Poalelungi a fost reales preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie

DSC_1635f.nadea roscovanu

Sub presiunea protestatarilor, deliberarea a fost amânată pentru ora 14.00. Membrii Consiliului Suprem al Magistraturii care au votat pentru amânarea deliberării. Fotografie de Nadea Roşcovanu

Mihai Poalelungi, singurul candidat la funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, a fost reales astăzi în funcţie. Concursul a început cu scandal. Sute de oameni, reprezentanţi ai Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” şi ai Partidului Nostru au protestat, iniţial dimineaţă, apoi la ora 14.00, când a fost anunţată deliberarea, în faţa Consiliului Superior al Magistraturii.

Liderii mişcării protestatare au amintit deciziile scandaloase emise de judecătorii Curţii Supreme de Justiţie pe parcursul ultimilor patru ani în urma cărora bugetul statului a fost prejudiciat de milioane. Totodată, aceştia au atras atenţia asupra faptului că o singură persoană s-a înscris în cursă, fapt care trezeşte mai multe suspiciuni legate de corectitudinea desfăşurării acestui concurs.

Diplomatul american întreabă de ce este înaintat un singur candidat şi dacă aşa ar trebui să fie înfăptuită reforma justiţiei în Republica Moldova. „Ce se întâmplă la Consiliul Superior al Magistraturii? Doar un singur candidat şi acela din sistem? Aşa ar trebui să arate reforma sectorului judiciar?”, a scris James Pettit pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA.

Liderii mişcării protestatare au intrat în sala Consiliului Superior al Magistraturii şi au participat activ la repriza de întrebări şi răspunsuri adresate candidatului. La întrebarea pe ce loc era Republica Moldova în clasamentul corupţiei când Poalelungi a ajuns prima oară în această funcţie şi pe ce loc este la ora actuală, candidatul a dat un răspuns evaziv. „Nu ştiu pe ce loc a fost R. Moldova în 2011, dar faptul că despre sistemul judiciar se spune că este cel mai corupt pe moment a contribuit în mod cert la transferurile de bani pe care unii judecători de la unele judecătorii de sector au acceptat prin ordonanţe judecătoreşti să le transfere din Rusia spre UE. Curtea Supremă de Justiţie şi curţile de apel nu au nicio treabă cu aceste ordonanţe judecătoreşti”, a spus Poalelungi.

Tatiana Răducanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, s-a interesat de ce R. Moldova are pe moment 61 de plângeri depuse de cetăţenii săi la CEDO în care invocă încălcarea drepturilor prin decizii ale Curţii Supreme de Justiţie şi ale curţilor de apel. „Fiecare judecător trebuie să răspundă pentru decizia pe care o adoptă”, a răspuns Poalelungi. Totodată, Răducanu a invocat o sesizare la adresa Consiliului Suprem al Magistraturii din partea Ministerului Finanţelor. „E un caz ieşit din comun încasarea, prin decizia Curţii Supreme de Justiţie, a 14 milioane de lei. Un agent economic ce a participat la demolarea Stadionului Republican, după şase ani, a pretins încasarea a 14 milioane de lei în baza unui proces-verbal de demolare pe care nu este indicată nici data şi nici numărul. Opt milioane pentru lucrări şi şase milioane drept sancţiuni de întârziere. Ce s-a făcut cu metalul, cu alte bunuri care erau pe acest teritoriu?! Curtea de Apel a decis să nu acorde aceşti bani, iar Curtea Supremă de Justiţie a casat această decizie! De ce vocea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie nu se aude când Curtea Supremă de Justiţie emite astfel de decizii arbitrare?!”, a întrebat Răducanu.

Poalelungi a invocat acelaşi răspuns că fiecare judecător trebuie să răspundă pentru deciziile pe care le ia. „Nu vă ascundeţi după judecători. Sunteţi responsabil de situaţia din Curtea Supremă de Justiţie!”, i-a replicat Răducanu.
Sub presiunea protestatarilor, delibărarea a fost amânată pentru ora 14.00. Consiliul Superior al Magistraturii a fost înconjurat de zeci de poliţişti.

În timp ce reprezentanţii societăţii civile au cerut ca deliberările membrilor Consiliului Suprem al Magistraturii să fie publice, decizia a fost luată în secret. În context, societatea civilă a menţionat că realegerea lui Poalelungi a fost făcută pe ascuns. „Micu şi membrii Consiliului Suprem al Magistraturii au intrat în deliberări fără reprezentanţii membrilor societăţii şi ai Forumului Civic”, a menţionat analistul politic Alexei Tulbure.

„Facem apel către societate să organizam un nou forum. Dreptul la revoltă este indicat în rezoluţia noastră şi acest drept va fi implementat de popor. Nu putem admite ca un proxenet să ne conducă”, a menţionat Andrei Năstase, liderul Platformei DA.

Amintim că zeci de oameni au protestat faţă de realegerea lui Mihai Poalelungi la şefia Curţii Supreme de Justiţie, invocând suspiciuni de corupţie.

Ambasadorul SUA la Chişinău este derutat de numirea noului preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie şi de modul în care este votat acesta de Consiliul Superior al Magistraturii.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)