Plahotniuc ar putea fi pus sub urmărire penală în Anglia

„Jafurile bancare” stârnesc semne de întrebare în privinţa statului de drept din RM, și nu doar în privința judecătorilor dubioși, dar mai ales în privința comercializării birourilor juridice de top

Prim-vicepreședintele Parlamentului RM, Vlad Plahotniuc, ar putea fi urmărit penal în Marea Britanie pentru sfidarea instanței, în cazul în care Înalta Curte de la Londra va constata că acesta se află în spatele transferului de acțiuni puse sub sechestru în urma ordinului instanței.

Despre aceasta scrie portalul Business New Europe, care îl citează pe avocatul Patrick Boylan, de la Simmons & Simmons.

Potrivit avocatului, acțiunile companiei engleze Tomdal Ltd. ar fi fost transferate către o firmă din Rusia, în ciuda ordonanței unei instanțe din Londra, care a dispus înghețarea activelor în timpul litigiului privind atacurile raider din Republica Moldova din 2010 și 2011.

Or, în documentele obținute de Înalta Curte de la Londra, Plahotniuc figurează ca proprietar economic al Tomdal Ltd., una dintre companiile ale căror acțiuni au fost transferate în băncile și companiile de asigurări din RM, fără cunoștința proprietarilor acestora, printr-o hotărâre judecătorească dubioasă.

Mai mult, Plahotniuc s-a dovedit a fi proprietarul beneficiar al companiilor respective din Marea Britanie, în urma dezvăluirilor făcute de justiția din Anglia și Scoția.

Oamenii de afaceri Victor și Viorel Țopa, ale căror interese sunt apărate de avocatul Patrick Boylan, susțin că firmele britanice în cauză dețin în prezent pachetele de acțiuni care le aparțin de drept lor și care le-au fost expropriate în 2010 și 2011 de către Plahotniuc.

Acesta, la rândul său, a negat toate acuzațiile aduse de Victor și Viorel Țopa cu privire la rolul său în „atacurile raider” din RM.

Potrivit secretarului său de presă, Diana Danu, tema atacurilor raider a fost creată ca subiect al unei campanii politice din RM, cu scopul de a-l defăima pe Plahotniuc, iar documentele care îl compromit pe acesta sunt niște falsuri.

Potrivit avocatului Boylan, Plahotniuc ar fi încercat deja să se ascundă, invocând imunitatea diplomatică, în cadrul unei instanțe din Cipru, cu privire la încălcarea unui alt ordin judecătoresc de înghețare a activelor.

„Susținerea imunității diplomatice a fost ridicolă, iar instanța cipriotă a specificat că în temeiul legilor internaționale acesta nu poate profita de imunitate”, a declarat avocatul Boylan, care a avertizat că „instanțele engleze sunt preocupate serios de sfidarea curții”.

De menționat că în, luna februarie curent, un înalt tribunal din Londra l-a condamnat la 22 de luni de închisoare pe fostul proprietar al băncii BTA, din Kazahstan, Mukhtar Ablyazov, pentru încălcarea ordonanței privind înghețul unui pachet de active.

Jaful băncii

Valurile de transferuri dubioase ale activelor, etichetate drept „atacuri raider”, au început în 2010 în RM și au atins punctul culminant în 2011.

„Dețineam un pachet de acțiuni în Victoriabank din 2005, prin intermediul unor companii, dar când am participat la adunarea generală a acționarilor, în iulie 2010, am aflat că noi nu mai deținem acele acțiuni”, susține Victor Țopa.

Ulterior, Victor și Viorel Țopa au descoperit o întreagă serie de decizii judecătorești care au derulat în secret transferul unei mari părți din acțiunile lor către companiile nerezidente. Apoi, în 2011, a dispărut restul acțiunilor lor din Victoriabank, un pachet de 18% din Banca de Economii a Moldovei și un pachet de control al acțiunilor din cea de-a doua cea mai mare companie de asigurări din RM, ASITO.

În toate cazurile, acțiunile au fost mutate către companii din întreaga lume, iar într-un final au ajuns la companiile din Marea Britanie.

