Pirojoc a știut că e meteorit

Un moldovean stabilit la Celeabinsk, Federaţia Rusă, a povestit cum a întâlnit „meteoritul de Ural”

Pe 15 februarie 2013, în orașul Celeabinsk, Federația Rusă, a avut loc un eveniment care a bulversat viața cotidiană a locuitorilor orașului. Deasupra Celeabinskului a explodat un meteorit sau, mai bine spus, mai multe bucăți desprinse din corpul cosmic.

Despre acest eveniment am vorbit cu Anatol Pirojoc, un moldovean stabilit în Celeabinsk, Rusia, din 1973, originar din Durlești, municipiul Chișinău. Deși au trecut 40 de ani de când a plecat din Republica Moldova, Anatol Pirojoc n-a uitat limba română. O vorbește scăpând uneori câte un rusism, așa cum o fac de altfel majoritatea moldovenilor.

Chiar la începutul discuției, Anatol Pirojoc ne spune că a mai uitat limba maternă, dar este mereu bucuros când o aude, bucuria lui crește considerabil când o vorbește. „Să mă sunați oricând! Mi-i dor să vorbesc limba noastră din strămoși!”, zice bărbatul.

Era mai luminos ca soarele

L-am sunat pe Anatol Pirojoc ca să aflăm ce s-a întâmplat deasupra Celeabinskului în ziua de 15 februarie. Din întâmplare, în jurul orei 9 dimineața, Anatol se afla afară, lângă blocul în care locuiește. A pornit motorul mașinii ca să-l încălzească înainte de a merge la serviciu. Era o dimineață senină și nu prea geroasă, „doar minus zece grade”, spune bărbatul.

Deoarece cerul era senin, nu a fost o problemă pentru Anatol să observe meteoritul imediat ce acesta a intrat în atmosferă. Anatol spune că meteoritul a zburat prin atmosferă timp de trei minute, era mai luminos ca soarele care încă răsărea, după care a explodat deasupra Celeabinskului.

„A fost o explozie mare, una mai mică și încă trei și mai mici. Când meteoritul a intrat în atmosferă, s-a sfărâmat în mai multe bucăți, de aceea au fost mai mult explozii. Am făcut serviciul militar la aviație și știu că viteza meteoritului este mai mare decât viteza sunetului. Când se întâlnește cu atmosfera, la un moment dat, din cauza rezistenței produsă de aceasta, meteoritul se împarte în mai multe bucăți după care acestea explodează”, spune bărbatul.

A urmat un val de lumină orbitoare

Valul de energie ce a urmat exploziei l-a împins pe Anatol Pirojoc încât acesta mai să cadă. „A trecut la o distanță de o sută cincizeci de metri de blocul meu. Am auzit o bubuitură deasupra casei, după care a urmat un val de lumină orbitoare. De la această lumină m-am încălzit imediat. Cartierul a fost cuprins de zgomot, bubuituri, sisteme de alarmă ale mașinilor. Oamenii îngroziți au ieșit afară, întrebând unii de alții ce s-a întâmplat”, ne spune Anatol specificând că, în acel moment, a intrat frica în el.

Explozia deasupra casei sale a fost una mică. Cea mai mare explozie a avut loc în apropiere de Celeabinsk la altitudinea de 15–25 de kilometri. Exploziile au urmat una după alta la distanțe de două-trei secunde. Cea mai mare explozie a fost prima. În oficiul în care lucrează Anatol, din cauza valului de explozie, s-au spart geamurile și ușile din interior.

„E de vină SUA!”

Majoritatea locuitorilor Celeabinskului nu-și puteau explica proveniența acestor explozii misterioase. Oamenii ghiceau ce s-a întâmplat ajungând cu presupunerile lor până la cele mai deochiate teorii conspiraționiste. „E de vină SUA!”, spuneau unii mai în glumă, mai în serios. Alții ziceau că e vreun experiment ratat al Armatei ruse. Abia după o oră și jumătate mass-media a relatat: cauza exploziilor este căderea unui meteorit. Anatol nu s-a pierdut nici pentru un moment cu firea, dar a știut din start că e vorba de un meteorit.

