Pirkka Tapiola spulberă visurile lui Dodon: „Dialogul în format trilateral este exclus”

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, exclude posibilitatea unui dialog Uniunea Europeană–R. Moldova–Federaţia Rusă, sugerat de preşedintele Igor Dodon. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite ipn.md.

„Noi avem relaţii bilaterale cu R. Moldova şi suntem gata pentru a discuta în continuare în acest format. Dialogul în format trilateral este exclus”, a declarat diplomatul european. Pirkka Tapiola a declarat că Acordul de Asociere semnat între UE şi R. Moldova nu reprezintă un impediment pentru R. Moldova de a reveni pe piaţa rusă: „Acordul de Asociere nu afectează independenţa R. Moldova. Noi doar vom saluta reluarea importurilor pe piaţa rusă, una foarte mare. R. Moldova este în drept să semneze acorduri de colaborare cu orice ţară, inclusiv din CSI. Este o aberaţie că mărfurile europene vor invada piaţa rusă. Mărfurile europene sunt cunoscute şi nu vor putea fi date ca alt tip de mărfuri. Sau nu înţeleg de ce ar trebui să se exporte pe piaţa rusă fructe europene, dându-le drept moldoveneşti, când Moldova produce astfel de fructe. În acest caz ar fi o fraudă”.

Tapiola a mai spus că este mai mult în interesul R. Moldova să păstreze Acordul de Asociere cu UE: „Republica Moldova reprezintă pentru UE o piaţă de desfacere foarte mică”. Şeful misiunii diplomatice la Chişinău a mai declarat că nu susţine confruntările cu tematică geopolitică dintre reprezentanţii puterii şi liderii partidelor de la Chişinău. „Uniunea Europeană a fost creată pentru a evita confruntările geopolitice. Pe noi ne interesează calitatea reformelor. Aceste confruntări distrag atenţia de la implementarea reformelor şi interesele cetăţenilor”, a declarat Tapiola.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)