PNL a câştigat un proces. Va câştiga şi alegerile? // Cutia cu piuneze

Justiţia moldovenească merită lăudată, pentru că a dat câştig de cauză PNL în conflictul cu Ministerul Justiţiei. Acesta refuza să înregistreze noua redacţie a statutului PNL, care prevede obiectivul „reîntregirii neamului românesc, prin lichidarea consecinţelor juridice ale Pactului criminal Molotov-Ribbentrop”. De subliniat că PNL îşi propune reunificarea RM cu România „pe cale paşnică, democratică” şi „prin mijloace legale, nonviolente, conforme cu principiile fundamentale ale democraţiei”. Dl Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, făcea trimitere la Constituţia RM care interzice „contestarea… statului și a poporului”.

Însă Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care în judecăţile sale se conduce de Convenţia Europeană a drepturilor omului, consideră că statul nu este o „vacă sfântă” şi poate fi contestat şi chiar „defăimat”. Recursul la „statalitate” sau „separatism” nu poate fi folosit pentru a închide gura cuiva. Faptul că, de exemplu, premierul britanic, David Cameron, a acceptat ideea desfăşurării unui referendum privind independenţa Scoţiei ne convinge că democraţia nu se teme de cetăţenii săi.

 

Câştigând procesul, PNL poate merge cu mesajul unionist direct spre alegători. Va reuşi să le câştige voturile? Nu se ştie. În alegeri contează nu numai mesajul, dar şi cine este purtătorul acestuia. Oricum, PNL va rămâne ca un deschizător de drumuri.

 

Paul Borzac

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)