PL şi PPEM îndeamnă PD şi PLDM să fie responsabile

DSC_6546sedinta parlament18.02.2015foto nadea roscovanu

PL şi PPEM au susţinut conferinţe de presă în cadrul cărora, invocând problemele grave ale Republicii Moldova, au făcut apel la celelalte formaţiuni proeuropene să se aşeze la masa de negocieri şi să formeze o alianţă capabilă să scoată statul din criza fără precedent. Liderul PL Mihai Ghimpu a lansat un îndemn către PLDM să revină la masa de negocieri, iar către PD să-şi revadă tactica aplicată faţă de PLDM, atunci când îndeamnă acest partid să revină la masa de negocieri. PPEM a îndemnat de asemenea formaţiunile politice să formeze o alianţă pentru a lua măsuri dure menite să asaneze statul moldovenesc.

Liderul PL a dezvăluit că liderii fracţiunilor parlamentare au fost invitaţi vineri, 13 noiembrie, la o întâlnire cu partenerii europeni de dezvoltare, reprezentanţi ai FMI, Băncii Mondiale, Ambasadei SUA, Ambasadei Japoniei, Suediei. „Ne-au dat de înţeles că trebuie să îi ajutăm dacă vrem ca ei să ne ajute. Furtul miliardului a pus capacul poveştii noastre de succes. Din 90 încoace nu am mai avut o situaţie în care partidele politice, timp de trei săptămâni, să nu discute despre guvernarea acestui stat, despre formarea unei majorităţi parlamentare şi despre instituirea unui guvern. E de neînţeles ca în astfel de momente să fii indiferent faţă de cetăţeni”, a spus Ghimpu.

Liderul liberalilor a mai spus că fracţiunea PLDM „aparent” are dreptate în ceea ce priveşte încălcările legate de procedura de ridicare a imunităţii lui Vlad Filat şi demiterea guvernului Streleţ. „Dar nu e timpul să stăm supăraţi ori să dăm vina unii pe alţii. Reiterăm apelul nostru către PLDM să vină să formăm guvernul”, a spus el.

Totodată, preşedintele liberalilor a făcut un apel şi către PD să schimbe tactica în abordarea liberal-democraţilor de a reveni la masa de negocieri. „Ultima declaraţie a reprezentanţilor PD a fost făcută către deputaţii liberal-democraţi, nu către partid. Cred totuşi că la masă trebuie să se aşeze PLDM, pentru că alianţele se formează între partidele politice, partidele stau la baza democraţiei şi sunt votate de către cetăţeni. Ele, în final, îşi asumă responsabilitatea politică”, a spus Ghimpu. Acesta a mai precizat că nu ar accepta o alianţă cu PD + PCRM nici în cel mai rău vis.

PPEM, în cadrul unei conferinţe de presă, a făcut un apel către toate formaţiunile politice să se aşeze la masa de negocieri, să formeze un guvern responsabil, care să ia decizii dure de asanare a instituţiilor statului. Iurie Leancă, preşedintele PPEM, a sugerat că partenerii externi şi-au păstrat sprijinul pentru R. Moldova, doar că aceasta trebuie să întreprindă acţiuni prompte în reformarea instituţiilor de combatere a corupţiei: Procuratura şi Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). În cadrul aceleiaşi conferinţe, Leancă a prezentat probe de la CNA şi Procuratură că nu are dosare şi că nu este şantajabil.

De cealaltă parte, liberal-democratul Tudor Deliu a declarat că fracţiunea PLDM s-a conformat deciziei Consiliului politic naţional al partidului şi nu poate să-şi schimbe decizia până nu se va întruni şedinţa Consiliului. „Le mulţumim că ne cheamă la negocieri, dar nu cred că are rost să ne cheme atâta de mult după săptămâni de zile în care ne-au blamat. Mă refer la PD, la insinuările care ni le-au adus, că nu discută cu partidul, ci cu deputaţi în parte şi, iată, Slavă Domnului, că a trecut un timp şi fractiunea PLDM a rămas unitară şi acţionează solidar”, a spus Deliu.

The following two tabs change content below.