Plahotniuc îl abandonează pe Lupu? // BOGATU

În plină idilă, instalată în AIE după alegerea preşedintelui republicii, pe scena politică a explodat  o petardă care, precum se ştie,  face mai mult zgomot decât stricăciuni. Totuşi, fumul produs în urma acestei bubuituri nu este chiar atât de nevinovat după cum pare la prima vedere.

O lumânare fumigenă?

Nu-I exclus să avem de a face cu o detunătură simulată. Ar putea să fie aprinsă o lumânare fumigenă menită  să  învăluie alte intenţii decât cele care se văd cu ochiul liber.

Treizeci  de consilieri raionali, pe neașteptate, au părăsit rândurile PD şi s-au înregimentat în Partidul Acţiunea Democratică, aducând serioase acuzaţii democraţilor. Ruptura a căzut  ca un trăsnet într-o zi însorită şi cu cer senin. Formaţiunile Alianţei, în urma depăşirii crizei politice, se află astăzi  pe val şi părea că nimic nu anunţă  un derapaj scandalos.

Stranietatea gestului făcut de cei treizeci de transfugi îi fac pe unii comentatori să lanseze ipoteza potrivit căreia la mijloc ar fi o făcătură instrumentată din umbră de  Vlad Plahotniuc. Se aud voci care susţin că se urmăreşte întărirea pe dreapta a partidului lui Mihai Godea în detrimentul lui Vlad Filat.

Supoziţia pare în aparenţă plauzibilă. Mai cu seamă că explicaţiile  PD despre  traseiştii din propriul lor partid sunt puerile şi lipsite de orişice credibilitate. Se afirmă, de exemplu,  cum că retragerea celor 30 de consilieri le-ar fi benefică democraţilor. Potrivit lui Dumitru Diacov, bunăoară, ei  ar fi scăpat de un balast compus de nişte profitori pretenţioşi care de mai mult timp dăunau cauzei partidului.

Va fi umflat PD până crapă PD?

Dacă însă  lucrurile într-adevăr stau aşa,  în PD e ceva tare putred. Rezultă că încă adineaori, în alegerile locale din anul trecut,  Partidul Democrat  s-a  bazat conştient  pe nişte bate-poduri lipsiţi de orişice repere morale şi principii politice.

Totuşi, ceva nu se leagă. Consolidarea PAD  ar putea, într-adevăr, să îngusteze spaţiul de manevră  al liberal-democraţilor. Totuşi, Vlad Plahotniuc nu este un cretin ca să încerce ruinarea PLDM prin distrugerea PD. Este greu de crezut că el îl va umfla cu pompa pe Godea cu preţul propriei asfixieri. Este iraţional să întăreşti PAD-ul de aşa manieră ca până la urmă să crape Partidul Democrat.

Dacă Plahotniuc de bună seamă se ascunde îndărătul traseiştilor, asta ar putea să însemne un singur lucru şi anime: renunţarea   sa la PD în general şi la Marian Lupu în special. Stagnarea formaţiunii din ultimii doi ani şi ceva, precum şi neputinţa de care a dat dovadă liderul ei în lupta lui pentru obţinerea mandatului de şef al statului,  spulberă, se pare,  iluziile în ceea ce priveşte revigorarea partidului.

Rezerva de ieri devine favoritul de mâine?

Şansele democraţilor de a-şi lăţi bazinul electoral s-au diminuat şi mai mult odată cu apariţia pe stânga a grupului lui Igor Dodon. Acesta, spre deosebire de Lupu, are capacitatea să fragmenteze PCRM prin atragerea de partea sa a unor elemente comuniste. Privit din acest unghi, PD şi-a arătat limitele şi  pare un partid fără viitor.

Nu este de neglijat nici faptul că Vlad Plahotniuc a jucat, după toate probabilităţile, un rol decisiv în ieşirea lui Marian Lupu din cursa pentru fotoliul prezidenţial. Până şi liderul PD a recunoscut că anume colegii săi de partid l-au convins să nu mai aspire la postul de preşedinte pentru a netezi astfel drumul unui candidat apartinic.

De unde şi impresia că Vlad Plahotniuc, dezamăgit de proiectul Lupu, se pregăteşte să parieze pe un  cal nou, altul decât cel pe care deocamdată se ţine tare în şa. Astfel,  pe hipodromul nostru politic, Godea mâine ar putea să treacă de la statutul de rezervă la cel de favorit.

Fie că e aşa, fie că e altfel, pe moment asistăm la un paradox aparent. Resursele unui mare partid  la  putere (PD) se scurg spre  un mic partid extraparlamentar (PAD).

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu