Piramida de la Chetrosu

162 de familii au fost trase pe sfoară de o consăteană care a împrumutat de la ele peste 12 milioane de lei

 

Situaţii dramatice în s. Chetrosu, raionul Drochia. 162 de familii au fost trase pe sfoară de o consăteană care a împrumutat de la acestea peste 12 milioane de lei. Cămătăreasa lua bani de la oameni promiţându-le că îi va restitui cu o dobândă de 4 – 5 % lunar. La rândul ei, oferea bani cu împrumut contra unei taxe de două ori mai mari.

Un consătean a decedat în urma unui infarct în timp ce încerca să recupereze jumătate de milion de lei împrumutaţi Galinei Furtună. Mai multe familii au divorţat după ce banii câştigaţi la nuntă au ajuns în buzunarul ei. Odată cu apariţia problemelor, afacerista şi-a înstrăinat averile înregistrându-le pe numele apropiaţilor.

 

Svetlana Corobceanu

 

În sat  Galina Furtună are o întreprindere, ce figurează pe numele nepoatei sale de patru ani. ÎI „Cătălina” este fosta librărie „Luminiţa” transformată într-un magazin-bar, unde ea organizează nunţi, cumetrii şi alte petreceri. Culmea nesimţirii, Furtună le propune oamenilor care i-au împrumutat zeci şi sute de mii de lei să le organizeze în schimbul datoriei nunţi, zile de naştere, mese de pomenire.

 

Recent, Judecătoria Donduşeni a condamnat-o pe Furtună la cinci ani şi jumătate de închisoare, pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, dar oamenii au contestat decizia în instanţa superioară. Aceştia spun că mai întâi doresc să-şi recupereze banii şi că nu sunt de acord cu o pedeapsă atât de blândă. La rândul său, nici Galina Furtună nu e de acord cu decizia instanţei. „Ei vor să-mi dea zece ani, dar eu nici atât nu merit. Oamenii singuri veneau şi îmi aduceau banul”, spune aceasta.

 

Infarct după ce i-a oferit jumătate de milion

 

Puţini consăteni de-ai Galinei Furtună au rezistat tentaţiei de a-şi păstra banii în casă ori de a-i depune în bănci, din moment ce instituţiile bancare ofereau un profit de doar 8-10% anual, pe când Galina Furtună le propunea 4-5 % profit lunar.

 

Primii care au fost traşi pe sfoară şi au dat alarma au fost chiar vecinii cămătăresei, Nicolae şi Maria Cemortan, o familie de fermieri. Au patru copii şi s-au gândit să le strângă bani pentru nunţi. Timp de mai mulţi ani, aceştia s-au îndeletnicit cu creşterea porcilor şi a vitelor. La sfârşit de an, fermierii îi duceau Galinei câte 100 – 150 mii de lei. „Ne împăcam atât de bine că nici măcar recipisă nu-i ceream. Ea îmi zicea „soră Maria”. Din 2004 până în 2007, eu şi soţul meu i-am dat peste jumătate de milion de lei. Împreună cu profitul, în urma calculelor făcute de ea, urma să ne întoarcă vreo 800 de mii de lei”.

 

În luna septembrie a anului 2007, s-au dus să-şi ceară o parte din bani pentru că se pregăteau să facă nuntă copilului mai mare. „Până atunci, nu am avut nevoie de bani şi nu i-am cerut înapoi. De fiecare dată când duceam banii ne încredinţa că putem veni oricând să-i luăm. Înainte de nuntă însă a început să ne evite, iar când am mers la ea acasă, s-a răstit că n-are de unde să ne dea bani. Soţul s-a reţinut cu greu să nu sară la bătaie. A avut un şoc. A doua zi, a suferit un infarct şi până în seară a decedat. Am fost prima care am mers la CCCEC, PG, poliţie, m-am adresat lui Marian Lupu, care a venit la noi în campania electorală, şi lui Vlad Filat. Ne-au promis că ne vor ajuta, dar au fost doar promisiuni. De patru ani, îmi caut dreptatea prin instanţe. Dar n-am primit niciun ban înapoi”, ne spune Maria Cemortan. Azi, aceasta continuă să-şi caute dreptatea în instanţe. „Noi am rămas fără bani, pe când Furtună şi-a luat, nu exclud că tot din banii noştri, o armată de avocaţi. Nu mai suntem convinşi că în ţara aceasta există dreptate”, încheie victima cămătăresei.

