Platon a fost condamnat la încă 12 ani de pușcărie, în afară de cei 18

Foto: Nadea Roșcovanu

Veaceslav Platon a fost condamnat la încă 12 ani de închisoare. Această sentință este rezultatul unui alt dosar, în afară de cel în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare, pentru delapidarea BEM.

Procurorii au expediat în mai 2017 în judecată încă un dosar pe un nou cap de acuzare în privinţa lui Veaceslav Platon. Acesta a fost învinuit de tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari, săvârşită de un grup criminal organizat, condus chiar de el.

Potrivit procurorilor, în perioada anului 2016, Veaceslav Platon, supranumit raiderul numărul 1 din CSI, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni a trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor persoane interpuse, a organizat sustragerea banilor de pe conturile acestor companii.

Inculpatul a implicat în comiterea faptei infracţionale pe încă două persoane în calitate de autori, care urmau să realizeze planul. Banii urmau a fi sustraşi de pe conturile unei companii din România (peste 205 milioane de lei), dispunând iniţierea procedurii de separare de S.A. „Moldasig”.

La indicaţiile lui Platon, persoane interpuse, s-au deplasat la Bucureşti, unde au prezentat administraţiei companiei române, un procesul-verbal fals al Consiliului S.A. „Moldasig” şi alte documente perfectate cu depăşirea cadrului legal. Directorul general al companiei de asigurare din România s-a opus schimbării fictive a grupului de acţionari ai companiei de asigurări în vederea sustragerii mijloacelor financiare.

De precizat că supranumitul „raider nr. 1 din spațiul CSI”, Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare în penitenciar de tip închis cu privarea dreptului de a ocupa funcții în sistemul bancar pe un termen de cinci ani.

Procurorii au cerut 23 de ani de detenție pentru omul de afaceri, procurorul Andrei Băieșu a declarat ieri că pedeapsa cerută este prin cumul. Platon este învinuit pentru delapidarea BEM cu aproximativ 800 de milioane de lei. De cealaltă parte, avocații lui Platon spun că au cerut ca clientul lor să fie achitat în totalitate. Avocații au făcut și un demers pentru a relua ancheta, însă magistrații au respins această cerere.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)