Platforma Copiilor îndeamnă elevii din R. Moldova să publice imagini cu starea toaletelor din școlile lor

Platforma Copiilor a lansat o campanie de cercetare a opiniei copiilor despre modul în care se respectă drepturile lor, inclusiv condițiile igienice și sanitare din școlile în care aceștia își fac studiile. Elevii sunt încurajați să răspundă la întrebările dintr-un chestionar anonim și să publice imagini cu toaletele din instituțiile de învățământ pe care le frecventează. 

Elevii sunt îndemnați să filmeze şi să fotografieze starea WC-ului din școală, condițiile în care pot (sau nu) să se spele pe mâini, cu săpun, și să le usuce, locul în care elevii pot să găsească apă potabilă etc. Datele personale ale copiilor care vor trimite imaginile nu vor fi făcute publice.

Amintim că JURNAL de Chișinău a publicat în octombrie mai multe articole despre toaleta din Gimnaziul Săseni, Călăraşi, construită pe banii părinţilor, care era interzisă elevilor. Aceștia erau nevoiți să meargă la toaleta din curtea școlii aflată într-o stare deplorabilă.

La 30 octombrie, am primit mai multe mesaje și fotografii care demonstrează că, după știrea publicată, administrația gimnaziului a reparat toaleta din curte, iar WC-ul din interior a fost redeschis pentru copii. „Toaleta de la Săseni a fost vopsită cu var și a fost dezinfectată. Cea din școală a fost deschisă. Un mare mulțumesc din partea copiilor”, se arată în mesajul primit la redacției.

Potrivit unui raport al UNICEF, fiecare al treilea copil din instituțiile preșcolare din R. Moldova are acces la toalete externe neamenajate, fiind expus riscului de îmbolnăvire determinat de încălcarea igienei personale.

Platforma Copiilor îi îndeamnă pe toți copiii de până la 18 ani să filmeze sau să fotografieze starea WC-ului din școală. Imaginile pot fi publicate pe Platforma Copiilor monitor.drepturilecopilului.md; secțiunea: „Cum se respectă Dreptul la Condiții Igienice și Sanitare în Școala Ta?”

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)