Platforma DA anunţă proteste în susţinerea preşedintelui Timofti

platforma

Peste o sută de reprezentanţi ai partidului politic Platforma Demnitate şi Adevăr au organizat o conferinţă de presă în faţa Preşedinţiei RM în cadrul căreia au lansat un apel în care l-au îndemnat pe preşedintele statului, Nicolae Timofti, să facă faţă presiunilor şi încercărilor de a aduce la guvernare personaje din anturajul lui Vlad Plahotniuc. Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că prin formarea noii majorităţi parlamentare, la care au aderat cei 14 transfugi comunişti, şi înaintarea unei candidaturi din gruparea oligarhului Vlad Plahotniuc, liderul PD tinde să încheie ciclul de acaparare a instituţiilor de stat.

„Cunoscând care este starea de spirit în cadrul Preşedinţiei şi faptul că preşedintele Nicolae Timofti insistă pe buchea legii, îl îndemnăm să ţină cont de Constituţie, şi nu de interpretările dubioase şi arbitrare ale Curţii Constituţionale. În art. 98 din Constituţie este scris foarte clar că preşedintele consultă fracţiunile parlamentare. Hotărârea CC lasă însă să se înţeleagă că cei 14 transfugi trebuie asimilaţi unei fracţiuni parlamentare, fapt care vine în contradicţie cu Constituţia şi Regulamentul Parlamentului. Preşedintele RM este obligat legal şi moral să ţină cont de Constituţie şi de doleanţele poporului. Îl îndemnăm să ia atitudine faţă de art. 60 din Constituţie care spune că Parlamentul este forul reprezentativ suprem al statului. Sunt ferm convins că actuala componenţă parlamentară nu este reprezentativă pentru poporul RM. Preşedintele trebuie să acţioneze în funcţie de aspiraţiile acestui popor. Ţara nu poate fi lăsată pe mâna unui criminal”, a spus Năstase.

Un alt reprezentant al Platformei Demnitate şi Adevăr, Valentin Dolganiuc, a declarat că actualele partide au acces în Parlament prin fraudă, cu atât mai mult noua coaliţie parlamentară nu este reprezentativă pentru popor. „Acum un an de zile poporul şi-a dat votul fără a şti de frauda bancară, de hotărârile secrete prin care guvernul acorda garanţii băncilor comerciale, de modul în care a fost concesionat AIC. Pe parcursul acestui an, deşi au promis integrare europeană, a continuat acapararea instituţiilor statului, cum ar fi Ministerul Justiţiei, Procuratura Generală, Centrul Anticorupţie, de către PDM, în frunte cu Plahotniuc. Vom declanşa proteste paşnice masive pe întreg teritoriul RM, dacă va fi înaintat la funcţia de premier un reprezentant al acestei grupări criminale”, a spus Dolganiuc.

Amintim că ieri preşedintele Nicolae Timofti a solicitat partidelor şi grupurilor din Legislativ, care au anunţat formarea unei majorităţi parlamentare, să înainteze un candidat pentru funcţia de premier cu un grad înalt de integritate şi asupra căruia să nu planeze suspiciuni de corupţie.

Mai multe organizaţii neguvernamentale au emis o declaraţie în care susţin iniţiativa şefului statului, de a impune criterii de integritate candidatului pentru funcţia de premier, dar şi celorlalţi potenţiali membri ai Guvernului, aşa cum s-a întâmplat în cazul executivului propus de către Ion Sturza. Totodată, reprezentanţii societăţii civile au difuzat un apel în care îl îndeamnă pe preşedintele Timofti să facă faţă presiunilor şi încercărilor de a aduce la guvernare persoane compromise.

Democraţii vor organiza mâine o acţiune de protest în faţa Preşedinţiei pentru a face presiuni asupra preşedintelui Nicolae Timofti să propună candidatura înaintată de PDM la funcţia de premier.