Platon: „Plahotniuc a organizat acest spectacol ca să nu pot ajunge în statele UE şi SUA”

plah-platon

Foto: jurnal.md

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care se află în prezent în Ucraina, neagă implicarea sa în frauda din sistemul bancar, susţinând că dosarul penal pe numele său a fost deschis la comanda oligarhului Vladimir Plahotniuc. Prin aceste acţiuni, se urmăreşte devierea atenţiei publice de la adevăratul beneficiar al furtului, a declarat Plahotniuc, scrie jurnal.md.

„Este un ordin al lui Plahotniuc. Totul s-a făcut cu încălcarea tuturor normelor. Nimeni nu m-a chemat, nimeni nu mi-a telefonat. Totul a fost organizat într-o singură zi. Prin aceste acţiuni, Plahotniuc urmăreşte devierea atenţiei opiniei publice de la adevăratul beneficiar al acestui furt. Am dovezi în acest sens, iar, din păcate, fără voia mea, am fost prins în această afacere. Plahotniuc a aflat că intenţionez să dau mărturii instituţiilor de drept din alte ţări în ceea ce priveşte infracţiunile comise de el. A organizat acest spectacol ca să nu pot ajunge în statele UE şi SUA”, a declarat Platon pentru Jurnal TV.

„Sunt gata să depun mărturii Procuraturii Generale prin intermediul unei video-conferinţe la care să aibă acces şi jurnaliştii din R. Moldova. Astfel, ei vor urmări în mod direct depoziţiile mele, dar şi materialele pe care le voi prezenta. Şi asta pentru ca procurorii să nu ascundă ulterior ceva. Dar ei nu vor fi de acord, pentru că se tem. Ei nu au cum să dovedească vinovăţia mea, poate doar declaraţiile lui Şor. Am înregistrări ale unei discuţii cu Şor, care dovedeşte că eu nu am nicio implicare. I-am adresat mai multe întrebări în legătură cu jaful miliardului”, a mai spus Platon.

Procuratura Anticorupţie a anunţat astăzi că Judecătoria Buiucani a emis mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Veaceslav Platon în dosarul furtului miliardului. Acesta este dat în căutare internaţională.
Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, susţine că Platon ar fi scos din R. Moldova peste 800 de milioane de lei, mai exact 138 de milioane de lei, 210 milioane de dolari şi peste 5 milioane de euro. Creditele au fost obţinute în noiembrie 2014, iar tranzacţiile ar fi fost efectuate prin mai multe bănci din Letonia şi Marea Britanie.