Pisica lui Schrödinger

adrian-ciubotaru.f.nadea-roscovanu-1024x716

În 1935, fizicianul austriac Erwin Schrödinger propunea colegilor săi savanți un experiment mental prin care încerca să demonstreze absurditatea modelului cuantic al atomului elaborat de Niels Bohr. După Bohr, niciuna dintre proprietățile unui sistem cuantic nu poate fi determinată cu precizie înainte de a fi măsurată (în aceasta constă așa-numita interpretare Copenhaga a mecanicii cuantice). Schrödinger ridiculizează teoria, traducând-o din limbajul abstract al fizicii în limbajul concret al realității. Savantul vienez imaginează o cutie ermetică, în care se află o pisică. În interiorul cutiei se află o fiolă cu cianură, un ciocan, un contor Geiger și un container cu material radioactiv. Pe măsură ce materialul radioactiv se descompune, adică se emit particule alfa, contorul Geiger reacționează, punând în mișcare ciocanul care sparge fiola. Gazul toxic este eliberat astfel din fiolă și pisica moare otrăvită. Mecanica cuantică ne spune însă că nicio emisie de particule alfa nu poate fi prezisă cu exactitate, deoarece atomii se dezintegrează la intervale neregulate. Prin urmare, până nu deschidem cutia, nu avem de unde să ştim dacă atomii s-au descompus și dacă pisica e moartă sau vie. În cazul în care modelul statistic al lui Bohr este adevărat, există șanse de 50% că pisica este vie și tot atâtea șanse că pisica este moartă, dar 100% că pisica este, în același timp, și vie și moartă!

Paradoxul pisicii lui Schrödinger revelează, de fapt, o contradicție în mecanica cuantică ce decurge din principiul superpoziției. Conform acestui principiu fundamental, orice particulă elementară poate fi într-o stare caracterizată prin suprapunerea/ concomitența a două sau mai multe stări!

Dacă stăm și ne gândim bine, paradoxul lui Schrödinger ar putea fi extrapolat și la situația din Republica Moldova. Întrucât tot ce se întâmplă acum în țara noastră seamănă izbitor cu datele experimentului mental închipuit de strălucitul savant austriac.

Cutia ermetică e însăși societatea noastră de azi. Fiola cu cianură e soluția dramatică a conflictului dintre cei aflați la putere și cetățenii care se simt ostaticii sistemului. Ciocanul e abuzul care poate declanșa acest deznodământ dramatic. Contorul Geiger e societatea civilă și mass-media care monitorizează abuzurile puterii, aducându-le la cunoștința cetățenilor. Containerul cu material radioactiv e formula actuală a puterii care, pe de o parte, pare să se consolideze sau să fuzioneze, în termeni fizicii nucleare, iar pe de altă parte, se destramă, se dezintegrează sau fisionează, dacă folosim în continuare terminologia de specialitate. În sfârșit, pisica e chiar statul Republica Moldova, a cărui existență e amenințată de comportamentul impredictibil al clasei politice.

Analogia în sine nu e motiv de angoasă: la urma urmei, Schrödinger ironiza, prin paradoxul pisicii, interpretarea exclusiv sau exagerat “statistică” a fenomenelor cuantice. Pe mine mă sperie, ca să zic așa, datele “fizice” ale sistemului nostru: radioactivitatea puterii, fragilitatea fiolei (mai ales după prima tentativă de “spargere”, din noaptea “inaugurării”), defectele de construcție ale contorului Geiger (deseori inexact, de și mai multe ori tendențios). Dar mai ales starea animalului: deși Schrödinger avea dreptate când dădea de înțeles că, la un moment dat, pisica nu poate fi, simultan, și moartă și vie, aceasta nu înseamnă că are vreo șansă de supraviețuire dacă rămâne în cutie…
Dat fiind însă absurdul situației în care ne aflăm cu toții, uneori am impresia că și Niels Bohr, sărmanul, știa el ce știa.

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)