Plăţile „benevole” continuă să înflorească

foto de nadea roscovanuŞcolile din capitală percep anual milioane de lei din partea părinţilor, iar responsabilii de la educaţie ridică din umeri

În Republica Moldova, învăţământul şcolar este gratuit. Aceasta însă nu le împiedică pe administraţiile instituţiilor de învăţământ să perceapă diverse plăţi. Deşi acestea sunt considerate „benevole”, părinţii sunt obligaţi să le achite pentru a nu expune discriminării copiii lor. Autorităţile responsabile de învăţământ din capitală se declară neputincioase în combaterea acestui fenomen, susţinând totodată că instrucţiunea publică nu se poate efectua fără contribuţia părinţilor.

În anul de studii 2014–2015, vor păşi pentru prima oară pragul şcolilor circa 35 de mii de elevi. Ca şi în cazul grădiniţelor, pentru înscrierea la şcoli, părinţii sunt obligaţi să achite plăţi „benevole”. Valoarea acestor contribuţii „benevole” începe de la câteva sute de lei şi ajunge la câteva sute de euro, plăţi care, în mare, nu sunt înregistrate în evidenţa contabilă. La sate, în afară de bani, părinţii cumpără tapete, mobilier, veselă, jaluzele, flori ş.a. Iar cei care nu au bani pentru asemenea acte de susţinere a şcolilor sunt invitaţi să pună umărul la reparaţie.

Cele mai scumpe licee din Chişinău

Cel mai scump liceu privat din capitală este „Evrica”. Plata de înscriere este aici de 500 de euro. Taxa pentru un an de studii este de două mii de euro. Urmează Liceul „Orizont”, cunoscut ca liceul moldo-turc, unde, pentru un an de studii, părinţii achită o taxă de 1500 de euro. Pentru a fi înscriși la acest liceu, copiii trebuie să cunoască limba engleză și să susțină un test de cultură generală. La Liceul „Columna”, taxa anuală constituie 1200 de euro. Urmează liceele „Elitex” și „Prometeu”, unde se percepe o taxă anuală între 960 şi 1000 de euro.

„Am trei copii, nu am un loc stabil de muncă. Profesoara copilului meu, ştiind că mă pricep la construcţii, mi-a spus că va trebui să zugrăvesc pereţii clasei. Am făcut acest lucru. Nu vreau să aibă copiii mei probleme la şcoală”, a spus Marcel din raionul Făleşti. La sate, nu se achită plăţi în şcoli, dar se percep bani pentru reparaţii, rechizite, cadouri pentru profesori şi pentru fondul şcolii, care variază de la sat la sat între zeci şi sute de lei pe lună.

În capitală plăţile sunt de ordinul milioanelor

În Chişinău, plăţile variază de la o instituţie la alta. „Mi-am înscris copilul la Liceul ‘Nicolae Iorga’. Am achitat 1000 de lei pentru admitere şi 1000 de lei pentru reparaţie. Mâncarea ne va costa 120 de lei. Vom mai procura rechizite, în rest, vom vedea pe parcurs”, a spus Tatiana din Chişinău.

O altă mămică pe nume Cristina, al cărui copil va merge la Liceul „Ion Creangă”, ne-a comunicat că a plătit 300 de euro că „taxă de intrare”. Există şi licee în care părinţii „donează cât pot”. De exemplu, la Liceul „Dante Aligheri”, părinţii fac donaţii care ar putea ajunge până la câteva sute de euro. La Liceul „Gheorghe Asachi”, plata de admitere începe de la 1700 de lei, iar fondul şcolii este de 250 pe lună.

Pentru ce plătesc părinţii

În fiecare an, părinţii sunt obligaţi să cotizeze la reparaţia edificiilor, sălilor de clasă, cantinelor, pentru suplinirea salariilor profesorilor, pentru note mai mari, pentru cadouri de ziua profesorului, de Crăciun, de 8 martie etc. Mai mult, părinţii trebuie să scoată din buzunare sume frumuşele pentru garderoba copiilor. Banii sunt colectaţi de către asociaţiile obşteşti care, în mare, nu sunt înregistrate oficial. Activitatea acestora este controlată de Inspectoratul Fiscal şi Comisia de Control şi Revizie.

17 şcoli vor fi renovate pe banii Băncii Mondiale

Şcolile din diferite raioane ale republicii vor fi renovate și modernizate la prima etapă a proiectului „Reforma învățământului în Moldova”. Proiectul prevede renovarea până în 2018 a circa 90 de instituții de învățământ. Conform proiectului, în următorii cinci ani, circa 90 de școli de circumscripție vor fi renovate și modernizate. Republica Moldova a beneficiat de un credit de 40 de mil. de dolari din partea Băncii Mondiale, credit acordat sub formă de suport bugetar.

Oficial, nu există nicio taxă de intrare

Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, şefa Direcţiei generale învăţământ, tineret şi sport, a spus pentru JURNAL că nu există nicio taxă de intrare în şcoli. „Părinţii sunt cei care, din cauza că nu le place ceva în instituţiile de învăţământ, încep să colecteze bani. Noi ştim că există probleme privind colectarea banilor, însă, deoarece nu au fost înregistrate plângeri oficiale, nu putem face nimic. Nici nu verificăm asociaţiile de părinţi care colectează bani. Pe de altă parte, în condiţiile în care bugetul pentru anul curent de studii este ca şi în ceilalţi ani de 1 miliard şi o sută de mii de lei. 76% din această sumă sunt destinate achitării salariilor profesorilor, 10% alimentaţiei, 7% achitării serviciilor de întreţinere. Iar ce rămâne din aceşti bani sunt alocaţi pentru întreţinerea edificiilor. Fără donaţiile părinţilor, nu ne putem descurca”, a spus funcţionara.