 

Praznice în schimbul datoriei

 

Antonina Cincilei, secretara Primăriei din s. Chetrosu, ne spune că, personal, i-a împrumutat Galinei Furtună doar 10 mii de lei, cu vreo şase ani în urmă. Ambele părţi au semnat o recipisă în care Furtună se obliga să-i întoarcă oricând banii cu o dobândă lunară de 4 %. „Nu mi-a restituit banii. Cu jumătate de an în urmă, mi-a murit soţul. În schimbul datoriei, mi-a făcut însă praznic de 9 zile, de 40 de zile şi acum urmează să-mi organizeze masa de pomenire de jumătate de an. Suntem chit. Unii oameni sunt bucuroşi măcar pe această cale să-şi vadă banii înapoi. Mi-a arătat meniul, preţurile, am mai adus nişte cartofi, varză de acasă”, ne spune ea. O masă de pomenire cu bucate de post a costat-o în jur de 2-3 mii de lei. Astfel, potrivit secretarei, o jumătate de sat o blestemă pe cămătăreasă, iar altă jumătate, în special pensionarii, se roagă să nu i se întâmple nimic, în speranţa să-şi întoarcă datoria, măcar sub forma unui praznic la „restaurantul” acesteia.

 

Banii câştigaţi peste hotare

 

O angajată a oficiului poştal ne roagă să-i păstrăm anonimatul deoarece mai speră să-şi vadă banii înapoi şi nu vrea s-o supere pe Furtună. „Pe cei care au dat-o în judecată i-a prevenit că nu vor vedea nicio copeică. Eu i-am dat 200. ” „Dolari, euro?”, ne interesăm noi. „200 de mii de lei”, ne spune amărâtă femeia. De vreo şase ani tot încearcă să-şi întoarcă banii. „Acum, ne spune că aşteaptă ca cineva din Spania să-i dea o datorie. Ne poartă cu vorbe. Ne întâlnim zilnic pe drum. Să trăiască, să fie sănătoasă, să ne facă praznice mie şi soţului meu. Cel mai mult îmi pare rău că banii n-au fost ai mei, ci ai copiilor care au muncit vreo cinci ani în Marea Britanie şi Franţa ca să strângă această sumă”, ne mai spune femeia.

 

Le telefona mirilor şi le cerea banii

 

Alexei Donici din aceeaşi localitate ne spune că a muncit cinci ani în Federaţia Rusă. Deşi a stat cu grijă printre străini niciodată n-a fost tras pe sfoară. I s-a întâmplat însă acest lucru imediat ce s-a întors acasă. A dat doar zece mii de lei cămătăresei, mai grav, spune el, e că aceasta le-a telefonat copiilor lui şi i-a convins să-i ofere banii câştigaţi la nuntă. „M-am întors de la Moscova, i-am făcut fiului nuntă. Aceasta a avut loc duminică, iar Furtună i-a telefonat marţi şi le-a propus să aducă banii la ea. I-am zis după aceea: poţi să mă minţi pe mine, dar nu pe copiii mei! Să-ţi fie teamă de Dumnezeu, căci banii le-au fost făcuţi cadou, să aibă un început în viaţă”, ne mai spune bărbatul. Acesta îşi mai aminteşte că atunci când i s-a îmbolnăvit soţia, s-a dus şi a cerut să-i restituie măcar 300 de dolari. Furtună s-a răstit că nu are bani şi că n-au ce veni la casa ei. „Acum, i-am făcut nuntă feciorului mai mic. Ştim că le propune oamenilor să le facă nunţi şi alte petreceri în contul datoriei. Cuscrul i-a împrumutat şi el bani, dar am fost categoric împotrivă să-i păşim pragul. Vom face tot posibilul să ne restituim ceea ce ne-a luat”, a mai spus bărbatul.

 

Acesta nu e primul caz când banii câştigaţi de tineri la nuntă au ajuns în buzunarul cămătăresei. Angela Nimirenco, profesoară la liceul din or. Drochia, era studentă în 2007, când a făcut nunta. Împreună cu mirele ei, au câştigat 145 de mii de lei. Mai aveau nevoie de puţin ca să-şi cumpere o cameră într-un cămin din Chişinău. Mama fetei, originară din Chetrosu, i-a propus fiicei să meargă la Galina Furtună să împrumute bani. „Erau prietene. Ne-am dus să împrumutăm nişte bani, dar a început să ne convingă că nu ne trebuie o cameră în cămin. Că îi putem împrumuta banii cu o dobândă de 5 % pe lună şi a calculat în prezenţa noastră că, într-un an, ne restituie peste 200 mii de lei. Că fiul ei lucrează în Chişinău şi ne va ajuta să cumpărăm un apartament cu două camere.” Femeile s-au învoit şi de atunci nu şi-au mai văzut banii. „De cinci ani, nu vorbesc cu socrul meu. Dar e încă un caz fericit pentru că sunt situaţii când tinerii s-au certat că au dat banii şi au divorţat”, ne mai spune victima escroacei, care încearcă să-şi obţină azi banii prin instanţa de judecată.

