PLDM-ul se află în ajunul unei „scindări” sau „purificări”?

pldm1

În urma ședinței fracțiunii PLDM de astăzi dimineaţă, deputaţii liberali-democraţi au declarat că nu au luat nicio decizie în cazul celor şapte colegi de-ai lor care au anunţat că intenţionează să susţină un candidat democrat la funcţia de premier. Mai mult, ei au afirmat că vor participa împreună la negocierile cu democraţii, iar o decizie privind integritatea fracţiunii va fi luată după tratativele respective. În opinia observatorului politic Oazu Nantoi, situaţia dificilă prin care trec liberal-democraţii a început din momentul în care PLDM a fost asociat cu Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”. Acesta a evitat să califice situaţia formaţiunii respective însă s-a întrebat cum se va regăsi această formaţiune în cazul în care vor apărea alte forţe politice pe dreapta.

Valeriu Ghileţchi, unul ditre deputaţii liberali-democraţi care a spus că va susţine un candidat democrat la funcţia de premier, cu excepţia lui Vlad Plahotniuc, a declarat că PLDM rămâne pe poziţii, în sensul că va continua să lupte pentru respectarea principiilor pentru care a optat până acum, şi anume promovarea reformelor.

Ghileţchi a mai afirmat că fracţiunea liberal-democrată va accepta un premier democrat, doar că aşteaptă să vadă acest lucru. În ce priveşte acţiunea celor şapte deputaţi, nu a fost adoptată o decizie la nivel de fracţiune, aceasta urmând a fi luată după întâlnirea de astăzi de la ora 13:30. Ghileţchi regretă demersul celor şapte colegi. „Îmi pare rău pentru dezbinarea fracţiunii, aceasta trebuia să rămână până la capăt unită şi să discute în comun”, a spus deputatul.

Ion Bălan, unul dintre cei şapte deputaţi care au anunţat că vor vota un candidat democrat, a declarat că va participa cu toată fracţiunea la negocierile cu PD. Justificându-şi demersul de luni, acesta a spus că se pronunţă pentru o participare activă a PLDM la negocieri. În ce priveşte suspiciunile de corupere, Bălan le-a calificat drept bârfe.
În opinia observatorului politic Oazu Nantoi, faza dificilă prin care trece PLDM este doar un element al crizei generale pe care o cunoaşte pe moment R. Moldova. Mai mult, susţine comentatorul, evoluţia evenimentelor politice consolidează realitatea situaţiei de stat captiv în care se află Republica Moldova. Criza liberal-democraţilor a început în momentul în care PLDM-ul a fost asociat cu Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” de către bloggerii lui Plahotniuc. „În urma acţiunilor de protest din 4 octombrie 2015 ale Platformei Civice ‚Demnitate şi Adevăr’, îndreptate nemijlocit împotriva lui Plahotniuc, acesta a decis să anihileze orice opoziţie, în special în situaţia în care probabil el a început să creadă că în spatele Platformei DA ar sta cineva, inclusiv dl Filat. Şi a urmat acea lovitură, dubla decapitare a PLDM.”

„Această formaţiune este acum într-o fază foarte dificilă, nu vreau să fac speculaţii în ce priveşte destrămarea acestui partid. Unii ar califica această fază drept sciziune, alţii ca purificare. Eu consider că întreaga clasă politică a R. Moldova este compromisă, în special pe spectrul de dreapta. Noi avem nevoie de schimbări calitative a procesului politic. Şi aici rămâne deschisă întrebarea cine vor fi promotorii acestor schimbări. Este capabilă societatea moldovenească să genereze schimbări politice pe dreapta sau nu?

Prin urmare, rămâne deschisă întrebarea unde se va regăsi PLDM în cazul în care vor apărea pe segmentul de dreapta alte forţe politice consolidate. Deci, eu nu sunt cel care vrea să prezică dispariţia PLDM-ului, eu constat că statul este captiv. Mă interesează mai puţin PLDM-ul. Eu ca cetăţean, nu am ţara mea, şi în această situaţie, faza dificilă prin care trece PLDM este doar un element din criza generală a proiectului de statalitate a Republicii Moldova”, a concluzionat observatorul.

The following two tabs change content below.
Ilie Gulca

Ilie Gulca

Ilie Gulca

Ultimele articole de Ilie Gulca (vezi toate)