Plahotniuc, pe urmele lui Olejka

MIGRAŢIE // Instituţiile de stat părăsesc Banca de Economii în favoarea băncii lui Vlad Plahotniuc

Modul în care mai multe instituţii de stat importante din R. Moldova şi-au transferat în ultima vreme conturile de la Banca de Economii (BEM) la Victoriabank, unde preşedinte al Consiliului de Administrare a fost până nu demult actualul prim-vicepreşedinte al Parlamentului Vlad Plahotniuc, le aminteşte experţilor economici de guvernarea comunistă. Atunci, companiile de stat au fost obligate să îşi deschidă conturi la banca lui Oleg Voronin.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, susţine însă că interesele în acest caz sunt mult mai mari. „Se pregăteşte o acţiune de rider asupra Băncii de Economii care urmează a fi scoasă la privatizare”, declară Voronin.

Pe de altă parte, companiile care au renunţat la serviciile BEM în favoarea celor ale Victoriabank afirmă că au făcut-o din raţionamente economice. O simplă analiză făcută de JURNAL arată însă că taxele percepute de banca lui Plahotniuc pentru deservirea conturilor sunt mai mari decât cele de la BEM.

După „Moldtelecom” şi alte companii de stat din R. Moldova au fugit de la BEM la Victoriabank. Conform unor informaţii făcute publice de vicedirectorul BEM, Ana Vițiu, 14 companii de stat şi-au transferat, în ultima vreme, conturile de la BEM la Victoriabank. Printre acestea se numără Aeroportul Internaţional Chişinău, Poşta Moldovei, Termocom, Moldova Gaz, precum şi Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. „Migrația a început anul trecut, în octombrie-noiembrie 2010”, a declarat Viţiu, precizând că, în prezent, alte 11 instituţii de stat pregătesc actele pentru a se transfera de la BEM la banca lui Plahotniuc.

Motive neverosimile

Companiile au găsit diferite motive pentru a-şi justifica plecarea, niciunul însă plauzibil. Managerul relații cu publicul de la Aeroportul Internațional Chișinău, Adriana Doruc, susţine că, în 2007, Aeroportul a contractat un credit de la BEM, după rambursarea căruia, la 21 februarie curent, a renunțat la serviciile BEM, continuă însă să fie deservit de mai multe bănci comerciale din RM.

Conducerea Poştei Moldovei spune că a apelat la serviciile Victoriabank pentru că aceasta percepe doar 3,5 lei pentru un abonament faţă de şase lei, cât cere Banca de Economii.

Iuliana Bogușev, purtător de cuvânt al Termocom, afirmă că instituţia are conturi bancare deschise la mai multe bănci, printre care și Victoriabank, din ianuarie curent, „pentru asigurarea accesului consumatorilor la achitarea plăţilor pentru consumul facturat”.

Cu toate acestea, fiecare din aceste companii recomandă clienţilor să achite facturile doar la Victoriabank.

Amintim că şi angajaţii poliţiei rutiere direcţionează şoferii amendaţi către banca vicepreşedintelui PD, chiar dacă amenzile pot fi plătite şi la alte bănci.

Mai scumpă, dar mai atractivă

În încercarea de a găsi raţionamentul economic care ar fi determinat cele 14 companii de stat să plece de la BEM la Victoriabank am comparat tarifele percepute de aceste bănci pentru serviciile sale. Cifrele ne-au arătat însă că taxele percepute de BEM sunt la fel sau, în ultimele cazuri, mai mici decât cele achitate la Victoriabank (!).

De exemplu, în timp ce pentru deschiderea unui cont bancar BEM percepe o taxă de la 50 la 100 de lei, la Victoriabank, taxa e de cel puţin 100 de lei. Deservirea contului curent cu rulaje în cont costă 35 de lei pe lună la BEM şi 50 de lei la cealaltă bancă. Pentru transferul mijloacelor băneşti la conturile proprii în altă bancă şi pentru eliberarea banilor pentru achitarea salariilor, cele două bănci reţin acelaşi comision.

Provoacă nedumerire şi modul în care reacţionează conducerea BEM în această situaţie. Deşi, în mod normal, afirmă experţii, banca ar trebui să întreprindă anumite acţiuni pentru a salva situaţia, BEM se face că plouă. Dezvăluind problemele pe care le are abia după ce acestea au fost semnalate de secretarul de stat Victor Bodiu.

Se pregăteşte o acţiune de rider?

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, crede că împotriva BEM se pregăteşte un „atac de rider”. „În spatele problemelor de la BEM, pe fundalul migrării în masă a unor companii la o bancă privată, stau chiar persoane din alianța de guvernare care vor falimentarea băncii de stat şi privatizarea ei pe bani de nimic”, spune Voronin.

Şi secretarul de stat Victor Bodiu susține că transferul de conturi ale companiilor de stat de la BEM, bancă cu capital majoritar de stat, pare a fi unul îngrijorător.

Expertul economic Victor Catan confirmă că plecarea masivă a clienţilor importanţi poate provoca falimentul BEM. „Dacă se urmăreşte acest scop, nu e exclus să le reuşească”, a spus Catan.

Acesta nu exclude faptul că instituţiile de stat ar fi primit indicaţii să îşi transfere conturile la banca prim-vicepreşedintelui Parlamentului. „Deşi nu avem probe, au existat şi mai înainte cazuri în care instituţiile de stat au primit indicaţii cum să se comporte într-un anumit fel. Nu exclud faptul că, anterior, întreprinderile de stat au fost obligate să îşi deschidă conturi la BEM şi acum, fie li s-a sugerat să treacă la „Victoriabank”, fie într-adevăr li s-a părut cea mai potrivită bancă”, a mai spus Catan.

Pe urmele lui Oleg

Modul în care mai multe companii de stat migrează de la o bancă la alta îi aminteşte expertului economic Svetlana Chesari de anii guvernării comuniste. „Plahotniuc copie la indigo comportamentul lui Oleg Voronin. În timpul guvernării comuniste, instituţiile de stat erau obligate să îşi deschidă conturi la „Fincombank”, bancă condusă de fiul fostului preşedinte. Astăzi, din motive deocamdată neclare, companiile pleacă la Victoriabank, banca prim-vicepreşedintelui Parlamentului”, afirmă Chesari.

Expertul susţine că lipsa de reacţie a Băncii de Economii (BEM) la faptul că a fost părăsită de mai mulţi clienţi importanţi în favoarea „Victoriabank” demonstrează că suntem în faţa unei înţelegeri de cartel.

Aceeaşi idee o sugerează şi alţi experţi care amintesc de modul în care, acum un an, Banca Naţională a obligat BEM-ul să cumpere activele băncii falimentare „Investprivatbank”, scurgând-o astfel de lichidităţi.

Comitetul de direcție al „Victoriabank” respinge toate „învinuirile de concurență neloială” și pretinde că informațiile din presă ar fi speculative.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.