 

O familie destrămată în urma acţiunilor cămătăresei e cea a Alionei Paras. Soţul ei a divorţat după ce femeia i-a dus 8000 de dolari  pe care acesta i-a câştigat  pe şantierele din Federaţia Rusă. Azi, Ana Pânzari, mama fetei, luptă să obţină banii înapoi prin instanţa de judecată. „Ginerele s-a revoltat, căci a umblat fugar timp de mai mulţi ani, cu frica de autorităţi prin Federaţia Rusă. Când ne-am dus să-i cerem banii, Furtună ne-a zis că n-are, dar ne-a propus să cumpărăm un apartament de 28 de mii de dolari în Drochia”. Când s-au dus femeile să vadă apartamentul, vecinii le-au informat că proprietarul acestuia a împrumutat 3000 de dolari de la Galina Furtună şi a pus gaj apartamentul, dar nu s-a gândit să-l vândă. „Noi n-am cumpărat acel apartament, dar, din câte ştim, până la urmă acesta a fost vândut”, ne mai spune Pânzari.

 

 

Şi-a vândut casa

 

În cazul lui Vasile Spoială din Chetrosu, acesta şi-a vândut casa abia construită şi a dus 14 mii de dolari în „banca” Galinei. „I-am dat banii în speranţa că voi avea profit. Noi lucram peste hotare. În 2009, peste doi ani, văzând că nu putem să ni-i restituim, am acţionat-o în judecată. Avem titlul executoriu ca să ni se întoarcă datoria. Dar, după ce a verificat executorul judecătoresc toate actele, ne-a spus că doamna nu are nimic. Ea şi cu soţul ei sunt în gazdă în casa fiului”, povesteşte amărât bărbatul. Acesta spune că nu e de acord cu decizia instanţei din Donduşeni care a condamnat-o la cinci ani şi jumătate de închisoare. „Ne luptăm acum să fie anulate contractele de donaţie şi moştenire ale acesteia. Nu ne aranjează ca, după ce ne-a luat banii, ne-a purtat trei ani prin instanţe, să se odihnească bine-mersi cinci ani după gratii”, a mai spus el. Pe moment dosarul se află în instanţa de Apel Bălţi. Şedinţa urma să aibă loc miercuri, dar Furtună nu s-a prezentat pe motiv că e bolnavă. Ieri, când am discutat cu ea, femeia era la serviciu.

 

Furtună: „Ei singuri îmi aduceau banul!”

 

Galina Furtună ne-a relatat că problemele au apărut după ce a împrumutat peste 300 de mii de euro unor persoane care au plecat peste hotare şi acestea încă nu i-au întors banii. „Am câştigat 42 de dosare. Trei familii din Drochia, care au afaceri, le-am dat în judecată din 2007, dar nici până azi nu mi-au întors datoria. Pe numele unei persoane, Vemeliuhina, ne-am retras plângerea, deoarece a zis că se achită treptat. O rudă de-a ei ne-a dat 30 de saci de zahăr şi l-am dat tot persoanelor la care am datorii câte un sac-doi”, ne spune Galina.

 

Potrivit cămătăresei, oamenii din sat cer de la ea nu doar datoria, ci şi profitul pe care aceasta l-ar fi promis. „Maria Cemortan m-a dat în judecată că i-aş datora 492 mii de lei, dar Dumnezeu îi mare! Căci mi-a adus 3000 de dolari mucegăiţi într-o „bancă” (borcan)! Veniţi să vedeţi ce cumetrii, ce nunţi fac eu, oare cu câştigul acesta am de unde le da aşa bani?”, spune pe o notă plângăreaţă Furtună, după care se contrazice. „Mariei până în februarie 2008 i-am întors 630 mii de lei. Ea în vecii vecilor nu a văzut aşa bani. Am nişte însemnări când ea lua bani, dar n-am recipisă” (sic!), mai spune afacerista.

 

Ea spune că, deşi oamenii vor s-o vadă zece ani după gratii, nu e de acord cu decizia instanţei din Donduşeni. „Nici cinci ani şi jumătate nu merit, ei singuri veneau şi îmi aduceau banul”, mai spune ea.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu