Plahotniuc se leapădă de Ulinici

DEDUBLARE // Extraterestrul Vlad Plahotniuc renunţă la identitatea din România

Scandalul de presă provocat de dubla identitate a prim-vicepreşedintelui Parlamentului Vlad Plahotniuc l-a determinat pe oficial să anunţe că renunţă la numele pe care şi l-a luat în România. Astfel, de dragul opiniei publice, politicianul lasă baltă grija pentru copiii săi, care „riscă” să fie discriminaţi din cauza numelui tatălui, atunci când vor merge la studii în România.

Precizăm că, înainte de a-şi anunţa decizia, Plahotniuc a fost sfătuit să renunţe la una dintre identităţi de către ambasadorul român la Chişinău, Marius Lazurca.

Responsabili de la Ministerul român al Administraţiei şi Internelor au declarat pentru JURNAL că este ilegal ca un cetăţean să deţină două identităţi.

După ce a anunţat sâmbătă presa că este „extraterestru” (pentru că are două nume, două zile de naştere şi două localităţi diferite de origine – n.r.), ieri Vlad Plahotniuc a decis să redevină pământean şi să renunţe la una dintre identităţile sale.

„Pentru a opri speculaţiile în jurul unui caz absolut legal, am solicitat autorităţilor române să stopeze procedura de schimbare a numelui meu”, a declarat ieri prim-vicepreşedintele Parlamentului Vladimir Plahotniuc.
Oficialul anunţă prin intermediul unui comunicat de presă că a mandatat în dimineaţa zilei de ieri un reprezentant legal să iniţieze acţiunea în cauză, „pentru a opri speculaţiile în jurul unei proceduri tehnice de preluare a numelui de familie al unuia dintre părinţi, legalitatea acesteia fiind confirmată de către experţii din Republica Moldova”.

O scuză neverosimilă

Cu doar trei zile înainte, Plahotniuc găsise o scuză „înduioşătoare”, dar neserioasă, pentru a-şi justifica dedublarea personalităţii.

„Am făcut-o de dragul copiilor”, a declarat joi controversatul businessman la două posturi de televiziune. „Am obținut cetățenia română la începutul anilor ’90, iar ulterior am observat că în România există anumite prejudecăți legate de proveniența numelui meu. Acum câțiva ani, am decis să-mi transfer fiul cel mai mare la un liceu în România. Profesorii de acolo mi-au recomandat insistent să-i schimb numele, intuind că numele Plahotniuc i-ar putea provoca unele probleme în relațiile cu colegii”, a spus demnitarul, precizând că a ținut cont de aceste sfaturi.

Totuși explicația lui Plahotniuc este neverosimilă. Or, politicianul afirmă că fiul cel mare încă nu studiază în România și are abia 13 ani. Iar al doilea băiat are doar trei ani.

„Până la urmă, va exista un singur nume”

Nu se ştie dacă decizia de a renunţa la numele de Vlad Ulinici a fost luată doar ca urmare a „speculaţiilor” apărute în presă, dar cert este că vineri acest lucru i-a fost sugerat de ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca.

„Ceea ce s-a întâmplat în România a fost un proces public. E vorba de o procedură legală, care încă nu s-a încheiat. Sunt sigur că, până la urmă, va exista un singur nume în ambele state pentru aceeaşi persoană, aşa cum este normal”, a menţionat ambasadorul României în cadrul unei conferințe de presă.

La rândul său, preşedintele Baroului Avocaţilor din R. Moldova, Gheorghe Amihalachioaie, a declarat vineri că Vladimir Plahotniuc a încălcat legea atunci când şi-a schimbat identitatea într-o ţară, dar în alta nu şi că Procuratura Generală ar trebui să se autosesizeze în acest caz.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.