Planul găgăuz

Moscova ignoră avertismentul Chişinăului privind ingerinţele în afacerile interne ale Republicii Moldova

sursa foto Gagauzinfo.md

FOTO: Gagauzinfo.md. Serghei Narîşkin, preşedinte al Dumei de Stat din Federația Rusă, şi candidatul susţinut de PSRM la funcţia de başcan al UTA Găgăuzia, Irina Vlah

 

În pofida avertismentului Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău adresat Federaţiei Ruse privind implicarea în procesele sale politice, şi anume în alegerile locale din autonomia găgăuză, Moscova şi-a trimis în această săptămână noi soli în UTA Găgăuzia. Aceştia au făcut campanie în favoarea candidatului Irina Vlah, înaintată la funcţia de başcan de către PSRM. Deputaţii ruşi au făcut mai multe declaraţii scandaloase, iar unul dintre ei a comparat Republica Moldova cu o maimuţă care încearcă să aleagă între frumoşi şi deştepţi, adică între Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă.

În cursa electorală pentru funcţia de başcan al Găgăuziei sunt înscrişi zece candidaţi. Este vorba de Valeri Ianioglo, Ruslan Garbalî, Nicolae Dudoglo, Irina Vlah, Oleg Garizan, Alexandru Stoianoglo, Serghei Cernev, Dumitru Croitor, Ilia Anastasov şi Leonid Dobrov. Primul tur al alegerilor başcanului Găgăuziei va avea loc la 22 martie. Al doilea tur, dacă va avea loc, urmează să se desfăşoare pe 5 aprilie.

Cu o zi înainte de venirea acestora, luni, 9 martie, Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a avut o întâlnire cu candidaţii din autonomia găgăuză. Ulterior, acesta a relevat că acţiunile electorale din regiune se bazează nu atât pe problemele cetăţenilor, cât pe cele geopolitice. „Noi credem în democraţie. Candidaţii au tot dreptul să-şi organizeze campania electorală în jurul tuturor problemelor pe care le consideră importante. Ceea ce mă îngrijorează e că această campanie electorală se axează pe probleme geopolitice. Pe cetăţenii de rând îi interesează mai puţin geopolitica: Uniunea Europeană, Uniunea Vamală. Pe ei îi interesează să aibă un trai mai bun, dezvoltarea economiei, a educaţiei. Mă întreb de ce sunt discutate doar problemele geopolitice, şi nu problemele reale ale oamenilor?”, s-a întrebat şeful Delegaţiei UE.

Pionii Moscovei

Drept confirmare a celor enunţate de oficialul european, a doua zi, în regiune au descins încă trei reprezentanţi ai Dumei de Stat a Federaţiei Ruse: Vladimir Afonski, reprezentant al Partidului „Edinaia Rossia”, Oleg Paholkov şi Aleksandr Cetverikov, deputaţi din cadrul fracţiunii „Spravedlivaia Rossia”. Aceştia au participat, alături de liderul PSRM, Igor Dodon, şi candidatul acestui partid la funcţia de başcan, Irina Vlah, la o conferinţă intitulată „Perspectivele dezvoltării social-economice a UTA Găgăuzia”. Conferinţa s-a dovedit a fi o prezentare a platformei sale electorale. Unul dintre candidaţi a remarcat că deplasarea lor în teritoriu nu este întâmplătoare. Aceştia au fost trimişi de liderii lor, spicherul Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, şi liderul fracţiunii „Spravedlivaia Rossia”, Serghei Mironov.

Paholkov a ţinut să sublinieze că UTA Găgăuzia este o regiune importantă pentru Rusia şi că un deputat rus nu reuşeşte întotdeauna să ajungă nici în oraşele cu 300 de mii de locuitori din ţara sa. Pe când în Găgăuzia, într-un orăşel mic, cum e Comratul, au venit tocmai trei. „Acest lucru demonstrează că ne pasă de poporul găgăuz, de Moldova şi de ceea ce se face în lume. Sperăm că veţi face alegerea potrivită”, a spus Paholkov. Un alt oaspete, Afonski, a precizat că Duma de Stat va aprecia pozitiv dacă victoria Irinei Vlah va avea loc din primul tur, fapt care ar asigura pe viitor o colaborare strânsă între UTA Găgăuzia şi Federaţia Rusă. Totodată, Paholkov a amintit ceea ce a spus anterior Narîşkin, că în lipsa unui consens politic cu reprezentanţii puterii de la Chişinău, Rusia a decis să colaboreze cu R. Moldova prin intermediul Partidului Socialiştilor lui Igor Dodon.

