Pneumonia te poate ucide

Comunitatea internaţională a consemnat pe 12 noiembrie Ziua Mondială a combaterii pneumoniei. Această maladie continuă să ucidă anual zeci de locuitori din RM

„ Pneumonia are un debut acut şi este o boală care poate fi tratată mult mai simplu dacă pacientul se adresează la timp la medic şi nu se limitează la navigarea pe internet în căutarea unor reţete naturiste. Dacă persoana amână tratamentul medicamentos, starea pacientului ar putea să se agraveze. Sfârşitul poate fi fatal”, atenţionează Georgeta Ciobanu, medic ftiziopneumolog.

Sergiu Niculiţă

„Totul s-a început de la o simplă răceală. Am urmat nişte tratamente naturiste, inhalaţii, băi cu apă fierbinte despre care am aflat din internet şi de la prieteni. Abia peste câteva zile am simţit o durere în piept. Nu puteam respira. Atunci am mers la farmacie unde mi s-a recomandat să beau nişte siropuri din plante”, îşi aminteşte Patricia.

Tânăra a ezitat să se adreseze la medic şi a preferat tratamentul naturist. În cele din urmă, abia peste două săptămâni de la debutul bolii, Patricia a bătut la uşa medicului.

„Mă simţeam foarte slăbită. Boala a avansat şi a trecut în pneumonie. Tratamentul complet a durat aproximativ o lună şi nici acum nu aş putea spune că sunt sănătoasă tun”, spune tânăra. Aceasta îşi recunoaşte greşelile şi se consideră doar pe sine vinovată de cele întâmplate, însă se justifică cu programul de serviciu foarte încărcat.

Cele trei zile decisive

Dacă bolnavul se adresează peste trei zile de la debutul pneumoniei, este foarte târziu şi pneumonia se tratează mult mai greu. În astfel de cazuri, boala are o evoluţie mai lentă şi este nevoie de mai mult timp pentru tratament. Acesta poate dura până la 3–4 săptămâni. În cazul în care boala este depistată în primele două zile perioada de vindecare este de doar 10–14 zile.

Simptomele pneumoniei sunt febra, frisoanele (când începe să tremure întreg sau anumite părţi ale organismului) şi astenia totală. În cazul pneumoniilor severe, chemaţi urgent ambulanţa, deoarece ulterior poate fi prea târziu.

Nepăsarea părinţilor, năpasta copiilor

Clinica pneumoniei la copii este diferită de cea a maturilor. Boala este însoţită de febră şi probleme de respiraţie şi, deoarece copiii nu pot să explice că le este greu să respire, totul depinde de precauţia părinţilor.

Atrageţi atenţia cum respiră copilul dvs. Pneumonia poate provoca dureri în burtă şi în zona buricului şi din cauza că organismul copilului nu are abilitatea de a elimina mucozităţile, aceasta provoacă vomă. De multe ori, mămicile cred că motivul vomei este alimentele alterate, fapt ce le determină să-şi trateze copilul necorespunzător. Aceasta poate duce la moartea subită a micuţului.

Statistici înfiorătoare: „Mâine poate fi prea târziu”

Pneumonia este principala cauză de mortalitate infantilă pe glob. Deşi este o maladie care poate fi prevenită prin imunizare şi o alimentaţie corectă, anual, aproximativ 1,4 milioane de copii cu vârsta sub cinci ani îşi pierd viaţa din cauza acestei boli.

De asemenea anual, pe glob, se înregistrează aproximativ 155 milioane de cazuri de pneumonie la copii.

Potrivit datelor Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril
Draganiuc” din Chişinău, în Republica Moldova, în 2011, au fost înregistrate 19200 de cazuri de pneumonie la copii şi 16676 cazuri de pneumonie la maturi.

Mortalitatea din cauza pneumoniilor la copii este de 9,2 la 100 000 şi de 21,3 la 100 000 la persoanele mature. Analiza datelor din Republica Moldova denotă că adresarea tardivă a pacienţilor după ajutor medical constituie cel mai mare factor de risc, care duce ulterior la deces din cauza pneumoniei.

Casetă:

Sfatul medicului

Măsurile de profilaxie a pneumoniei

„În perioada sezonieră (primăvara şi toamna) este necesară aerisirea abundentă a locuinţei şi a locului de muncă, suplinirea alimentaţiei cu preparate imunostimulatoare (cum este mierea de albine) şi atingerea normei zilnice de consum a vitaminei A, care este ca vaccin pentru plămâni”, recomandă medicul ftiziopneumolog Georgeta Ciobanu.

Pentru prevenirea bolilor căilor respiratorii, sunt binevenite inhalaţiile cu usturoi. Pentru aceasta, într-un termos sau un pahar de sticlă se toarnă apă clocotită şi se lasă pentru câteva minute după care se varsă apa. În paharul opărit se introduce câţiva căţei de usturoi zdrobiţi. Paharul se ţine lângă cavitatea bucală şi nazală.

Sub acţiunea efectului termic, usturoiul va începe să elimine fitocinde pe care pacientul trebuie să le inhaleze. Fitocindele au efect distrugător asupra microorganismelor din nazofaringe şi, de asemenea, întăreşte sistemul imunitar. O altă metodă ar fi să lăsaţi pe o farfurie, în fiecare cameră, câţiva căţei de usturoi zdrobiţi cu lama cuţitului, în acest caz, fitocindele se vor elimina în aer şi va genera un efect dezinfectant.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)