PL şi PD în Rezervaţie

La vânătoarea din „Pădurea Domnească” au participat demnitari şi oameni de afaceri apropiaţi PL şi PD

Lista oficială a participanţilor la vânătoarea fatidică din 23 decembrie 2012, făcută publică de Procuratura Generală „la insistenţa” Agenţiei „Moldsilva”, scoate la iveală apropierea a două partide aflate la guvernare. „Oamenii” Partidului Liberal şi ai celui Democrat îşi permit să organizeze sindrofii despre care Ministerul Afacerilor Interne (MAI) afirmă că sunt ilegale, iar apropierea dintre judecători, procurori, consilieri şi oameni de afaceri este cel puţin suspectă.

Crina VLAICU

Conform listei date publicităţii, la vânătoarea din 23 decembrie 2012 au participat în total 30 de persoane – zece vânători şi şapte gonaşi în primul grup în care a avut loc tragedia şi alţi şase vânători şi şapte gonaşi în al doilea grup unde se aflau şi procurorul general Valeriu Zubco, preşedintele Curţii de Apel Ion Pleşca, directorul „Moldsilva” Ion Lupu. Potrivit unor surse, lista din registrul în care sunt trecuţi participanţii la acea vânătoare nu ar fi fost completată înainte de eveniment în totalitate, pe motiv că nu toţi aveau permise de vânătoare. Lucru ce nu poate fi trecut cu vederea, luând în calcul faptul că, la 10 ianuarie curent, Ion Lupu declara într-un interviu pentru Radio „Europa Liberă” că „au fost împreună cu gonaşii 32 de persoane aproximativ”.

PD la vânătoare

Lista „oficială” demască mai mulţi funcţionari de rang înalt care au ţinut arme în mâini la finele anului trecut, apropiaţi Partidului Democrat (PD), în special „păpuşarului” Vlad Plahotniuc. Printre aceştia sunt procurorul general Valeriu Zubco care a minţit că s-a autosuspendat din funcţie pentru a asigura realizarea obiectivă a anchetei, prelungindu-şi, de fapt, concediul plătit. Pe lângă judecătorii Ion Pleşca şi Gheorghe Creţu, ultimul bănuit că ar fi tras cu gloanţe interzise şi l-ar fi rănit pe Sorin Paciu, la vânătoarea „domnească” a mai participat şi directorul ÎS „Registru”, Sergiu Răilean, instituţie subordonată Ministerului Tehnologiei Informaţiei care i-a revenit PD-ului în urma partajării în cadrul AIE 2. Alţi doi „oameni ai lui Plahotniuc” sunt Ghenadie Sajin, director „Finpar Invest”, firmă care aparţine vicespicherului, şi Sergiu Latiş. Acesta este, potrivit informaţiilor Camerei Înregistrării de Stat oferite Centrului pentru Jurnalism Independent, proprietarul companiei ÎCS „Media Production” SRL care deţine postul de televiziune al lui Plahotniuc „Canal 3” care are aceeaşi adresă ca „Prime” şi „Prime Fm”. Latiş a fost şi producătorul emisiunii „Vrei să fii milionar” de la „Prime”.

PL la vânătoare

În lista „oficială” există şi liberali care s-au delectat la vânătoarea de pomină. Numele lui Ion Lupu, directorul „Moldsilva”, figurează în două liste electorale ale PL la alegerile parlamentare din 2009 şi 2010. Acesta este consătean cu Plahotniuc şi e cu trei ani mai mare decât vicespicherul. Totodată, Grigore Praf este consilier orăşenesc Nisporeni din partea PL, Nicolae Jardan – consilier raional Nisporeni din partea aceleiaşi formaţiuni, iar Iurie Nastas este consilier municipal în Chişinău tot de la liberali. Potrivit hotnews.md, şi Ion Croitoru, Victor şi Gheorghe Capestru şi Mihail Praf ar avea tangenţă cu PL. Anterior, primarul capitalei Dorin Chirtoacă a declarat că la acea vânătoare de la PL ar fi fost numai Lupu. Liderul partidului Mihai Ghimpu s-a aflat în tot acest timp în vacanţă în România.

