenta colecţia de cămăşi populare a familiei. „Nu le vând. Nu au un preţ. Am moştenit aceste cămăşi de la bunica, mama şi surorile ei. Această cămaşă de mireasă a fost purtată de bunica mea, are 111 ani. Astăzi nu mai găsiţi o asemenea stofă, aşa mărgeluşe”, spune mândră Elizaveta.

Vezi pretutindeni îndeletniciri care te captează. Atina, o copilă de şapte ani din Norvegia, încearcă pentru prima dată să facă cu mânuţele sale un ulcior din lut. Olarul Andrei Sclifos din Durleşti şi-a adus roata la eveniment şi a pus-o la dispoziţia tuturor celor care vor să vadă ce presupune acest meşteşug. „Unde mă găsiţi? Întrebaţi de oricine de la Durleşti unde stă omul care vorbeşte cel mai mult şi o să vă spună”, râde olarul spălându-şi mâinile de argilă.

Meşterul popular Grigore Posternac

„Dumnezeu vede. Nu pun în aluat altceva decât făină, apă, sare, zahăr şi oţet”, le spune domnişoarelor gospodina Valentina din Lozova. Femeia a adunat în jurul mesei pe care a întins o cocă prin care se vede faţa de masă zeci de doritoare să cunoască secretul preparării plăcintelor delicioase. Le dă în cuptor şi, peste douăzeci de minute, poftiţi la plăcinte ca la mama acasă, „că tare gustoase mai sunt!”, spun bărbaţii înfruptându-se din bucatele alese.

Ţărăncuţele din Bardar, Ialoveni, bat toba şi îndeamnă vizitatorii să guste din sarmalele coapte în cuptor. Până ne ajunge rândul, vedem pe fundul vasului câteva sărmăluţe. „Cu muzica lăutărească şi mâncarea pare mai gustoasă”, spun vesele femeile din ansamblul „Ţărăncuţa” din Bardar.

Pentru cei care încă nu au învăţat cum să bată opinca pe ritmurile cântecelor lăutăreşti, sunt organizate lecţii de dans. În câteva clipe se încinge o horă moldovenească că nici ploaia nu-i mai deranjează pe cei care s-au adunat în curtea Buciumului, mai ales că licoarea delicioasă pregătită din vinurile Mimi le-a făcut buna dispoziţie.

Festivalul se încheie cu o prezentare de modă intitulată „Ia de ieri în portul de azi”. Sunt prezentate colecții semnate de Elena Ețcu (Tradiții Noi), Maria Cristea, Valentina Vidrașcu și de studenții de la design vestimentar, care au abordat elementul etno în lucrările lor. Nu putem să nu remarcăm faptul că ia i se potriveşte fiecărei doamne sau domnişoare, indiferent de siluetă şi vârstă. Iar stofele de calitate te fac să te simţi bine în ea în orice timp, fie că e soare, fie că e vânt, fie că plouă.

A început ploaia. Vizitatorii, mulţi dintre care şi-au găsit ia care li se potriveşte la târgul „Ia mania”, merg mulţumiţi pe la casele lor cu gândul că şi-ar dori nespus de mult ca şi la anul să aibă parte de o sărbătoare de care n-a mai văzut Chişinăul. „Sper să repetăm IA mania şi mai dulce”, ne spune Nata Albot, organizator „IA Mania”, producător general JurnalTV. Organizatorii evenimentului îi îndeamnă pe toţi să „Poarte ie cu mândrie”

Parteneri: Cristina („Oricine își poate găsi perechea!”) și robotul de bucătărie Thermomix („Acum gătești”).

Svetlana Panţa

 

 

 

The following two tabs change content below.