Piramida morţilor

ÎNŞELĂTORIE // Proprietarii unei firme de construcţie sunt învinuiţi că au vândut apartamentele mai multor persoane
Mai mulţi investitori ai blocului de locuit din strada Serghei Lazo 25 acuză firma de construcţie că au vândut apartamentele la mai multe persoane.

Astfel, unele din aceste locuinţe au câte doi sau trei proprietari. Mai mult decât atât, investitorii susţin că printre noii proprietari sunt multe persoane sus-puse. Pe de altă parte, Procuratura Generală afirmă că a deschis un dosar penal pe numele firmei de construcţie, pentru abuz în serviciu, şi a fost înaintată învinuirea la trei persoane. Una din aceste persoane este decedată.

„Mi-am vândut fostul apartament, am investit în unul care se construia pe strada S. Lazo 25, pentru ca să aflu că mai pretinde încă o persoană la acest apartament cu o cameră. Locuiesc împreună cu fiica mea şi acum sunt nevoită să plătesc avocaţi ca să mi se recunoască dreptul de proprietate asupra apartamentului”, îşi începe istoria Tatiana Condratiuc, una din cei circa 30 de investitori.

Un apartament, doi investitori

Condratiuc a încheiat cu firma SRL „Melconic” un contract, prin care urma ca, în a doua jumătate a anului 2008, să devină proprietara apartamentului cu nr. 16 din blocul 1 din strada Serghei Lazo 25. Pentru acest imobil femeia a achitat 33 mii de euro şi urma să mai dea alte trei mii, în momentul în care primea apartamentul. Potrivit investitoarei, dreptul de proprietate asupra apartamentului nu a fost contestat de nimeni până în anul 2008.

În acel an, a fost împuşcat acţionarul principal al firmei, Constantin Gherciu, în urma unui schimb de focuri într-un local din Măgdăceşti. După decesul acestuia, Condratiuc a aflat că apartamentul nr. 16 mai are un proprietar, Scripnic Vladimir. „Potrivit contractului nr. 4 semnat de SRL „Melconic” cu Scripnic, acesta a achiziţionat, în 2006, două apartamente, unul cu trei camere, altul cu o cameră, şi a achitat pentru ambele 63 700 de dolari”, a spus femeia.

Aceasta a menţionat că administratorul firmei, Radic Bejenaru, i-a spus să nu se deranjeze, căci s-a creat o confuzie în timpul numerotării. „Pentru a fi corectată eroarea, conducerea firmei semnează cu Vladimir Scripcaru o anexă prin care apartamentul 13 este schimbat în 15, iar 14 – în 16.

La finele lui septembrie 2008, apare încă o anexă la contractul nr. 4, semnată de Radic Bejenaru şi Vladimir Scripnic, prin care numărul apartamentului 13 este schimbat în numărul 15, iar apartamentul 14 în nr. 16. În luna octombrie a aceluiaşi an, Bejenaru emite un act prin care recunoaşte achitarea integrală a costului apartamentelor 15 şi 16, de către Scripnic. În baza acestui act, precum şi în baza anexei la contractul nr. 4, prin care a fost schimbată numerotarea apartamentelor, Vladimir Scripnic se adresează Judecătoriei Râşcani cu cererea de recunoaştere a dreptului de proprietate asupra apartamentelor 15 şi 16 de pe strada Serghei Lazo 25. „Cererea a fost acceptată de judecătorul Victor Micu, care l-a desemnat proprietar pe Scripnic. La acel proces eu nu am fost prezentă, deoarece nici nu am ştiut de el, ci doar mai târziu am fost pusă la curent asupra faptului împlinit. Am făcut recurs şi am avut câştig de cauză”, a menţionat Condratiuc.

Din 36 de apartamente, doar 6 au un singur investitor

Potrivit investitoarei, cazul ei nu este unul singular. „Din cele 36 de apartamente, doar 6 sau 7 au un singur proprietar, restul au căte 2 – 3 proprietari. „Eu cred că acest Scripnic este doar un pion, iar adevăratul stăpân este Radic Bejenaru”, comunică Tatiana Condratiuc. „În general, în „seria a doua” de proprietari figurează persoane sus-puse, care, după părerea mea vor avea câştig de cauză”, crede investitoarea.

