Pistolari în Parlament

Mai mulţi deputaţi din actualul Legislativ vin la şedinţele Parlamentului cu pistolul la şold, susţine deputatul comunist Vladimir Vitiuc, refuzând să dezvăluie numele acestora. Pe de altă parte, reprezentanţii tuturor celor patru fracţiuni parlamentare afirmă că printre colegii lor nu sunt dintre cei „înarmaţi”. Nici Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat (SPP) nu poate spune dacă există sau nu parlamentari care să vină la şedinţe cu arme, pentru că nu au dreptul să-i verifice.

Preşedintele Legislativului, Marian Lupu, a cerut tuturor deputaţilor să respecte normele şi să predea la intrarea în Parlament armele pe care le deţin, iar comuniştilor, să aibă încredere în colegi.

„Mulți deputați au în momentul de faţă armă de foc la brâu. Numărul acestora este suficient de mare, pentru declanşarea unui schimb de focuri”, a declarat vinerea trecută în cadrul şedinţei în plen a Parlamentului deputatul PCRM, Vladimir Vitiuc. Îngrijorat de posibilitatea producerii unei nenorociri, el a cerut atunci spicherului să asigure respectarea normelor care interzic parlamentarilor intrarea în sala de ședințe având asupra lor arme de foc.

Deşi am încercat să dăm de urmele deputaţilor „înarmaţi”, nu am reuşit să identificăm pe nimeni. „În fracţiunea noastră nu este niciun deputat pe care să-l fi văzut la şedinţe cu arma la brâu”, ne-au răspuns pe rând reprezentanţii tuturor celor patru partide din Parlament, afirmând că în general nu au observat deputaţi înarmaţi în Parlament.

Cu arme sau cu bodyguarzi

Singurul care se jură că astfel de parlamentari există este Vitiuc. „Sunt mai mulţi deputaţi care poartă arme în Parlament. Nu vreau să dau nume pentru a nu politiza subiectul, dar pot să vă confirm că fac parte din diferite fracţiuni parlamentare”, a declarat pentru JURNAL deputatul comunist. Deşi susţine că nu se teme de aceşti colegi ai săi, Vitiuc spune că şi-ar dori ca legea să fie respectată ca mai înainte. „De când am trecut în noul sediu, deputaţii au uitat de prevederea care îi obligă să lase agenţilor de pază de la Parlament armele pe care le deţin”, explică Vitiuc, adăugând că, în Legislativul de până în aprilie 2009, niciun deputat înarmat nu intra în sala de şedinţe a Parlamentului.

Colegul său de fracţiune, Grigore Petrenko, afirmă că este deranjat şi de deputaţii care vin în Parlament cu bodyguarzi. Deşi nu a dat nume, din câte ştim noi, unul dintre aceştia este Vladimir Plahotniuc, a cărui gardă de corp intră nestingherit în Parlament, chiar dacă nu este de la SPP.

Trei deputaţi înarmaţi în Parlamentul 2005-2009

Şeful serviciului de presă al SPP, Eugen Viţu, susţine însă că nu e adevărat. „Paza de corp a domnului Plahotniuc stă afară. Cu domnia sa intră doar un consilier pe care îl are”, spune funcţionarul. Cât priveşte deputaţii înarmaţi, Viţu confirmă că, în Parlamentul care şi-a încheiat activitatea în aprilie 2009, existau cel puţin trei deputaţi care veneau cu arme la şedinţe, dar le lăsau la intrare. „Acum însă nimeni nu mai predă pistoalele. Nu ştiu dacă acest lucru înseamnă că le ascund sau că nu le au. Agenţii noştrii nu au dreptul să-i verifice pe parlamentari”, spune Viţu. Totuşi el aminteşte că Regulamentul cu privire la accesul în clădirea Parlamentului îi obligă pe parlamentari să-şi lase la intrare armele. „În clădirea Parlamentului au dreptul să poarte arme de foc doar agenţii SPP”, explică el.

Roşca venea şi cu două pistoale

Potrivit surselor noastre, în Parlamentul precedent, veneau înarmaţi la şedinţele în plen deputaţii creştin-democraţi Ştefan Secăreanu şi Iurie Roşca. Despre ultimul se spune că uneori avea la el şi câte două pistoale pe care nu le lăsa întotdeauna agenţilor de pază. Liderul PPCD nu a fost de găsit pentru a confirma aceste afirmaţii.

Conform unor informaţii care au circulat în aprilie 2010, mai mulţi politicieni de la Chişinău sunt adevăraţi colecţionari de arme de foc. Primul în top este Vladimir Voronin, care deţine în proprietate 84 de arme. El este urmat de Serafim Urechean, liderul Alianței Moldova Noastră, care posedă 81 de arme. Vasile Tarlev are în arsenalul său de acasă 10 arme. Vladimir Molojen, fostul ministru al Dezvoltării Informaţionale, posedă 30 de arme, iar Valentin Zubic – fost viceministru de Interne, deține 14 arme.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.