MAI – da, „Moldsilva” – ba

„Alianţa” de la vânătoare funcţionează şi în instituţiile publice unde lucrează cei prinşi în ofsaid. MAI a anunţat că a deschis un dosar penal pentru vânatul ilegal din 23 decembrie 2012, atunci când a fost împuşcat Sorin Paciu. Potrivit MAI, vânatul în rezervaţiile de stat din RM este interzis, dar este permisă numai vânătoarea de selecţie „de către specialişti sau vânători experimentaţi”. Poliţiştii remarcă însă faptul că, „din declaraţiile publice făcute de unii participanţi în calitate de vânători la prezenta vânătoare, se constată că ei au participat pentru a doua sau a treia oară la vânătoare, fapt ce stabileşte lipsa de experienţă cu încălcarea flagrantă a reglementărilor menţionate. De asemenea, s-a stabilit că la vânătoare au fost folosite cartuşe care sunt interzise pentru vânătoare la mistreţi”. Agenţia „Moldsilva” susţine altceva – „vânătoarea a fost organizată şi desfăşurată autorizat”. Potrivit unui comunicat al instituţiei, vânătorii aveau dreptul să vâneze 35 de mistreţi din cei 163 din Rezervaţia „Pădurea Domnească”.

Gloanţe interzise

Sorin Paciu a fost rănit cu un glonte interzis, de tip „Trio”, la vânătoarea din 23 decembrie 2012 şi a decedat peste două zile la spital. Medicul chirurg care a operat victima a declarat că rana avea o intrare, dar glontele a produs opt plăgi în burta acesteia. „Eu am insistat ca şeful grupului, domnul Svistun, să-mi raporteze cum au decurs lucrurile şi el a spus că au fost trase focuri de armă doar de el şi de domnul Creţu în ultimul act al vânătorii. Şi la întrebarea cum a fost, cu ce s-a tras, domnul Creţu a răspuns că s-a tras cu aşa-numitele „trei gloanţe” şi, după informaţia pe care o deţinem, să spunem aşa neoficial, la dânsul a fost descoperit un glonte anume de acest model”, a declarat Ion Lupu pentru „Europa Liberă”.

Guvernul „ajută” procurorii să demisioneze

Guvernul a modificat, miercuri, Legea cu privire la procuratură, adăugând trei temeiuri noi pentru eliberarea din funcţie a procurorilor. Astfel, procurorii vor putea zbura din funcţie în cazul încălcării, prin acţiunile sau inacţiunile lor, a jurământului depus, în cazul neasigurării caracterului operativ şi eficient al activităţii de apărare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi intereselor generale ale societăţii și în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale.

Casetă

Agenţii lui Plahotniuc au distrus probele?

Sergiu Mocanu, liderul Mişcării „Antimafie”, a declarat în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV că, după ce a fost rănit Sorin Paciu şi procurorul Zubco se afla în stare de şoc, „serviciul de pază al lui Plahotniuc, în frunte cu un oarecare Dorin Dormin”, s-a ocupat de distrugerea probelor care l-ar fi incriminat pe procurorul general. Potrivit lui Mocanu, de la Chişinău au plecat imediat spre locul tragediei mai multe maşini cu agenţi de pază din firmele păpuşarului şi cu procurori. „Acolo au mers agenţi de pază şi procurori, au făcut cerc, au distrus toate probele din împrejurime – urmele de pe zăpadă, au strâns toate tuburile de la cartuşe şi au schimbat un pic aspectul, au tăiat mai mulţi tufari pentru a şterge urmele de la locul crimei”, a spus Mocanu, adăugând că aceleaşi persoane au băgat frica în martorii direcţi ai tragediei ca să nu scoată niciun cuvânt.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)