„Planeta” Orhei // Victoria Popa

victoria blog

Îndată ce deschizi pagina web a oraşului Orhei, fără a cunoaşte multe despre urbe, ai impresia că acesta este un oraş unde se fac schimbări pentru că există surse financiare „grele” în buget şi acestea sunt valorificate fără ca edilul să aibă interesul care să poarte fesul. În afară de concerte, festivaluri, ajutoare, tendere şi alte anunţuri care-l ridică în slăvi pe Şor, considerat de mulţi localnici „un exemplu de primar”, nu există nicio replică la adresa acestuia. M-am convins de asta la 1 martie 2016, în cadrul unui festival organizat la Orhei, un oraş cu siguranţă de pe altă planetă, nu o urbe din cel mai sărac stat din Europa al cărui guvern le aruncă, populist, sărmanilor pâine socială pentru a-i scoate din sărăcie. O fi Orheiul o oază de bunăstare, al cărui buget îi permite localităţii să se dezvolte, unde oamenii nu mai pot de bine şi au nevoie doar de concerte?

Chiar dacă aici există şi minţi luminate care ştiu că „banii pe care-i cheltuieşte acum Şor pentru oraş sunt de fapt ai întregului popor”, că el investeşte în autoritatea sa pentru cazul că va fi tras la răspundere pentru păcatele-i trecute cu vederea de cei pentru care a conspirat, primarul orheian trage nădejde că va avea o susţinere masivă din partea localnicilor.

Şi s-ar putea să aibă dreptate. Ne convinge de aceasta dedicaţia înflăcărată a unui tânăr: „Nu găseşti în lumea mare/ Un primar ca dumitale,… lumea ţine cu mata… te mai vrem o dată!”. Poate o fi crezând mai mulţi orheieni în asta, dar nu cred că nimeni din „elita” urbei de pe Ivanos nu-şi pune întrebarea: din ce sac fără fund scoate primarul atâţia bani?

The following two tabs change content below.
Victoria Popa

Victoria Popa

Victoria Popa

Ultimele articole de Victoria Popa (vezi toate)