PLDM va invita astăzi partidele proeuropene la negocieri. Lupu respinge condiţiile liberal-democraţilor

strelet_lupu_2_13010500

Foto: publika.md

PLDM a decis să iniţieze discuţii politice privind instituirea unui nou guvern. O hotărâre adoptată ieri, 30 noiembrie, de această formaţiune reiterează “obiectivele” formulate în Declaraţia publicată anterior, dintre care menţionăm scoaterea din subordonare partinică a instituţiilor independente cu atribuţii de control, reglementare, supraveghere şi asigurare a legalităţii; constituirea unui guvern condus de un prim-ministru neafiliat politic; asigurarea caracterului public al discuţiilor politice. Ca reacţie la această iniţiativă, preşedintele PDM, Marian Lupu, nu acceptă condiţii ca modalitate de începere a negocierilor. „Cei care însă vin cu condiții vor pleca aşa cum au venit, cu tot cu condiții”, a declarat Marian Lupu

PLDM a anunţat că va lansa astăzi invitaţii pentru discuţii şi consultări către partidele care şi-au anunţat disponibilitatea de a participa la constituirea unei majorităţi pentru învestirea guvernului. Ca reacţie, preşedintele PDM, Marian Lupu, a declarat că subiectul unei coaliții politice între partidele proeuropene este deja depăşit din cauza comportamentului PLDM. „Noi suntem gata să discutăm, să căutăm o formulă de a face o majoritate parlamentară în jurul noului guvern. Şi cred că putem face acest lucru şi fără o alianţă. Îi vom întreba în primul rând pe colegii din PLDM câţi deputaţi reprezintă în mod real. Acesta este un detaliu important. Pentru că una e dacă ne bazăm pe voturile a 10–12 deputaţi PLDM şi alta e dacă ne putem baza pe toţi cei 18”, a subliniat Marian Lupu.

Preşedintele PDM a afirmat că decizia PLDM de a participa la negocieri a fost una previzibilă. „Conducerea PLDM nu mai putea evita să îşi asume public această decizie. Ei au reuşit prin tertipuri să amâne, dar presiunea din teritoriu asupra conducerii PLDM a fost teribilă. Ei au fost practic somați să adopte această decizie. În plus, există şi recomandarea clară pe care au transmis-o liderii europeni, ca liberal-democrații să termine cu jocurile şi să vină la discuții”, a spus el.

În ce priveşte condiţiile înaintate de PLD, Marian Lupu a spus că PDM nu acceptă condiţii ca modalitate de începere a negocierilor. „Nimic nou, sunt aceleaşi pe care le plimbă prin presă de ceva timp ca pretext să nu negocieze. Dacă vrei să blochezi orice discuție, pui condiții. Până la urmă, nu condițiile provoacă blocajul, ci atitudinea, mimarea dialogului. Cei care însă vin cu condiții vor pleca aşa cum au venit, cu tot cu condiții”, a declarat Marian Lupu.

Potrivit acestuia, până la sfârşitul săptămânii curente, ar putea fi numit un candidat la funcţia de premier. „Dacă reuşim săptămâna aceasta să cădem de acord asupra modului în care vom vota Guvernul, cred că la sfârşitul acestei săptămâni am putea să propunem un premier. Toate partidele se vor consulta cu privire la această candidatură”, a precizat Lupu.

The following two tabs change content below.