Bizar, dar potrivit dezvăluirilor din Anglia, Scoția și Cipru, Plahotniuc figurează, negru pe alb, ca proprietar economic al companiilor care dețin acum disputatele pachete de acțiuni, fără a se ascunde. Iar de când Plahotniuc a fost demascat drept proprietar al acțiunilor, acestea au fost transferate de cel puțin una dintre companiile britanice, Tomdal Ltd., cu scopul de a vinde acțiunile, în ciuda ordinului de îngheț al activelor.

Aceste mișcări i-ar putea crea probleme lui Plahotniuc în cazul în care se va demonstra că el este inițiatorul transferului ilegal de acțiuni.

Totul se schimbă

Victor și Viorel Țopa nu sunt singurii care au avut de suferit. În urma valurilor de atacuri raider, au devenit vizibile pachete mari de acțiuni în trei bănci importante din Moldova, un pachet de control al acțiunilor într-o bancă mai mică și un pachet de control al acțiunilor în două dintre cele mai mari companii de asigurări. Toate și-au schimbat proprietarii în 2010-1012, cu nicio claritate asupra noilor proprietari.

În situația creată, premierul țării, Vlad Filat, a catalogat atacurile raider drept „un atac nu doar asupra sistemului bancar, ci un atac direct asupra țării”.

În pofida ferocității lui Filat, numai într-un singur caz un atac raider a fost stopat și rezolvat.

Este vorba despre cazul de la Agroindbank, când în august 2011 un pachet de acțiuni de 27% ale unor investitori sloveni a fost transferat unor companii off-shore, în baza unei hotărâri a unui tribunal din Rusia.

Anterior, în 2009, Agroindbank a împrumutat 20 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu finanțare suplimentară.

Panica în rândul comunității diplomatice europene la Chișinău a fost mare, iar presiunea creștea în spatele scenei.

În septembrie 2001, printr-o decizie rapidă a Curții Supreme de Justiție, pachetul de 27% de acțiuni a fost întors investitorilor străini. BERD a refuzat să comenteze situația din Republica Moldova, în ciuda faptului că deține un pachet de blocaj în Victoriabank și fiind principalul creditor Agroindbank.

Investitorii locali au fost însă mai puțin norocoși decât cei europeni.

Bancherul rus Gherman Gorbunțov a primit cea mai grea lovitură, la propriu. Pachetul său de 80% din acțiunile Universalbank a fost transferat de către o instanță din RM către compania Seychelles, în august 2011.

Băncii i-a fost retrasă licența în februarie 2012. Gorbunțov, care a fost acuzat de spălare de bani în Rusia, a fost apoi împușcat și rănit grav la Londra, în luna aprilie curent. El a declarat ulterior că în spatele atentatului au stat „interesele rusești”.

Schimbarea proprietarilor în companiile din Moldova continuă încă, deși cu metode mai puțin brutale.

În luna iulie, cinci companii moldovenești, recent înregistrate, au cumpărat 80% din cea mai mare companie de asigurări de pe piață, deschisă de Rosgosstrakh, Rusia, la prețul de 16 milioane de dolari.

Potrivit lui Victor și Viorel Țopa, două dintre aceste companii au strâns fondurile de achiziție, utilizând ca garanție acțiunile băncii alăturate companiilor britanice scut.

Și în urma transferului a 18% din acțiunile lui Victor și Viorel Țopa în Banca de Economii, controlată de stat, războiul a izbucnit între minoritățile noi neidentificate și interesele statului în bancă, ceea ce a dus la competiția a două platforme alese în aprilie 2011 și o soluție provizorie, atinsă abia în august. Atunci acționarii minoritari au obținut două locuri în consiliul de administraţie.

Democrație preluată de oligarhi

Democratizarea Republicii Moldova în 2009, prin venirea la putere a Alianței pentru Integrare Europeană, care a înlocuit regimul comunist, a adus speranța că lucrurile s-ar putea schimba în Moldova.

