Planul lui Voronin aplicat la Edineţ // DIVERSIUNE

Liderii comunişti vor schimbarea drapelului de stat

Un drapel care nu este oficializat nici într-un chip e arborat mai bine de două luni în faţa clădirii Consiliului Raional Edineţ. Lângă tricolor a fost arborat steagul bicolor promovat intens de comuniști la protestele pe care le organizează aceștia. Deşi experţii în heraldică şi istoricii susţin că acesta este arborat ilegal, reprezentanţii poliţiei şi ai procuraturii ridică din umeri.

Drapelul bicolor fluturat de comunişti la mitingurile de partid a fost arborat la iniţiativa preşedintelui raionului, comunistul Oleg Scutaru. Acesta a declarat în cadrul şedinţei Consiliului raional că nu va scoate drapelul, deoarece fracţiunea comunistă consideră că acesta este un drapel istoric.

Simbol al moldovenismului

Istoricul Ion Negrei susţine că consiliul raional este o instituţie de stat, respectiv în cadrul acesteia trebuie să fie onorate doar însemnele de stat: „În cadrul unei instituţii de stat, nu pot fi afişate însemnele partidului sau drapelele cu care acestea merg la mitinguri. Acest lucru este ilegal. Procuratura e obligată să se ocupe de acest caz. E anormal ca după mai bine de două luni de la arborarea acestuia, structurile de drept trec cu vederea acest incident”.

Potrivit fostului vicepremier, deşi bicolorul pretinde a fi un drapel de partid, al comuniştilor, în ultima vreme, acesta apare şi la acţiunile organizate de socialişti. „Dodon îl foloseşte la manifestaţii şi îl prezintă la rândul său ca pe un drapel al lui Ştefan cel Mare, ceea ce este un fals. Acest bicolor e mai degrabă un simbol al moldovenismului”, a conchis Negrei.

Lipsit de valoare istorică

Procurorul raionului Edineţ, Roman Vremea, a menţionat că s-a autosesizat în acest caz, dar nu a văzut nicio încălcare care l-ar fi motivat să pornească o anchetă. „Acesta nu este arborat pe clădirea Consiliului raional, ci în faţa instituţiei. Nici nu încurcă, nici nu ajută. Ca cetăţean, mă deranjează, însă ca om al legii, nu am niciun temei pentru a porni o anchetă. Se spune că ar fi steagul Moldovei de pe timpul lui Ştefan.
N-am citit nimic despre asta. Nu ştiu”, mai spune el.

Consilierii raionali din partea PL şi PLDM preconizează totuşi să-l invite pe procuror să dea explicaţii la următoarea şedinţă a Consiliului raional. „Comisia Naţională de Heraldică ne-a informat că arborarea acestui drapel în faţa instituţiei statului este ilegală şi că drapelul nu are nicio valoare istorică. Vom interpela Procuratura şi vom invita procurorul să ne explice de ce nu s-a autosesizat în acest răstimp. Ceea ce face preşedintele raionului este un act de nesupunere faţă de puterea centrală. Azi, un astfel de drapel este arborat la Edineţ, mâine nu e exclus că va fi arborat şi în alte raioane”, afirmă Victor Rusanovschi, consilier din partea Partidului Liberal.

Steagul lui Tkaciuk

Vă amintim că anterior ideologul PCRM Mark Tkaciuk a declarat că acesta este drapelul statului independent moldovenesc, iar PCRM tinde să se întoarcă la originile statalității moldovenești. Tkaciuk a lăsat să se înțeleagă că în cazul în care PCRM va reveni la guvernare, tricolorul va fi substituit cu acest steag.

Acum o lună, jurnalistul Val Butnaru atenționa opinia publică de faptul că Voronin are un plan: să vină la putere şi să schimbe tricolorul cu acest bicolor.

În opinia lui Butnaru, nu este întâmplător faptul că de la un timp încoace comuniștii au primit indicaţii să apară cu drapelul roş-albastru, chipurile al lui Ştefan cel Mare, şi că nu întâmplător sunt prinse tot mai multe panglici bicolore de antenele autoturismelor, „ca prin minune, au uitat de „gheorghievskaia lentocika”. „Moldovenii care nu-şi cunosc istoria neamului şi care ştiu doar despre Ştefan cel Mare vor aplauda ca oligofrenii noua propunere. Totul va fi cât se poate de democratic, staţi fără grijă!”, a semnalat Butnaru.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu