Platforma „Demnitate şi Adevăr” anunţă proteste ample

platforma da DSC_2635f.nadea-roscovanu

Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” a anunţat că protestul din 24 aprilie va fi o manifestaţie pentru determinarea guvernării să demisioneze şi să organizeze alegeri parlamentare anticipate împreună cu cele prezidenţiale. Acţiunea de protest va avea un caracter social şi va fi organizată de către partidele de opoziţie şi societatea civilă.

Participanţii la acţiunea de protest vor analiza ilegalităţile comise de actuala guvernare şi vor cere îndeplinirea revendicărilor populare. Declaraţia aparţine reprezentanţilor Forumului Civic, ce au prezentat astăzi mai multe aspecte ale manifestaţiei de duminică. „Pentru noi este importantă această reluare a protestelor, deoarece din 20 ianuarie, când a fost instalată guvernarea, a avut o perioadă, dar nu a îndeplinit nicio revendicare înaintată de Forumul Civic. Această guvernare nu a adoptat nicio reformă. În cadrul protestului, vom face o analiză pe zile a tuturor ilegalităţilor. Ne referim la modul cum a fost promovat Poalelungi, cum a fost ales noul director la Moldtelecom, cum a fost organizat concursul, cum a fost ales contabilul lui Plahotniuc director. Cea mai mare problemă a R. Moldova este sărăcia cauzată de această guvernare. Şi, colac peste pupăză, guvernarea se suprapune peste guvernarea comunistă. Să mai spui că moştenirea a fost grea este ridicol”, a adăugat Vasile Năstase, membru al Consiliului Marii Adunări Naţionale.

În context, expertul Transparency International Moldova, Irina Spinei, a făcut un apel către cetăţeni, îndemnându-i să participe la marele protest din 24 aprilie. „Oamenii să fie uniţi pe 24 aprilie. Noi, cei din municipiu, să arătăm că ne pasă, să revendicăm drepturile noastre şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi”, a spus reprezentantul societăţii civile. Preşedintele Uniunii Pensionarilor din R. Moldova, Victor Leancă, a îndemnat pensionarii să vină la manifestaţie. „Mă adresez către toţi pensionarii din republică şi capitală, să participe activ la acest eveniment”, a menţionat Leancă.

Organizatorii manifestaţiei au precizat că nu există un buget al protestului şi că se bazează pe solidaritatea cetăţenilor. „Noi, organizatorii protestelor, vă declarăm oficial că nu avem un buget şi facem tot pe forţele proprii. Ne bazăm pe solidaritate. Noi nu vom apela la oameni cu bani, pentru a deveni dependenţi de banii lor. Vom transmite presei, ambasadelor acreditate în R. Moldova, scrisori pentru ca toţi să se preocupe de acest protest şi, anume, ca el să se desfăşoare în condiţii bune. Ne este teamă că pot să existe provocatori din partea oligarhului Plahotniuc. Despre aceasta am anunţat reprezentanţii ambasadelor şi ai partenerii de dezvoltare”, a subliniat Năstase.

Observatorul politic Igor Boţan a declarat pentru Europa Liberă că nu vede altă posibilitate pentru cetăţeni decât să protesteze, să se manifeste. Analistul a subliniat că guvernarea se comportă aşa cum cetăţenii îi permit să o facă şi doar cetăţenii sunt de vină că ţara are o guvernare proastă.

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a declarat pentru un post TV că doritorii de a participa duminică la protest nu vor fi împiedicați să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale. „Este o minciună. Nimeni nu este intimidat. Dacă cineva este citat oficial nu înseamnă că i se încalcă drepturile. Suntem acuzaţi că oprim lumea. Nu este corect. Pe 24 aprilie, lumea nu va fi stopată pe drumurile naționale. Vom fi foarte atenți să nu fie depășite limitele”, a spus șeful de la Interne.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)