Plahotniuc este pregătit să renunţe la propaganda rusească

PD a depus astăzi la Parlament proiectul de lege privind combaterea propagandei ruse. Anunțul a fost făcut de președintele PD, Vlad Plahotniuc. Acesta spune că proiectul nu va închide posturi de televiziune retransmise în R. Moldova, ci vor fi interzise emisiunile cu caracter informativ prin care se face propagandă. La finalul discursului său, Vlad Plahotniuc s-a adresat cu un mesaj despre această inițiativă și vorbitorilor de limbă rusă, scrie deschide.md.

„E nevoie de a elimina propaganda transmisă în RM de diferite grupuri din afară. RM este vulnerabilă în faţa campaniilor mediatice din exterior. Mă refer la câteva posturi de televiziune din Federația Rusă, care transmit prin intermediul emisiunilor analitice un volum foarte mare de informații denigratoare la adresa Republicii Moldova și a partenerilor noștri din SUA și UE. Evident că o astfel de decizie conține și elemente subiective determinate de contextul geopolitic, dar trebuie să ne protejăm cetățenii eliminând propaganda străină așa cum a făcut Ucraina, care este într-o situație mai dificilă decât noi, dar a luat decizii mult mai radicale”, a declarat Vlad Plahotniuc, subliniind că autorii acestei inițiative sunt pregătiți să-și asume consecințele politice care ar putea să urmeze.

Potrivit lui Andrian Candu, proiectul presupune, în fond, că va fi permisă emiterea programelor analitice, știrilor și emisiunilor cu caracter militar doar despre țările membre ale UE, SUA, Canada și alte state care au semnat Convenția europeană pentru televiziune transfrontalieră.

Posturile care nu se vor conforma acestei legi vor fi sancţionate dur, până la retragerea licenței de activitate. Partidul Democrat și-a anunțat intenția de a înregistra un proiect de lege privind combaterea propagandei ruse la 23 mai, imediat după întoarcerea din Statele Unite.

În context ținem să precizăm că Congresul SUA va examina un proiect de lege ce prevedere finanțarea cu 250 de milioane de dolari a unui program de combatere a influenței/propagandei ruse în Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe o perioadă de trei ani (2018-2020).

Amintim că anterior, în cunoscutul proiect nr. 218 privind modificarea Codului Audiovizualului, era inclusă interzicerea emisiunilor informative și analitice din țările care nu au semnat Convenția Europeană Transfrontalieră – adică Federația Rusă. Acest punct a stârnit controverse și a fost exclus din proiect inclusiv sub presiunea unor parteneri externi.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)