Pirkka Tapiola: Economicul influențează politicul și sistemul judecătoresc din R. Moldova

pirka

Şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, susţine că există semne care denotă influenţa politicului asupra instituţiilor statului. Afirmaţia a fost făcută în cadrul emisiunii “Interpol” de la postul de televiziune “TV 7”, transmite IPN.

Potrivit diplomatului european, guvernarea de la Chişinău are mult de lucru pentru a reabilita încrederea cetăţenilor. “Am observat că s-au făcut paşi concreţi  privind adoptarea unor legi. Dar nu este suficient doar ca aceste legi să fie adoptate, este necesară şi implementarea lor, este necesar ca ele să funcţioneze. La acest capitol Guvernul are de lucrat foarte mult, să demonstreze că îi pasă de cetăţeni şi să implementeze reforme”, a spus  Tapiola.

Şeful delegaţiei UE la Chişinău s-a expus asupra necesităţii transparenţei procesului de judecată a fostului premier Vlad Filat. “Noi urmărim cu atenţie toate cazurile de rezonanţă de aici şi dorim ca să fie respectate drepturile omului. Suntem nedumeriţi de ce procesul lui Vlad Filat se desfăşoară cu uşile închise.  Foarte multă lume se interesează de cazul lui Filat şi cred că acest proces trebuie să fie unul public”, a declarat Tapiola.

Pirkka Tapiola a declarat că Uniunea Europeană îşi menţine poziţia anterioară privind deblocarea finanţării externe doar după semnarea unui nou acord cu FMI şi că îşi doreşte ca acest lucru să se întâmple cât mai repede.

Întrebat ce crede despre participarea  lui Jose Manuel Barroso, fost oficial european de rang înalt, la Forul economic organizat de către Vladimir Plahotniuc, Tapiola a spus că a fost o vizită privată care îl priveşte pe Barroso.

La întrebarea dacă Republica Moldova este un stat capturat, șeful Delegației Uniunii Europene a declarat că un diplomat nu va răspunde niciodată ”da” ori ”nu”. ”Dar noi vedem o mare influență a economicului asupra politicului și a sistemului judecătoresc din Republica Moldova. Despre acest fapt anterior am vorbit în repetate rânduri” a spus Tapiola.

Amintim că și Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a calificat Republica Moldova drept un stat aflat pe marginea prăpastiei și capturat de oligarhi.  Totodată ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, a vorbit despre ţara noastră ca despre un stat captiv.
Oficialul de la Washington a declarat că sectoare importante în ţara noastră se află sub controlul unor persoane care obstrucţionează reformele şi nu permit Republicii Moldova să se dezvolte

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)