Plugaru, anchetat penal

SCANDAL // Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, reprezentanţii SRL „Plugaru” riscă ani buni de puşcărie

Seria scandalurilor legate de firmele de construcţie care nu şi-au onorat obligaţiile faţă de investitori continuă. De această dată, în prim-plan apare firma de construcţie SRL „Plugaru”, fondată de fostul ministru al Securităţii Naţionale, Anatol Plugaru. Procuratura municipală a pornit un dosar penal în baza petiţiei cetăţenilor care susţin că ar fi achitat firmei SRL „Plugaru” peste 300 de mii de euro. Compania urma să construiască un bloc locativ cu 14 etaje pe strada Ciuflea din centrul capitalei. Blocul trebuia să fie dat în folosinţă la începutul anului 2010. Construcţia însă nu a ajuns nici până la jumătate. Dacă va fi găsită vinovată, administraţia firmei riscă între 8 şi 15 ani de puşcărie.

„Mi-am vândut apartamentul, am luat un credit de la o bancă din Italia şi i-am dat banii dlui Plugaru”, ne spune cu vocea tremurândă Valentina Toma, unul dintre investitorii blocului de locuit din strada Ciuflea 1 al firmei „Plugaru” SRL. Aceasta a menţionat că a achitat 55 de mii de euro pentru un apartament cu o cameră. „Adică 900 de euro pentru un metru pătrat. E un preţ mare, dar mi-au plăcut proiectul şi locul unde se ridica blocul. Nu am ştiut că a fost ministru al Securităţii, ci deputat sau cam aşa ceva”, ne-a spus femeia.

Fără casă la 60 de ani

Valentina Toma susţine că mai are de achitat dobânzile la bancă pentru apartamentul pe care nu l-a văzut şi nici nu ştie dacă îl va vedea vreodată. „Dacă nu achit procentele la banca din Italia, îmi vor intenta dosar penal şi mă vor închide. De aceea, muncesc din noapte până-n noapte”, se plânge investitoarea.

„Mi-au depistat o tumoare malignă la sân, am trecut prin chimioterapie. În loc să-mi revin, lucrez din noapte până-n noapte. Voiam şi eu să-mi fac un loc al meu, unde să mă pot întoarce. M-am săturat să fiu slugă la străini. De fiecare dată când mă întâlnesc cu Plugaru, pe care tare greu îl prind, îmi spune că nu am obraz. Încearcă să facă totul pentru noi, iar noi nu putem să apreciem”, spune femeia.

Aceasta a menţionat că, la cei 60 de ani ai săi, nu are o locuinţă. „Am fost acum o lună şi jumătate în Moldova şi am fost nevoită să stau la rude. În Italia stau în gazdă, pentru că banii pe care i-am dat pentru apartament au ajuns în buzunarul lui Plugaru”, a început să plângă femeia, adăugând că nu mai speră că va căpăta apartamentul pentru care a plătit atâţia bani.

„Ne-am săturat de vorbe goale ca de hrean!”

Cristian, un alt investitor, ne-a spus că numele şi autoritatea lui Anatol Plugaru l-au făcut să accepte cu uşurinţă să achite integral banii pentru apartament. „Acum sunt fără bani şi fără casă, locuiesc împreună cu părinţii”, zice acesta.

Bărbatul declară că a avut nişte bani adunaţi deoparte şi a vândut un imobil ca să se achite. „M-am căsătorit recent şi mă gândeam să mă mut cu soţia la casa noastră, familiile odată formate trebuie să locuiască aparte, nu cu părinţii…”, oftează bărbatul.

Tânărul spune că a auzit de la conducerea firmei de construcţie numai promisiuni – „că sunt în căutarea investitorilor, că vor să cumpere o macara, că nu ştiu care s-a îmbolnăvit, că vin sau că nu mai vin italienii”. „Ne-am săturat de vorbe goale ca de hrean!”, a încheiat Cristian.

„Le cer scuze investitorilor”

Fostul ministru al Securităţii Naţionale dă vina pe criză că i-a întrerupt lucrările. „Le cer iertare oamenilor care au investit în apartamente şi nu am reuşit să le ducem la bun sfârşit”, ne-a spus Plugaru. Acesta spune că înţelege oamenii care au semnat petiţia şi că nu este supărat pe ei. „Este un drept al lor. Noi suntem fraţi în nenorocire. Suntem în pierdere cu toţii. Cetăţenii sunt folosiţi în scopuri politice”, s-a scuzat fostul ministru.

Plugaru a menţionat că, în acest bloc, au fost investiţi de trei ori mai mulţi bani decât au fost adunaţi de la oameni. „Obiectivul de care s-a ocupat firma are mai mari şanse să revină la normal pentru că are o amplasare reuşită. În momentul în care am staţionat, am discutat cu zeci de investitori care s-au arătat interesaţi de a investi. Chiar azi (miercuri, 20 aprilie – n.a.) voi discuta cu unele persoane interesate şi sunt sigur că, în maximum un an de zile, oamenii vor intra în propriile apartamente”, ne-a spus pe un ton sigur Plugaru.

Acum un an

Anatol Plugaru a făcut aceeaşi declaraţie pentru JURNAL acum un an de zile. Acesta a menţionat atunci că au stopat construcţia din cauza crizei economice şi că un investitor s-a arătat interesat să-i ajute să finiseze blocul. „După prognozele noastre, dacă reuşim să semnăm contractul cu investitorul pe care l-am găsit, în 9–12 luni, blocul de locuit va fi ridicat”, susţine Anatol Plugaru. „Vreau să dau asigurări că oamenii nu vor pierde banii şi că vor locui în apartamentele lor”, ne asigura în iunie 2010 patronul SRL „Plugarul”.

Fostul ministru acuză Procuratura municipală că intentează dosare politice. „Realitatea este alta. Ceea ce a reluat procuratura este un fals, pentru că avem o realitate civilă, pentru că vorbim în cazul de faţă de contracte între investitori şi firma de construcţie care, în momentul în care nu sunt mulţumiţi de servicii, pot să atace în judecată firma”, a spus Plugaru, precizând că se încearcă intimidarea lui.

Ion Diacov, procurorul municipiului Chişinău, respinge categoric acuzaţiile că ar fi vorba de un dosar politic. „Aparent, vorbim de relaţii civile care reies din contractul semnat între investitori şi firma de construcţie. Însă la Procuratura municipală s-au adresat opt persoane care ne-au spus că au achitat integral suma pentru construcţia apartamentului ce trebuia dat în folosinţă la finele anului 2009 – începutul 2010, dar blocul nici nu a început să fie ridicat, iar banii nu sunt. În acest caz, vorbim de un dosar penal”, a declarat pentru JURNAL Ion Diacov.

Acesta a menţionat că terenul pe care ar trebui să fie blocul de locuit nu a fost privatizat, ci arendat, firma nu avea licenţă de construcţie. „A venit autoritatea Anatol Plugaru care a adunat banii de la oameni. Din datele preliminare, s-ar putea ca unii investitori să fi transmis banii pe încredere, fără a semna vreun document”, susţine Diacov, menţionând că procuratura abia a început revizia tuturor documentelor şi nu poate spune mai multe.

Marina Lița

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)