Condratiuc susţine că, după decesul fondatorului, Constantin Gherciu, a fost făcută publică informaţia despre datoriile SRL «Melconic». Atunci conturile bancare ale firmei au fost sechestrate. Administratorii firmei au dat de înţeles proprietarilor că firma nu poate duce la bun sfârşit construcţia imobilului şi ca oamenii să finiseze lucrările. „Din ce am vorbit cu muncitorii de pe şantier, aceştia nu şi-au primit leafa deloc, mai mult decât atât, li s-a promis că le va fi repartizat câte un apartament în acest bloc”, spune femeia. „Eram gata să achităm restul lucrărilor, dar nu am avut posibilitatea”, spune femeia.

Persoanele care au vândut apartamentele au murit

Contactat de JURNAL, Radic Bejenaru a declarat că SRL „Melconic” este în insolvabilitate şi nu activează de anul trecut. Referindu-se la cazul Tatianei Condratiuc, acesta a spus că acesta este un conflict care durează de doi ani. „Persoanele care au vândut apartamentele sunt deja moarte, iar aceste şmecherii au fost făcute până la venirea mea la conducere, adică în 2006 – 2008”, ne-a spus Bejenaru. Întrebat dacă există apartamente care au fost vândute mai multor persoane, acesta a spus: „Sunt apartamente şi cu trei şi cu patru proprietari!”.

Avocatul femeii, Gheorghe Mihailov, a declarat că în legătură cu acest fapt a fost deschis un dosar civil la Judecătoria Râşcani. Clientul meu, împreună cu alte persoane, cer ca firma SRL „Melconic” să-i recunoască proprietari ai apartamentelor în care au investit bani. „Este unul din cele mai complexe dosare la care am lucrat şi nu ştiu care va fi finalul”, a declarat pentru JURNAL Mihailov.

Potrivit Angelei Starinschi, şefa Serviciului de presă al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, materialul a fost examinat atât de către serviciile operative ale Centrului, cât şi de către Direcţia generală urmărire penală din cadrul CCCEC. „Însă dosarul a fost retras de procurori şi remis, după competenţă, Comisariatului de poliţie Buiucani (CPB)”, a declarat pentru JURNAL Starinschi.

Pe de altă parte, CPB a clasat dosarul, din lipsă de probe. „Ancheta penală a fost începută în luna ianuarie anul curent, în urma plângerii unui investitor”, ne-a spus şeful Centrului de presă a Comisariatului General de Poliţie, Adrian Jovmir. „Dar, din lipsă de probe, potrivit anchetatorului, o persoană din conducerea firmei a plecat peste hotare împreună cu documentele întreprinderii, dosarul a fost închis”, a menţionat Jovmir.

Procurorul Vladislav Căruceru susţine că Procuratura Generală a deschis un dosar penal în septembrie 2009, pentru abuz în serviciu, pe numele firmei de construcţie. „Trei persoane sunt învinuite în acest dosar, pentru înstrăinarea de 2 – 3 ori a unui bun imobiliar”, a declarat pentru JURNAL procurorul. „Din păcate, nu pot să vă spun numele învinuiţilor, pot doar să menţionez că o persoană implicată în acest caz este decedată”, a comunicat procurorul.

Căruceru a spus că în acest caz, pe numele persoanei moarte, va fi delegat un reprezentant, care va participa la înaintarea învinuirii. „Este un dosar complex şi necesită mai multe acţiuni de urmărire penală, au fost comasate mai multe dosare, într-o singură cauză penală”, a spus procurorul. Acesta a menţionat că, în cazul în care vor fi găsite vinovate, persoanele vor sta după gratii, pentru escrocherie, între 8 şi 15 ani, cu privarea de a ocupa funcţii de răspundere.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)