Plămânul al treilea

Val-Butnaru

Oare ce subiect ar fi potrivit pentru o discuție în Săptămâna Luminată? Poate vizita căpcăunului în SUA? De ce nu, la urma urmei? Sunt atâtea lucruri comice în povestea asta! De exemplu, pozele mafiotului cu Victoria Nuland! Pozele există, în schimb nu există niciun mesaj cât de cât oficial că a avut loc și o întâlnire între cei doi, nu doar o sesiune foto la un colț de calidor. Sau figura tristă a Ministrului Economiei Octavian Calmîc! Ministru-ministru, dar tot a fost obligat să-și asume rolul lui Costea Borsetka și să-i ducă geanta lui Plahotniuc. Sau căpcăunul în fotografia înfăţişându-l în poza Gânditorului lui Roden! O fi el gânditor, dar ce fundal fain e Cristina Balan pentru neuronul lui rătăcitor!

Până la urmă, subiectul pare să fie compromis de o nedumerire firească: de ce Plahotniuc s-a ales cu insignifianta funcție de Coordonator Executiv al majorității parlamentare? De ce atât de modest? Unde e gândirea globală? De ce nu Coordonator General al Europei de Est și al Asiei Sud-Centrale, bunăoară? Cam neconvingător de data asta cu piarul. Mai încercați și alte piste, băieți…

Dar poate s-ar potrivi subiectul cu militarii americani? Nu atât militarii, cât persoana lui Igoraș Dodonaș ne-ar interesa. El a declarat că va repeta fapta eroică a lui Ion Soltâs și va astupa cu pieptul ambrazura transatlantică. După asta se va arunca de mai multe ori sub şenilele tancurilor americane cu scopul de a împiedica amplasarea tehnicii imperialiste în Piață, în ziua de 9 mai.

Frumoase intenții, nobile idealuri. Atâta doar că și în acest caz apare o firească întrebare pentru Dodon: unde și când a dispărut lupta până la moarte cu Plahotniuc? În ce moment s-a produs schimbarea miraculoasă de macaz? N-a promis Dodon electoratului său anume asta – să elibereze R. Moldova de oligarhul criminal ca biată țărișoricuță să poată respira, în sfârșit, cu ambii plămâni? Și acum, iese că neînfricatul socialist și-a donat unul dintre plămâni odiosului căpcăun? Credeam că numai Iu. Roșca e capabil de o asemenea ispravă… Apropo, la ce bun îi trebuiesc lui Dughin trei plămâni?

Dar poate să discutăm despre Marin Ciobanu? Directorul Zonei Economice Libere Bălți a fost demis pentru simplul fapt că și-a permis să vorbească despre fărădelegile actualului regim. Dar cine este Marin Ciobanu? Ați auzit măcar un cuvânt despre el la televiziunile căpcăunului? Și în general, ați auzit vorbindu-se acolo despre oamenii de valoare de la noi? Nu despre „borsetce”, nu despre „purtătorii oalelor de noapte”, ci despre adevărații luptători – tineri, școliți, incoruptibili și intransigenţi. Așadar, nici această temă nu prea are șanse.

Dar poate să vorbim despre morți? În preajma Paștelui Blajinilor – de ce nu? Se pare, însă, că nici de data asta n-am nimerit-o. Cât nu e târziu, hai să renunțăm și la acest subiect. Mă tem că dacă află buhăieșii media ai căpcăunului, ne vor certa și cu morții. Mă tem că ne vom trezi cu morții noștri – patrioți și devotați cauzei, și cu morții lor – patrioți și devotați cauzei lui Plahotniuc.

Hai să nu vorbim deloc. Cel mult – să aprindem o lumânare. Și să sperăm.

Val BUTNARU

The following two tabs change content below.