Planurile „măreţe” ale Chişinăului

Ministerul Economiei promite o serie de acţiuni „revoluţionare” ce vor stimula economia

img_7792

Ministerul Economiei a dat publicităţii luni planul de acţiuni pentru următoarele 100 de zile de activitate. În condiţiile „unei crize politice fără precedent şi a unor constrângeri severe de ordin financiar şi economic”, ministerul promite că va implementa acţiuni care vor permite revenirea către finele anului curent pe un trend de creştere. Chiar dacă resursele bugetare sunt limitate, ministrul Economiei Octavian Calmâc spune că multe dintre iniţiative pot fi realizate fără bani sau din contul rezervelor interne şi nu se va urmări reducerea cheltuielilor.

Astfel, până la 30 aprilie curent, echipa Ministerului Economiei se angajează să realizeze peste 80 de acțiuni concrete în domeniile gestionate. După cum a declarat Calmâc, prioritatea absolută și imediată vizează reluarea negocierilor cu Fondul Monetar Internațional în vederea semnării unui nou Memorandum cu privire la politicile economice și financiare. „Această acțiune este determinantă în procesul de deblocare a asistenței financiare şi tehnice care urmează a fi oferită R. Moldova de către Uniunea Europeană și partenerii de dezvoltare pentru reluarea finanțării proiectelor investiționale inițiate”, a spus ministrul în cadrul unei conferinţei de presă.

„O atenţie deosebită va fi acordată stimulării activităţii antreprenoriale la nivelul regiunilor, în acest scop fiind continuat suportul financiar, inclusiv sub formă de granturi, pentru întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM) prin intermediul programelor PARE 1+1, PNAET, Fondul de Garantare a Creditelor”

Vor fi realizate 30% din angajamentele prevăzute de Acordul de Asociere

Una dintre priorităţile care „are un caracter transversal și care necesită mobilizarea și implicarea tuturor instituțiilor statului și întregii societăți” este realizarea angajamentelor prevăzute de Acordul de Asociere/DCFTA pe întreg teritoriul țării, inclusiv în regiunea transnistreană. Pentru primele 100 de zile de mandat, ministerul își propune în perioada vizată atingerea unui nivel de realizare a angajamentelor de circa 30%. Inclusiv pentru transpunerea acquis-ului comunitar în legislația națională, în această perioadă vor fi elaborate şi promovate 14 proiecte de legi.

Continuarea reformei regulatorii şi capitalizarea fondurilor de susţinere a ÎMM

Printre prioritățile enumerate de ministrul Economiei sunt acțiuni de ameliorare a mediului de afaceri și sporirea competitivității prin prisma prevederilor DCFTA, implementarea reformei regulatorii, lansarea ghișeului unic pentru autorizațiile în construcții și comerț. „Vom perfecţiona legislaţia în vederea includerii în procesul AIR a tuturor proiectelor de acte legislative cu impact asupra mediului de afaceri, inclusiv a iniţiativelor deputaţilor şi vom dezvolta, în paralel, un mecanism simplificat de promovare a cadrului legal aferent implementării Acordului de Asociere şi DCFTA”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Totodată, ministerul promite eficientizare mecanismelor şi principiilor ce stau la baza controalelor şi inspecţiilor de stat, „în vederea stabilirii caracterului consultativ al acestora şi introducerii unor moratorii/interdicţii la efectuarea controalelor”.

De asemenea, Octavian Calmâc a menţionat că o atenţie deosebită va fi acordată stimulării activităţii antreprenoriale la nivelul regiunilor, în acest scop fiind continuat suportul financiar pentru întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM) prin intermediul programelor PARE 1+1, PNAET, Fondul de Garantare a Creditelor. Totodată, ministerul va aproba un nou Program pentru dezvoltarea antreprenoriatului feminin.

Cum vor fi impulsionate exporturile

În ceea ce privește creşterea volumului livrărilor pe piețele tradiționale, dar şi cucerirea de noi pieţe de desfacere, Octavian Calmâc a spus că va fi menținut dialogul strategic privind cooperarea sectorială pe comerțul dintre R. Moldova și UE. „Vom finaliza procedurile de ratificare a Acordului OMC privind facilitarea comerțului şi Acordului de comerț liber cu Turcia. Totodată, vom încerca să restabilim şi să dinamizăm relaţiile comerciale cu Federaţia Rusă în vederea reluării exporturilor produselor moldovenești pe piața rusă, dar și cu Ucraina. În paralel, vom demara negocieri cu cinci state în vederea semnării acordurilor privind promovarea și protejarea investițiilor: Emiratele Arabe Unite, Regatul Maroc, Oman, Turcia, Republica Federală Brazilia”, a precizat ministrul.

Interconexiune energetică cu România

Cu referire la domeniul energetic, viceprim-ministrul a spus că urmează transpunerea Pachetului legislativ energetic III şi implementarea proiectelor de interconexiuni în sectorul energetic şi promovarea eficienţei energetice.

„Este vorba despre extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni pe teritoriul R. Moldova, staţia de comprimare de gaze pe teritoriul României, ca să punem în funcţiune acest gazoduct la capacitate maximă, şi implementarea acelor două linii de tensiune înaltă de interconexiune de energie electrică între R. Moldova şi România”, a precizat Octavian Calmâc.

Nu punem accent pe reducerea cheltuielilor!?

Întrebat din ce resurse vor fi realizate acţiunile planificate, ministrul Economiei a spus că o parte din ele nu necesită resurse financiare, iar altele ar putea fi implementate cu suportul partenerilor externi şi din contul valorificării rezervelor interne.

„Multe lucruri pot fi făcute fără bani, dându-le posibilitate agenţilor economici să desfăşoare activitate economică, pentru că în 2015 mulţi agenţi economici şi-au sistat activitatea, având în vedere incertitudinea de pe piaţa internă şi cea regională, pe de o parte. Pe de altă parte, sunt un şir de înţelegeri la nivel internaţional cu parteneri externi vizavi de finanţare”, a spus Calmâc.

„Există multe venituri necontabilizate. Sunt convins că îmbunătăţirea administrării vamale, activităţii fiscale ne va da o creştere a resurselor financiare disponibile”, a adăugat el. Ministrul a remarcat însă că nu vor fi majorate impozitele, dar se mizează pe o mai bună administrare a lor.

„La această etapă nu punem accent pe reducerea cheltuielilor, ba din contra planificăm un şir de cheltuieli pentru compensări la creşterea tarifelor, majorări de pensii şi alte modificări ce vor fi parte a Legii bugetului şi a Politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016”, a accentuat noul ministru al Economiei.

Opinii

Dumitru Budianschi, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”:

„Prioritățile stabilite de Ministerul Economiei pentru primele 100 de zile conțin măsuri urgente privind stabilizarea macroeconomică, ce indiscutabil este un lucru corect. De asemenea, este normal să se găsească acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere sau, mai exact, aducerea acestui proces în limitele agendei stabilite.

Cu părere de rău, nu toate prioritățile stabilite sunt suficient de concrete pentru a putea monitoriza rezultatele obținute la sfârșitul perioadei de 100 de zile. De asemenea, pentru implementarea majorității activităților este necesară o bună coordonare și cooperare cu alte instituții, lucru la care guvernele anterioare nu au fost deloc bune. Deci, în aceste condiții, pentru a atinge rezultate palpabile, și nu doar o bifare formală a executării unor activități, este important ca implementarea de zi cu zi să fie supravegheată la cel mai înalt nivel, personal de ministru.”

Mariana Şalamac

SURSA: eco.md

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)