Pilula care a eliberat sexul

PROTECŢIE // Medicamentul care le-a emancipat pe femei face 50 de ani

A fost primul medicament creat vreodată pentru a fi luat cu regularitate de oameni care nu sunt bolnavi. Inventatorul ei era un catolic conservator care căuta un leac pentru infertilitate şi a găsit, în schimb, o garanţie a ei.

A fost blamată pentru că a făcut revoluţie sexuală în rândul femeilor singure, deşi, în America anilor ’60, aveau, în general, acces la ea doar femeile care puteau demonstra că sunt măritate. Fanii pilulei contraceptive spun că aceasta întăreşte relaţiile de cuplu, eliberându-i pe cei doi de grija unei sarcini nedorite.

Criticii o acuză că a făcut să înflorească promiscuitatea şi adulterul şi că a distrus valorile familiei. Cu alte cuvinte, o grămadă de contradicţii înconjoară şi astăzi pilula contraceptivă, scrie revista „Time”, amintind că „The Economist” o considera, în 1999, cel mai important progres ştiinţific înregistrat în secolul XX, în timp ce „Gloria Steinem”. Una din cele mai importante voci feministe ale epocii credea că impactul ei e „supraestimat”.

În anii ’60, o femeie tipică din SUA năştea în medie 3,6 copii, dar până în 1980 numărul acestora a scăzut sub 2. După inventarea pilulei, femeile şi-au schimbat imaginea de sine – de la casnică la persoană care lucrează. „Există o legătură directă între pilula contraceptivă şi schimbările în structura familiei pe care le vedem astăzi, când 22 la sută dintre femei câştigă mai bine decât soţii lor. În 1970, 70% dintre femeile din SUA care aveau copii sub şase ani stăteau acasă şi doar 30% lucrau. Acum, procentele s-au inversat”, a declarat pentru „Time” Terry O’Neill, preşedintele Organizaţiei Naţionale pentru Femei.

Un medic care trata infertilitatea a inventat pilula

Cea care a militat pentru inventarea pilulei a fost o femeie din Corninig, New York, Margaret Sanger, fiica unei catolice fervente şi a unui sculptor care făcea îngeri din marmură. Când mama ei a murit la 50 de ani, după 18 naşteri, Margaret i-a reproşat tatălui ei: „Tu ai provocat asta! Mama a murit pentru că a avut prea mulţi copii”. A devenit asistentă, iar în 1912 a început să viseze la crearea unei pilule care să le împiedice pe femei să rămână însărcinate.

A deschis, în 1916, primul cabinet de planning familial din SUA, a fost arestată pentru că a folosit sintagma „controlul naşterii”, iar în 1917 a cunoscut-o pe Katharine Dexter McCormick, a doua femeie care a absolvit MIT, cu o diplomă în biologie. McCormick avea bani şi un soţ schizofrenic, era o feministă convinsă şi voia să le ajute pe alte femei care nu voiau să aibă copii. La sugestia lui Sanger, McCormick l-a finanţat pe cercetătorul Gregory Pincus, cel care a reuşit, în anii ’30, să creeze în eprubetă primul embrion de iepure – un prim pas în realizarea fertilizării in vitro.

Pincus era asistent la Harvard, dar prestigioasa universitate americană şi-a luat mâna de pe el când au apărut criticile care îl acuzau că vrea să îi scoată pe bărbaţi din ecuaţia conceperii copiilor, scrie „Time”. Pincus l-a întâlnit la o conferinţă pe John Rock, un medic specialist în tratarea infertilităţii. Rock era un catolic convins, avea 5 copii şi 19 nepoţi, şi folosea experimental hormonii pentru a le ajuta pe femei să conceapă. Ideea era să folosească progesteronul pentru a inhiba ovulaţia timp de patru luni, apoi să oprească administrarea medicamentului sperând în efectul invers.

Femeile nemăritate nu o puteau cumpăra

Când cei doi au început să lucreze împreună, s-a născut pilula contraceptivă. Cum contracepţia era ilegală, prima pilulă al cărei efect era inhibarea ovulaţiei a primit aprobarea de a fi pusă pe piaţă pentru tratarea „dereglărilor menstruale”, scrie „Time”. Şi brusc, America a fost lovită de o epidemie de „dereglări menstruale”.

Abia în 1960, pilula, numită „Envoid”, a primit aprobarea Agenţiei Medicamentului din SUA de a fi vândută ca şi contraceptiv. Dar, în anii ’60, o puteau folosi doar femeile măritate. În 1961, 400.000 de femei luau pilula, apoi 1,2 milioane anul următor, ajungând la 6,5 milioane în 1965. Odată cu apariţia pilulei contraceptive, angajatorii şi-au pierdut principala scuză de care se foloseau ca să nu angajeze femei: aceea că rămân una-două însărcinate. Mai multe femei băteau la uşa companiilor, iar acestea îşi deschideau mai repede uşile.

Soluţia doctorului Condom

Locuitoarele Egiptului antic foloseau pe post de contraceptive excrementele de crocodil pe care le amestecau într-o pastă şi le introduceau în vagin. Aristotel recomanda uleiul de cedru drept spermicid, în timp ce Casanova scria despre un prezervativ feminin improvizat dintr-o jumătate de lămâie. Prezervativul îi e atribuit doctorului Condom care l-ar fi realizat din intestine de oaie. Mijloace de contracepţie erau folosite şi înainte de inventarea pilulei.

Altfel nu se explică felul în care a scăzut numărul naşterilor din anii 1800, când o femeie avea în medie 7 copii, la 3,6 la începutul secolului al XX-lea. În 1873, Congresul american a interzis informaţiile privitoare la controlul naşterilor, catalogându-le obscene. Totuşi, la începutul secolului XX, reclamele la poţiunile care tratau „dereglările hormonale” avertizau: „Pilula feminină portugheză nu trebuie folosită în timpul sarcinii deoarece duce la pierderea copilului”. Avertismentul era, de fapt, reclama propriu-zisă, scrie „Time”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)