Plăcile de înmatriculare, la fel de scumpe

MONOPOL // Pavel Filip: „Are loc un ping-pong între minister şi Cancelaria de Stat, se vede că undeva se opune rezistenţă”

Proprietarii de maşini continuă să procure plăci de înmatriculare la preţuri exagerate, deşi acum jumătate de an autorităţile dădeau asigurări că monopolul la producerea acestora va fi înlăturat. Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, atenţiona că o placă de înmatriculare în R. Moldova e de trei ori mai scumpă decât în România. Acest lucru a fost posibil printr-o hotărâre emisă de guvernul Tarlev care, în 2001, a acordat dreptul exclusiv de a fabrica şi a elibera plăci de înmatriculare auto şi de a stabili preţul acestora unei singure firme.

Svetlana COROBCEANU

Săptămâna trecută, Curtea de Conturi a avertizat Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor că nu a asigurat modificarea actelor normative prin care SA „ArtMet” deţine dreptul exclusiv de fabricare a plăcilor de înmatriclare, fapt ce atestă încurajarea monopolismului şi determină riscul suportării unor costuri înalte la procurarea acestora.

Rezistenţă în interior

Solicitat de JURNAL, Pavel Filip a declarat că au fost făcute mai multe tentative de a reduce preţul la plăcile de înmatriculare. În luna aprilie, a fost elaborat şi transmis Cancelariei de Stat un proiect de hotărâre care prevede organizarea unui concurs public pentru selectarea unor companii care ar putea elibera plăcuţe mai ieftine. Ulterior, proiectul a fost remis CCCEC pentru avizare repetată. La 12 mai, a fost transmis a doua oară Cancelariei de Stat, dar până în prezent nu a fost introdus pe agenda şedinţelor de guvern.

„Nu pot să ascund faptul că există o rezistenţă în interior. Noi am făcut mai multe tentative de schimbare a situaţiei la acest capitol. Nu s-a decis nimic, are loc un ping-pong între minister şi Cancelaria de Stat, se vede că undeva se opune rezistenţă şi nu există interes să fie rezolvată această situaţie”, a spus el.

Conform rapoartelor financiare ale SA „ArtMet”, în 2009 rentabilitatea vânzărilor acestora constituia 56,9%.

Pe lângă faptul că plăcile de înmatriculare sunt mai scumpe ca în ţările vecine, după schimbarea proprietarilor oricărui mijloc de transport, aceştia erau obligaţi de-a lungul anilor să schimbe şi plăcile cu numerele de înmatriculare, asigurând astfel un venit suplimentar întreprinderii „ArtMet”.

Odată cu schimbarea conducerii MTIC, situaţia a fost remediată. Azi, la schimbarea proprietarilor mijlocului de transport, acesta decide de sine stătător dacă doreşte sau nu să schimbe numărul de înmatriculare al autovehicolului.

Directorul ÎS „Registru”, Sergiu Răilean, a declarat că contractul cu întreprinderea „ArtMet” a fost încheiat de fosta conducere şi e valabil până în 2015. „Am transmis o serie de scrisori pe adresa mai multor întreprinderi cu care ÎS „Registru” a încheiat contracte, inclusiv pe adresa „ArtMed”, pentru a renegocia unele clauze, dar încă nu am primit niciun răspuns din partea lor”, a spus Răileanu. Victor Odobescu, fost consilier municipal din partea PCRM, directorul întreprinderii şi acţionar majoritar al acesteia, nu a fost găsit pentru a-şi spune opinia vizavi de situaţia dată.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)