Plahotniuc se leapădă de Ghimpu

Liderul acestei formaţiuni, Vlad Plahotniuc, a lăsat să se înţeleagă că actuala majoritate parlamentară nu mai are nevoie de liberali

Foto: Nadea Roşcovanu

Partidul Liberal a părăsit la începutul acestei săptămâni coaliţia de guvernare, fapt care se pare nu i-a luat prin surprindere pe democraţi. Liderul acestei formaţiuni, Vlad Plahotniuc, a lăsat să se înţeleagă că actuala majoritate parlamentară nu mai are nevoie de liberali ca să continue să guverneze. Potrivit lui, „coaliţia continuă să funcţioneze”, iar Guvernul Filip se bucură în continuare de sprijin politic şi de o susţinere fermă la implementarea reformelor.

Deputatul PL Lilian Carp, cel care a părăsit primul la începutul lunii mai majoritatea parlamentară, a anticipat că, prin arestarea intens mediatizată a mai multor lideri PL, nu se urmăreşte scopul de a se face presiuni asupra acestora să voteze schimbarea sistemului electoral, aşa cum presupuneau unii observatori politici de la Chişinău, ci lichidarea partidului şi înlocuirea lui cu un alt proiect politic, de dreapta. Potrivit deputatului, acest proiect ar urma să fie controlat de Vlad Plahotniuc şi ar urma să fie elaborat în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018. Proiectul ar avea drept scop absorbţia electoratului unionist care, potrivit sondajelor, întruneşte peste 20 la sută din populaţia RM.

În afara ariei de interese PD

De cealaltă parte, comentatorul politic Anatol Ţăranu este de părere că retragerea PL era previzibilă din moment ce liberalii au refuzat să susţină iniţiativa democraţilor referitor la schimbarea sistemului electoral. În acest mod, PL s-a poziţionat în afara ariei de interese a liderului PD, care întrevede o singură posibilitate de a câştiga alegerile la următorul scrutin, doar schimbând sistemul electoral. Cât priveşte actuala majoritate parlamentară şi caracterul ei de a guverna, comentatorul politic consideră că aceasta nu se va schimba cel puţin până la următoarele alegeri. Liderii PD şi PSRM îşi vor folosi la maximum zonele de influenţă pentru a-şi atinge scopul, iar pe termen lung, conflictul între cei doi pare a fi inevitabil, afirmă expertul.

Grupul Leancă, membru al coaliţiei de guvernare

După ce PL a refuzat să susţină proiectul democraţilor de modificare a sistemului electoral,iar grupul popular european a votat iniţial proiectul sistemului uninominal, iar peste jumătate de oră proiectul mixt, fostul premier Leancă a recunoscut că formaţiunea sa este parte a actualei coaliţii de guvernare. „E logic că facem parte din actuala majoritate parlamentară. Noi vom susține toate proiectele menite să îmbunătățească viața oamenilor și pentru avansarea în procesul de integrare europeană. Coaliție e atunci când discuți proiectele înaintate de ei și încerci să le promovezi pe ale tale”, a declarat Leancă, citat de Ziarul Naţional.

Într-un comentariu al Deutsche Welle se menţionează că prin jocurile de culise ale liderilor PD-PSRM se pregăteşte terenul pentru o guvernare socialist-democrată, care va rezulta din scrutinul parlamentar din 2018, o guvernare menită să păstreze intact sistemul oligarhic, construit prin corupţie şi şantaj de actuala guvernare.

Nu toţi au fost solidari

Înainte de ieşirea liderului PL din coaliţia de guvernare, liderul partidului Mihai Ghimpu a anunţat că toţi conducătorii de instituţii de stat, miniştri, viceminiştri îşi vor da demisia. Primul care și-a anunţat demisia a fost ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, și viceminiștrii de la aceeași instituție, Victor Morgoci și Igor Talmazan, dar şi ministra Educației, Corina Fusu. De cealaltă parte, vicepremierul Gheorghe Brega, responsabil pe probleme sociale și-a luat concediu. Sergiu Bucătaru, viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, și Elena Cernei, viceministra Educației, au refuzat să-şi dea demisia.

Totodată, după ce a fost eliberat din arest la domiciliu, viceprimarul mun. Chişinău Nistor Grozavu a revenit la serviciu. PL a emis un comunicat în care a anunţat că retrage suportul politic pentru aceştia. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, situaţia din cadrul instituţiei rămâne incertă după arestarea edilului şef, Dorin Chirtoacă.

Într-un comunicat al Primăriei se arată că reținerea lui Chirtoacă și lipsa unei conduceri interimare va face imposibilă prestarea serviciilor publice, achitarea salariilor către mii de angajați și dreptul acestora la concedii.

Amintim că primarul capitalei este cercetat pentru trafic de influenţă în dosarul parcărilor cu plată. El i-ar fi dat indicaţii viceprimarului să semneze contractul cu firma câştigătoare a licitaţiei fără avizul Consiliului Municipal. Dorin Chirtoacă este cercetat în arest la domiciliu, iar Nistor Grozavu a fost plasat sub control judiciar.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)