Pierzând Crimeea, să nu pierdem Ucraina

centralProblema întoarcerii Crimeii în componenţa Ucrainei nu are o soluţie militară consideră observatorul politic de la Kiev Serghei Vysotski, comentând pentru liga.net avalanşa de critici din ultimul timp la adresa ministrului ucrainean al Apărării, Igor Teniuh, cu privire la poziţia sa „de înfrânt” în cazul conflictului ruso-ucrainean.

„Patrioţii fierbinţi ai Facebook-ului sunt gata să-i trimită pe alţii să lupte real, pe viaţă şi pe moarte, cu inamicul, deşi ministrul Apărării, în modul cel mai sincer şi clar, a prezentat întregii societăţi ucrainene starea forţelor armate ale ţării, preîntâmpinând îndemnurile euforice şi periculoase de face război cu Rusia.”

Analistul ucrainean e de părerea că, după emoţiile trăite pe Maidan, după secătuirea şi deprimarea psihologică, traumele sufleteşti de pe urma focurilor de armă din 18–20 februarie în centrul Kievului, psihicul ucrainenilor face cu greu faţă noilor ameninţări. Sabia lui Damocles a războiului în Ucraina îi provoacă pe oameni la reacţii inadecvate într-un moment în care un imperativ-cheie ar fi maxima claritate şi raţiunea trează.

Ameninţările reale la adresa Ucrainei

„Atacurile panicoase ale auditoriului, limitrofe cu accese de mesianism, generează o percepţie absolut inadecvată a situaţiei create. La un pol se află frica în faţa posibilei agresiuni ruseşti, la altul – convingerea că Ucraina e obligată să înceapă însăşi operaţiile militare pentru a recuceri Crimeea.

Prima frică provoacă ucrainenilor multă bătaie de cap, însă, în fond, e lipsită de pericol pentru ţară.

A doua extremă e cu mult mai periculoasă. Constatăm că mai mulţi manifestanţi, care au fost anterior implicaţi în provocări informaţionale împotriva Maidanului sau în amplificarea isteriei generale, susţin ideea unui ‘riposte prompte şi hotărâte agresiunii Rusiei’ şi acest fapt provoacă îngrijorare”, susţine analistul de la Kiev.

„Declaraţiile cu caracter provocator despre riposta hotărâtă pentru cotropitorii ruşi sensibilizează mulţimile şi urmează să recunoaştem că la acest pol de opinie mulţi ucraineni îşi dezvoltă un complex nou – complexul mesianismului rusesc reflectat (sindromul oglinzii)”.

Putin nu e Ianukovici, iar Rusia nu e Ucraina

„Încercând ‘caftanul’ luptătorului cu ultimul ‘imperiu al răului’, urmează să luăm aminte că Putin nu e Ianukovici, iar Rusia nu e Ucraina”, atenţionează expertul în continuare.

„Interpretarea euforică a actualului context e cât se poate de clară, ea se axează pe o proiecţie greşită a Maidanului în relaţiile politice internaţionale. Mulţi privesc agresiunea lui Vladimir Putin ca un fel de repetare a Maidanului la scara întregii ţări. Micul (din punct de vedere fizic) Putin ar fi, chipurile, un mare Ianukovici geopolitic, multitudinea de ‘oameni verzi’ concentraţi de-a lungul întregii graniţe de est a ţării şi dislocaţi în Crimeea e un fel de ‘Berkut’ numeros, iar întregul popor ucrainean – un imens Maidan.

Urmând logica expusă mai sus, Ucraina ar putea învinge doar escaladând conflictul existent, căci anume după recurgerea la acţiuni hotărâte Maidanul a început să învingă. Şi îndrăznesc a aminti tuturor că această victorie a costat mai bine de o sută de vieţi omeneşti.

Boala mesianismului constă în faptul că o bună parte din populaţie consideră că scopul Ucrainei ar mai fi şi subminarea dictaturii şi autorităţii lui Putin, îndeplinind astfel o misiune ‘antisovietică’. Totuşi e foarte important a ţine cont de faptul că Putin nu e Ianukovici, iar Rusia nu e Ucraina”, conchide analistul politic de la Kiev.

Premisele victoriei Maidanului

„În context, n-ar fi deloc rău să analizăm cauzele care au dus la victoria Maidanului, continuă Serghei Vysotski. Victoria cetăţenilor asupra unui regim banditesc extrem de corupt a fost predeterminată din punct de vedere raţional – avantajul cantitativ, un suport de milioane pentru Maidan, scindarea elitei politice pe fundalul agravării situaţiei, prezenţa unei legitime opoziţii parlamentare. În factorii enumeraţi, însă, nu e nicio premisă pentru o eventuală victorie militară a Ucrainei asupra Rusiei.

Cu siguranţă, în cazul unor acţiuni militare, Rusia lui Putin, mai devreme sau mai târziu, va cădea sub presiunea sancţiunilor Occidentului şi a instabilităţii interne. Dar face oare să plătim cu sute de mii de vieţi ale ucrainenilor pentru democratizarea Rusiei? Şi trebuie să mai ţinem cont de faptul că dacă Occidentul se va implica deschis în război, Ucraina va deveni o arenă de luptă între marile puteri. O arenă sângeroasă”, avertizează Serghei Vysotski.

Următorii paşi ai Ucrainei

„Preşedintele al Finlandei Urho Kekkonen, autorul concepţiei neutralităţii finlandeze şi a coexistenţei cu Uniunea Sovietică, a declarat că finlandezii au plătit foarte scump pentru că au legat politica de istorie. O evaluare cu discernământ a propriilor resurse şi a propriei situaţii ar putea constitui un prim pas spre victoria noii statalităţi ucrainene”, susţine expertul ucrainean.

„În primul rând: niciun fel de război pentru Crimeea. În al doilea: recunoaşterea faptului că Crimeea e pierdută, iar reîntoarcerea ei reprezintă un proces extrem de lung şi anevoios. În al treilea rând: se impune adoptarea unui proiect naţional de evacuare din Crimeea a trupelor loiale Kievului şi a tuturor cetăţenilor ucraineni care vor să se stabilească cu traiul în ţară. În al patrulea rând: apelul marelor puteri către Rusia şi Turcia cu privire la garantarea drepturilor şi libertăţilor pentru tătarii din Crimeea. În rândul al cincilea: depolitizarea armatei şi a serviciilor speciale, dezrădăcinarea coloanei a cincea în interiorul instituţiilor de forţă şi reformarea urgentă a acestui bloc cu suportul şi expertiza NATO. N-ar strica în context refacerea sistemului pregătirii militare în masă şi permisiunea de posedare a armelor de foc. Şase: integrarea maximă în cadrul sistemelor de securitate colectivă. Ne aşteaptă ani de instabilitate, de provocări externe şi război rece cu autocraţia lui Putin. Urmează să fim gata de asta.

Ce ar trebui să facă Ucraina dacă Rusia va hotărî s-o atace în mod deschis? Probabilitatea nu este atât de mare pe cât se pare (deşi a prognoza gradul de adecvare al Kremlinului deocamdată nu i-a reuşit nimănui). În acest caz, urmează să se apere, dar numai după ce vor fi epuizate toate variantele paşnice”, a conchis analistul politic.

liga.net

(Traducere şi adaptare pentru JURNAL de Nadine Chilianu)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)