Plahotniuc a publicat un mesaj pentru Trump în presa americană: „Moldova vrea să fie un pod, nu un câmp de bătălie între Est şi Vest”

Deşi mulţi est-europeni salută promisiunea administraţiei Trump de îmbunătăţire a relaţiilor SUA cu Rusia, noi sperăm că acest lucru nu se va întâmpla pe seama visurilor noastre pentru relaţii mai strânse cu Occidentul, scrie oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc într-un articol pentru Fox News intitulat „Un mesaj pentru Trump şi SUA: Moldova vrea sa fie un pod, nu un camp de batalie intre Est si Vest”.

„Fiind o mică fostă republică sovietică fără ieşire la mare, înghesuită între ţări NATO la Vest şi Ucraina la Est, Moldova are, evident, multe de câştigat sau de pierdut din reconcilierea americană cu Rusia. Si, deşi ultimul lucru pe care îl vrem este să ne slăbim ancorarea de Occident, suntem optimişti că viziunea preşedintelui ales Trump poate transforma în bine mediul de securitate din regiunea noastră”, spune Plahotniuc, preşedinte al Partidului Democrat din ţara vecină.

„Fiind şi eu un om de afaceri care crede în ‘arta negocierii’, sunt încrezător că abordarea non-conflictuală a relaţiei cu Moscova nu numai că va reduce tensiunile dintre ţările noastre, dar va şi reduce presiunea pusă pe ţări precum a noastră de a alege o tabără. Deşi Moldova nu vrea să fie atrasă înapoi pe orbita Moscovei, noi ştim şi că nu putem prospera ca pion într-o luptă pentru putere între Est şi Vest”, notează oligarhul moldovean în articolul citat.

În loc să fim atraşi într-un nou război rece, noi vrem să mergem mai departe cu o economie de piaţă integrată în Occident, dar în pace cu Estul. Şi ne aşteptăm ca Statele Unite să continue să sprijine traseul nostru istoric către casa noastră firească din comunitatea europeană”, adaugă controversatul om de afaceri.

„Din păcate, pentru cea mai mare parte a ultimilor 25 de ani de independenţă, Moldova a fost un focar de incendiu al rivalităţii dintre Rusia şi Occident. Acest lucru nu poate fi decât rău pentru o ţară mică, aşa cum se vede şi din sprijinul continuu al Rusiei pentru Transnistria, o regiune separatistă din interiorul graniţelor recunoscute internaţional ale Moldovei, unde sunt masaţi 2.500 de soldaţi rusi”, afirma Plahotniuc.

Adevărul este ca cei mai mulţi moldoveni vor să fie prooccidentali fără să fie antirusi, scrie omul de afaceri în articolul în care nu mentionează România, ci doar spune că vrea să menţină relaţii bune cu toţi vecinii.

The following two tabs change content below.