Unele progrese au fost realizate, dar se pare că oameni de afaceri ca Plahotniuc, care au stat în culise în timpul guvernării comuniste, au sărit îndemânatic nava în 2009, obținând puterea directă prin intermediul democrației.

Plahotniuc, care a făcut bani din comerțul cu combustibili în timpul aflării la putere a comunistului Vladimir Voronin, este acum președinte al Partidului Democrat și un membru-cheie al AIE. Totodată, el este privit ca principal susținător financiar al partidului.

„Jafurile bancare” stârnesc semne de întrebare în privinţa statului de drept din RM, și nu doar în privința judecătorilor dubioși, dar mai ales în privința comercializării birourilor juridice de top.

La două săptămâni după ce Victor și Viorel Țopa și-au făcut publice acuzațiile împotriva lui Plahotniuc, în luna august 2010, procurorul general al RM, Valeriu Zubco, după consultarea cu procurorul Anticorupție, a pornit urmărirea penală pe numele celor doi oameni de afaceri.

În ianuarie 2010, Viorel Țopa a fost condamnat, în lipsa lui, la 8 ani de închisoare, pentru fraudă, iar în octombrie 2011, Victor Țopa a fost condamnat, tot în lipsa lui, la 10 ani de închisoare, pentru șantaj.

Ambii oameni de afaceri, cu reședința în Germania, spun că acuzațiile sunt motivate politic.

„Poate că Victor și Viorel Țopa nu au fost niște îngeri, dar perioada în care au fost pronunțate sentințele arată clar că acestea au fost politice”, susține analistul Bogdan Țîrdea.

Și premierul Filat a dat anterior de înțeles că justiția din RM este sub picior politic. Într-un interviu din 16 octombrie 2011, pentru ziarul „Timpul”, Vlad Filat a sugerat că procurorul general, Valeriu Zubco, este omul lui Plahotniuc.

„Mi-am invitat toți colegii din AIE într-o ședință, i-am privit în ochi și i-am întrebat: „Al cui om este Zubco?”. Am vrut să știu ce mi-ar spune, deși eu deja știam atunci că postul a fost atribuit Alianței Moldova Noastră, dar ei l-au dat Partidului Democrat, în schimbul obținerii funcției de șef al Serviciului de Informații și Securitate. Deci, Partidul Democrat a primit postul de procuror general”, a declarat atunci Filat.

În același interviu, Filat povestește că în timpul negocierilor privind crearea AIE 2, Plahotniuc l-a făcut să aștepte în holul hotelului „Codru”, până acesta „termină cu o fată”.

„Apoi am discutat cu Plahotniuc despre crearea Alianței. PD a încercat să mă facă să le dau cât mai mult posibil și am sperat că după aceasta ei și-ar satisface foamea pentru instituțiile de stat și vor guverna cu bun-simț. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat”, a mai spus Filat.

Referindu-se la atacurile raider și la condamnările dubioase, analistul Bogdan Țîrdea susținea că „nimic nu ar fi fost posibil fără protecție de sus”. „Plahotniuc controlează atât procurorul general, cât și procurorul anticorupție, iar acest lucru este rădăcina răului”, afirmă analistul Bogdan Țîrdea.

Amintim că,4 în vara anului trecut, în urma unor decizii judecătoreşti ilegale, mai multe pachete de acţiuni ale Băncii de Economii, Moldova Agroindbank, Victoriabank şi ale societăţii de asigurări ASITO au ajuns, în mod fraudulos, în posesia unor companii off-shore. Ulterior presa, liderii de opinie și chiar unii politicieni au declarat că în spatele acestor acţiuni stă actualul prim-vicepreşedinte al Parlamentului.

Implicarea lui Vlad Plahotniuc în atacurile raider a devenit vizibilă după ce oamenii de afaceri Victor și Viorel Țopa au sesizat Înalta Curte de la Londra care a deconspirat o serie de documente de la mai multe companii din Anglia și Scoția, documente ce demonstrează clar că acestea au fost implicate în atacurile raider din vara anului trecut și că beneficiarul final a fost Vlad Plahotniuc.

Jurnal.md

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)