Bufonul lui Narîşkin

Deputatul Aleksandr Cetverikov este la prima sa vizită în R. Moldova, inclusiv la Comrat. Acest fapt nu l-a împiedicat să compare statul nostru cu o maimuţă. „Îmi amintesc un banc în care celor prezenţi li s-a cerut să se împartă în două grupuri, în frumoşi şi deştepţi. Numai maimuţa nu ştia să aleagă între aceştia şi a rămas singură, alergând dintr-o parte în alta. Republica Moldova parcă ar vrea să se alipească la cei frumoşi, ar vrea în Uniunea Europeană, dar relaţiile noastre de veacuri, colaborarea cu Rusia, tot nu o poţi ignora”, a declarat el. Liderul PSRM Igor Dodon a ţinut să laude oaspeţii din Duma rusească. Acesta a specificat că, chiar dacă fac parte din partide aflate în opoziţie, în ceea ce priveşte politica externă, au acelaşi obiectiv. „Nu ca în Parlamentul de la Chişinău, unde unii caută spre România, alţii spre Bruxelles ori Washington, în timp ce poporul vrea relaţii strânse cu Federaţia Rusă”, a debitat el.

Vlah, curtată şi apreciată

Amintim că pentru susţinerea candidatului Irina Vlah s-au pronunţat preşedintele Dumei de stat al Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin, şi preşedintele Consiliului Federaţiei de la Moscova, Valentina Matvienko. Acum o săptămână, viceministrul Valeriu Chiveri a avut o întrevedere cu ambasadorul Federaţiei Ruse în R. Moldova, Farit Muhametşin. În cadrul întâlnirii, Chiveri a subliniat că Chişinăul este îngrijorat de implicarea Federaţiei Ruse în procesele politice din R. Moldova. Oficialul moldovean a atras de asemenea atenţia diplomatului rus asupra inadmisibilităţii unor asemenea acţiuni, inclusiv sprijinul deschis din partea Federaţiei Ruse pentru un candidat electoral.

Moscova vrea o Republică Bugeac

Tudor Botnaru, ex-director SIS, a comentat pentru JURNAL de Chişinău că acţiunile emisarilor ruşi în Găgăuzia se încadrează în strategia naţională a acestei ţări de a restabili fostul teritoriu al Uniunii Sovietice. „Visul Moscovei este să ajungă la gurile Dunării, în sudul Basarabiei. Este un vis de ani de zile nu doar al Moscovei, dar şi al Comratului. Acesta crede că, odată ce va ajunge omul Moscovei în Găgăuzia, se va face tot posibilul să separe sudul Basarabiei de R. Moldova. Astfel, găgăuzii din R. Moldova se vor uni cu bulgarii din regiunea Bolgrad, din sudul Basarabiei, astăzi Ucraina. Moscova face acum tot posibilul ca să separe Ucraina în mai multe republici”, consideră Botnaru.
Acesta a mai spus că deşi autorităţile de la Chişinău au criticat comportamentul nediplomatic al Rusiei, Moscova ignoră acest avertisment şi îşi face în continuare treaba. „Acum depinde totul de electorat. Sperăm că oamenii vor conştientiza pericolul şi îşi vor da seama că sunt folosiţi. Sperăm că îşi vor da votul conştient”, a mai spus Botnaru.

MAEIE să ceară retragerea emisarilor ruşi

La rândul său, expertul în Drept Constituţional, Nicolae Osmochescu, consideră că ceea ce fac emisarii ruşi pe teritoriul Găgăuziei este o ingerinţă în treburile interne ale unui stat suveran. „În afară de avertismentul lansat prin intermediul ambasadorului rus aflat pe teritoriul RM, cred că Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău ar trebui să transmită o notificare Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, în care să-l avertizeze că ceea ce se întâmplă este o încălcare flagrantă a Dreptului Internaţional şi să ceară retragerea necondiţionată a emisarilor săi de pe teritoriul RM”, a spus expertul.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu