PLDM şi AMN, căsătorie „de nevoie”

După eşecul ultimului scrutin electoral şi în preajma alegerilor locale, Alianţa Moldova Noastră (AMN) a decis să fuzioneze cu Partidului Liberal Democrat (PLDM). „Mariajul” urmează să se producă în cel mult trei săptămâni.

Decizia de fuziune a provocat nemulţumiri în sânul AMN. Potrivit unor membri ai formaţiunii, de pe urma acestui „măritiş” vor avea de câştigat doar PLDM şi Serafim Urechean, care risca să fie înlăturat de la şefia Alianţei la următorul congres al partidului.

„Nu e târg şi nici comerţ, pur şi simplu fructul s-a copt”, şi-a explicat liderul AMN decizia de a fuziona cu PLDM-ul pe care l-a criticat şi l-a acuzat în ultimul an de faptul că ar fi corupt mai mulţi amenişti pentru a adera la partidul lui Filat.

În cadrul unei conferinţe de presă comune pe care au susţinut-o ieri la sediul PDLM, Vlad Filat şi Serafim Urechean au anunţat că până la sfârşitul acestei săptămâni urmează să fie pregătit textul Acordului de fuziune, iar în cel mult trei săptămâni AMN şi PLDM vor organiza congresele de partid pentru a lua decizia finală.

Liderul AMN crede că decizia de a fuziona înainte de alegerile locale este corectă, pentru că şi el, şi colegii săi de partid îşi dau bine seama că la aceste alegeri lupta decisivă se va da între PLDM şi PCRM.

Urechean se vrea candidat la locale

Deocamdată nu se cunoaşte în ce mod vor participa reprezentanţii AMN la alegerile locale. „Această chestiune urmează a fi discutată mai târziu”, a specificat Vlad Filat. Urechean nu ascunde faptul că şi-ar dori să fie candidatul PLDM pentru funcţia de primar al capitalei, dar spune că se va conforma deciziei noii echipe.

Nu se ştie încă nici ce funcţii vor reveni conducătorilor AMN în urma fuziunii cu PLDM. Filat susţine că Urechean va avea în partid o funcţie care să îi permită să se poată manifesta, iar unii membri ai alianţei care au ocupat funcţii publice în timpul AIE 1 ar putea reveni.

Câştig doar pentru unii

Deşi Urechean dă asigurări că ideea de fuziune a fost susţinută de aproape toată echipa AMN, vocile nemulţumiţilor se fac auzite. Alexandru Oleinic, unul dintre fondatorii partidului, susţine că mult mai bine ar fi fost dacă s-ar fi încercat reanimarea partidului, şi nu „cedarea” lui. „Căderea AMN se datora unor factori interni. Era nevoie să schimbăm conducerea partidului. Domnul Urechean ar fi putut rămâne preşedinte de onoare, dar a ales altă cale. De pe urma acestei fuziuni va avea de câştigat un cerc restrâns de persoane. Cuiva i-a trebuit urgent să distrugă AMN”, afirmă Oleinic. Potrivit lui, de aceeaşi părere sunt şi alţi membri de frunte ai Alianţei, cum ar fi Ion Guţu, Valeriu Cosarciuc şi chiar Victor Osipov care a părăsit partidul săptămâna trecută, anunţând că îşi doreşte să se lanseze în altfel de activităţi, incompatibile cu activitatea de partid.

Pe lângă oferta PLDM, AMN a mai primit una şi de la democraţi. Partidul lui Lupu era gata să poarte discuţii în vederea creării unui bloc electoral comun pentru alegerile locale. Urechean însă nu a acceptat. Liderul AMN este sigur că toţi cei 15 mii de membri ai AMN se vor integra în PLDM, iar cei care astăzi îşi exprimă indignarea, până la urmă se vor conforma majorităţii.

Şi Moldova Unită se gândeşte la fuziune

Liderul Partidului Moldova Unită, Vladimir Ţurcan, afirmă că se gândeşte să fuzioneze cu Partidul Democrat. „Cred că la sfârşitul săptămânii acestea vom lua o decizie. Până la urmă, noi susţinem ideea de consolidare a forţelor politice. În opinia mea, în R. Moldova ar trebui să existe vreo 4-5 partide mari”, a declarat Ţurcan.

Mariana RAŢĂ