„De mic copil citeam multe cărți de fantastică. Când am fugit mai departe de casă, i-am văzut coada și mi-am dat seama ce este. Atunci le-am spus celor din jur, acuși o să explodeze. Afară erau mulți tineri care nu-şi dădeau seama. Când au urmat exploziile, toți au început a striga”, spune Pirojoc.

Unde e meteoritul?

Anatol spune că nu a observat bucăți de meteorit căzând din cer și nici n-a găsit niciuna. Se pare că unicul efect imediat al dezintegrării meteoritului în spațiu a fost valul exploziei ce a spart geamuri și chiar un depozit al uzinei de zinc. „Merg în toată ziua prin oraș cu mașina. Sunt multe stricăciuni, dar n-am văzut pe nimeni să găsească bucăți de meteorit.”

Bărbatul zice că uzina de zinc din Celeabinsk n-a fost ruinată pentru că în ea ar fi căzut o bucată din meteoritul dezintegrat deasupra orașului, ci din cauza valului exploziei foarte puternice și pentru că uzina era foarte veche, de vreo o sută cincizeci de ani.

Au apărut speculanți

„E foarte straniu”, ne zice Pirojoc, „că nimeni nu a găsit bucăți de meteorit în oraș.” „Chiar dacă una din bubuituri s-a produs chiar deasupra casei noastre, n-am găsit nici măcar o pietricică”, zice Anatol. Nici în lacul Cebarkul unde se presupune că a căzut cea mai mare bucată desprinsă de meteorit, echipa de scafandri nu a găsit nimic. „E din cauza mâlului”, ne informează Pirojoc. Totuși, în zilele următoare, au apărut o sumedenie oameni care vând „bucăți de meteorit” contra sumelor de 500 de ruble. Poliția i-a luat în vizor pe acești afaceriști. Menționăm că o bucată de meteorit cu greutatea de un kilogram, pe piața internațională, costă aproximativ o mie–două de dolari.

Au fost sau nu lansate rachete?

Pirojoc a fost toată viața militar, şi-a făcut serviciul militar în Forțele Aeriene ale Uniunii Sovietice, apoi Federația Rusă. Are un prieten, sublocotenent în Forțele aeriene, la o bază militară aflată lângă orașul Cebarkul, care i-a spus că în direcția meteoritului ar fi fost lansate două rachete pentru a-l detona mai departe de sol. „E un prieten bun, el mi-a spus asta. Iar mass-media spune că Rusia încă nu are asemenea rachete, și nici SUA. Pe internet circulă o înregistrare realizată cu un telefon mobil care arată cum pe lângă meteorit trece ceva care seamănă cu o rachetă. Nu știu pe cine să cred”, concluzionează bărbatul.

Clădirile din sticlă s-au făcut zob

Conform datelor oficiale ale Ministerului Situații Excepționale al Federației Ruse, în urma căderii meteoritului deasupra Celeabinskului, au fost rănite circa 1500 de oameni. Anatol Pirojoc spune că în Celeabinsk sunt multe palate de sport în care se antrenează sportivii pentru Olimpiada de Iarnă de la Soci (2014). Toate aceste palate noi sunt construite din sticlă. Geamurile acestor clădiri s-au făcut ţăndări, mulți sportivi s-au ales cu răni și traumatisme.

Celeabinsk, destinație turistică

După explozia meteoritului, orașul s-a înviorat brusc. Turiști, oameni de știință, diferite servicii de stat au dat năvală în Celeabinsk. O companie producătoare de dulciuri vrea să înregistreze două tipuri de bomboane noi „Meteoritul din Cebarkul” și „Meteoritul de Ural”. Celeabinsk a devenit peste noapte cel mai titrat toponim din presa mondială. Se așteaptă că după topirea zăpezii zona va fi invadată de vânătorii de meteoriți care vor căuta să se îmbogățească pe urma comercializării bucăților desprinse din corpul ceresc.

 Vadim VASILIU

 

The following two tabs change content below.