Planurile lui Voronin au dat chix

EŞEC // În 2009, comuniştii au încercat de două ori să formeze alianţe de guvernare

Serafim Urechean ar fi putut ajunge prim-ministru al R. Moldova dacă în urmă cu nouă luni accepta oferta făcută de Vladimir Voronin în schimbul aşa-numitului „vot de aur” în favoarea candidaturii Zinaidei Greceanâi pentru funcţia de preşedinte al republicii. La 2 iunie 2009, cu o zi înainte de organizarea alegerilor repetate pentru funcţia de şef al statului, Voronin i-a propus lui Urechean un plan de guvernare cu Zinaida Greceanâi-preşedinte, Vladimir Voronin-speaker, iar Serafim Urechean-premier al R. Moldova. Planul însă a eşuat pentru că Urechean a refuzat s-o voteze pe Greceanâi. Liderul Alianţei Moldova Noastră susţine că nici nu crede că planul lui Voronin s-ar fi realizat, pentru că liderul Partidului Comuniştilor era decis să provoace anticipate.

Negocieri în taină

Invitat în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Urechean a dezvăluit că s-a întâlnit de mai multe ori cu Voronin în „golubeatnikul” acestuia de la Preşedinţie şi reşedinţa de stat de la Condriţa, iar la întrevederi a participat şi reprezentantul UE în R. Moldova, Kalman Miszei.

„Preşedintele Uniunii Europene de atunci, Mirek Topolanek, a spus că opoziţia trebuie să ajungă la un consens cu Partidul Comuniştilor. Mihai Ghimpu şi Vlad Filat nici nu au vrut să audă de asta, dar eu am acceptat”, a mărturisit Urechean.

Liderul AMN a specificat că după întâlnirile cu Voronin, Mark Tkaciuk i-a transmis, prin intermediul unui deputat din AMN, un proiect de acord între PCRM şi AMN. „Acest proiect se referea anume la faptul ca Voronin să rămână în funcţia de speaker, iar Urechean – premier. Mi-a spus că Iura (Iurie Roşca – n.r.) a trăit bine pentru că a intrat în alianţă cu el şi trebuie să votez şi eu. Atunci i-am spus lui Voronin că va fi imposibil ca el să rămână în această funcţie şi, pentru ca să accept, trebuie să se retragă din viaţa politică. El nu a vrut şi îmi spunea că vrea să sărbătorească 70 de ani în funcţia de preşedinte al Parlamentului”, susţine Urechean.

Voronin vroia anticipate

În pofida discuţiilor pe care le purtau, Urechean nu crede că Voronin îşi dorea cu adevărat o alianţă. „Comuniştii erau convinşi că după evenimentele din aprilie vor acumula mult mai multe voturi la alegerile anticipate şi de aceea încercau să le provoace. Din acest motiv a fost propusă Zinaida Greceanâi, pentru că ştiau că nimeni din opoziţie nu o să voteze. Să fi fost înaintat Marian Lupu pentru funcţia de preşedinte, votam”, a spus Urechean. Acest scenariu a fost confirmat şi de fostul comunist, Victor Stepaniuc.

„Ştiam despre asta, dar sunt convins că Voronin nu dorea nicio alianţă. El a fost sfătuit de anturajul său că alegerile anticipate sunt cea mai bună soluţie pentru PCRM. Pentru mine, dar şi alţi colegi de-ai mei, a fost o dramă lucrul acesta”, spune Stepaniuc.
Amintim că după eşuarea celei de-a doua încercări de a o alege pe Greceanâi preşedintă a republicii, Voronin l-a acuzat pe Serafim Urechean că s-ar fi răzgândit să o voteze pe Greceanâi după ce cu o zi înainte de votare acesta s-ar fi întâlnit la Moscova cu unul din capii lumii interlope, Grigore Caramalac, cu care Voronin se află în relaţii ostile.

Diacov – preşedinte?

După alegerile anticipate din 29 iulie, comuniştii au mai încercat o dată să formeze o alianţă. De această dată, Voronin şi l-a ales în calitate de potenţial aliat pe preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov. Invitat al aceleiaşi emisiuni de la JURNAL TV, Diacov a declarat că a primit şi el o ofertă din partea lui Voronin, după alegerile din 29 iulie, atunci când PCRM s-a convins că planul lor cu anticipatele a dat greş.

„Voronin îmi propunea funcţia de preşedinte al ţării, iar el să fie speaker. Guvernul urma să fie format din PCRM şi PDM. Nu am acceptat şi i-am spus că trebuie să discute cu toată fracţiunea, şi nu doar cu mine. Propunerea a fost foarte tentantă, dar nu era curată. Încerca să ne atragă într-o cursă”, a conchis Diacov.
Amintim că îndată după alegerile anticipate de anul trecut, Voronin a declarat că nu trebuie să fie subapreciat Diacov. „El ştie ce face şi face bine”, spunea Voronin pe dată de 30 iulie.

„Totul e folclor”

Contactat de JURNAL, Mark Tkaciuk ne-a declarat că nu a existat nicio propunere pentru Serafim Urechean. „Noi am elaborat împreună cu AMN un plan anticriză de coaliţie, dar nu a fost vorba despre repartizarea funcţiilor în stat. Nimeni din PCRM nu i-a propus lui Urechean funcţia de premier. E folclor ceea ce povesteşte el”, susţine Tkaciuk, precizând că PCRM nu şi-a dorit anticipate, acestea fiind rezultatul refuzului opoziţiei de atunci de a vota şeful statului. Tkaciuk dezminte şi informaţiile făcute publice de Diacov. „Eu nu ştiu nimic despre propunerea ca Diacov să fie preşedinte”, s-a eschivat deputatul comunist.

Emma Nicholson: „Alegerile din 5 aprilie trebuia să fie repetate”

Parlamentarul britanic, Baronesa de Winterbourne, Emma Nicholson, reaminteşte că alegerile din 5 aprilie 2009 nu s-au desfăşurat corect, iar rezultatele scrutinului au fost fraudate.
Aflată într-o vizită la Chişinău, baronesa a declarat că, la 5 aprilie 2009, a observat mai multe încălcări în procesul de vot, în special, în regiunea transnistreană, unde a monitorizat alegerile. De aceea, susţine Emma Nicholson, alegerile oricum trebuia să fie repetate.
Totuşi, observaţiile şi concluziile oficialului britanic nu au fost incluse în raportul de monitorizare a alegerilor elaborat de OSCE. “Punctele mele de vedere nu au fost trecute în raport, deşi era clar că sistemul a fost corupt, iar în Transnistria drepturile omului au fost încălcate”, a specificat Nicholson, subliniind că acum R. Moldova se află într-o situaţie mult mai bună. „Aţi încheiat o săptămână de succes la Bruxelles, ceea ce este o adevărată realizare şi merită felicitat întregul popor. Instituţiile internaţionale au pus umărul pentru ca reformele din ţara dumneavoastră să capete contur”, a mai spus oficialul britanic.

Amintim că, la 5 aprilie 2009, baronesa Emma Nicholson a participat alături de alţi 130 de observatori la monitorizarea alegerilor din R. Moldova. Deşi partidele de opoziţie şi organizaţiile nonguvernamentale au semnalat mai multe încălcări în procesul de votare, raportul de monitorizare elaborat de OSCE a constatat că alegerile au fost corecte.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)