Plahotniuc TV

MASS-MEDIA // Consiliul Coordonator al Audiovizualului favorizează monopolizarea spaţiului mediatic din R.Moldova

Două companii media despre care se presupune că ar aparține omului de afaceri Vladimir Plahotniuc au câștigat marţea aceasta concursul pentru mai multe frecvenţe tv şi radio din republică. În favoarea lor au votat şase din cei opt membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), chiar dacă pretendenţi pentru aceste frecvenţe au fost vreo 20. Directorul postului de radio „Vocea Basarabiei”, Veaceslav Ţâbuleac, crede că modul în care a procedat CCA demonstrează că cei care l-au învinuit pe Gorincioi că ar fi omul lui Plahotniuc au avut dreptate.

Din cele 11 frecvenţe tv scoase marţi la concurs de CCA (una pentru Chişinău, una pentru Bălţi, una pentru Ştefan-Vodă şi alte opt pentru câteva localităţi mici – n.r.), zece i-au fost oferite postului de televiziune VDT, administrat de “Social Media” SRL. Conform extrasului de la Camera Înregistrării de Stat, asociatul unic al aceste firme este compania Global Systems Grup. Anume în sediul acestei companii îşi susţine toate conferinţele de presă omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Cât priveşte VDT, acest post de televiziune nu face altceva decât să retransmită canalul rusesc TV3, „un canal pentru toţi iubitorii de mistică”. Puteţi privi pe acest post seriale tv, filme, emisiuni despre fenomene supranaturale şi paranormale. În schimb, nu veţi găsi niciun buletin de ştiri sau emisiune de producţie autohtonă.

Frecvenţă „pentru îndrăzneală”

Chiar dacă Codul Audiovizualului prevede expres că, începând cu acest an cel puţin 80% din volumul serviciilor de programe ale radiodifuzorilor trebuie să fie producţie proprie, iar VDT nu conţine niciun produs propriu, membrul CCA Vasile Ignat a declarat că îşi dă votul pentru acest post pentru „îndrăzneala şi dorinţa lor de a cuceri cele opt frecvenţe scoase la concurs pentru localităţi mici” şi drept bonus este gata să îi ofere canalului şi frecvenţa pentru Chişinău. Menţionăm că pentru această ultimă şi cea mai importantă frecvenţă au luptat şi televiziunile de ştiri Jurnal TV şi Publika TV (ambele cu producţie proprie sută la sută – n.r.). Iar cât priveşte cele opt frecvenţe mici, la sfârşitul şedinţei CCA, VDT a anunţat că renunţă la ele.

„Are loc monopolizarea pieței”

Exemplul lui Ignat a fost urmat de încă alţi cinci membri ai CCA. Nu au votat pentru acordarea celor zece frecvenţe postului VDT doar doi membri ai Consiliului. „Voi vota Jurnal TV, dar am impresia că votul meu nu va conta tare mult”, a declarat membrul CCA Ludmila Vasilache.

În acelaşi mod a avut loc şi distribuirea frecvenţelor radio. Trei dintre cele mai importante frecvenţe scoase la concurs de CCA au fost oferite postului de radio MaestroFM, despre care se zvoneşte că i-ar aparţine tot lui Plahotniuc. “Când se dau atâtea licențe la două instituții, care aparțin unei singure persoane, este bizar. Toți vorbesc că aceste firme aparțin lui Vlad Plahotniuc. Cum se poate ca toate să fie eliberate unei singure persoane? Are loc monopolizarea pieței”, a opinat Veaceslav Țâbuleac, directorul postului de radio „Vocea Basarabiei”.

Plahotniuc – mogul de presă?

Contactată de Jurnal, Diana Danu, purtătorul de cuvânt al omului de afaceriVlad Plahotniuc, a evitat să ne spună dacă cele două posturi îi aparţin lui.

Gheorghe Gorincioi, preşedintele CCA, nu a răspuns la apelul telefonic al JURNALULUI.
Potrivit lui Sergiu Mocanu, din holdingul media al lui Vladimir Plahotniuc mai fac parte posturile TV cu acoperire națională Prime și 2Plus, posturile de radio PrimeFM, MaestroFM, MegapolisFM, precum şi agenţiile de publicitate Casa Media şi Angels.

M.R.