„Plăieşii”, în frunte cu Nicolae Gribincea, la Art House Café

Joi, 6 septembrie, ne-am întâlnit din nou cu oameni talentaţi în incinta Teatrului „Eugéne Ionesco”, la Art House Café. De data aceasta, publicul a avut norocul să-i asculte pe băieţii din formaţia „Plăieşii”, condusă de Nicolae Gribincea.

„Dragu-mi-i unde am venit” este piesa cu care a început seara de muzică, urmând multe melodii de dragoste, cântece patriotice, doine, compoziţii folclorice inedite. Nicolae Gribincea, conducătorul „Plăieşilor”, maestru în arte, şef al direcţiei Cultură a sectorului Botanica, ne-a mărturisit: „Evoluţia la Art House Café este o experienţă frumoasă pentru noi, am încercat să venim cu un repertoriu pur bărbătesc pentru dvs. Să știți că este foarte greu să menții un repertoriu stabil, bine pus la punct. Avem peste 100 de materiale, în fiecare an pregătim pentru festivalurile noastre câte ceva nou”.

Din grupul „Plăieşii” fac parte zece tineri cu voci deosebite: Eugen Straistă-Burlac, frații Gheorghe și Alexandru Donos, Dumitru Diauri, Vlad Vasile, Sergiu Teleba, Nicolae Tofan, Simion Diaconu, Sergiu Pavlov şi Roman Garaz.

Ei poartă costume populare autentice, nici pălăria din paie nu lipseşte de pe capul lor. Printre membrii grupului sunt studenţi, jurişti, viitori medici sau ziarişti, ei fiind amatori de muzică folclorică românească.

În cadrul evenimentului, Nicolae Gribincea a menţionat că „Plăieşii” au participat la trei festivaluri municipale, la 17 ediţii ale concursului „Florile Dalbe” și la 17 ediţii ale festivalului de cântec religios „Pentru Tine, Doamne!”.

Valentina Butnaru, preşedinta societăţii „Limba noastră cea Română”, organizatoarea evenimentului, a remarcat: „Dintre toate piesele cântate de „Plăieşii”, doar două am fost în stare să le fredonez. Vă daţi seama cât de departe suntem de aceşti băieţi? I-am adus anume pe aceşti tineri, deoarece avem puţine formaţii doar de bărbaţi şi mi se pare o nedreptate ca maestrul N. Gribincea să rămână în umbră. Din păcate, cunoaştem atât de puţine despre el”.

„Plăieşii”, în frunte cu Nicolae Gribincea, activează de 23 de ani, contribuind la păstrarea şi promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor naţionale. Următorul său concert va avea loc astăzi la Teatrul „Ion Creangă”.                                                                                                                                   

Ludmila Marian

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)